用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫 vs 聖羅撒
go

金巴倫 vs 聖羅撒 [複製鏈接]

我囡囡都被這2間kg取錄了, 請有經驗家長們提供意見, 哪間對日後升小學會好d呢?
課程程度會否相差很遠呢?
   0    0    0    0

金巴倫標榜以英文為主,接觸英文的機會一定會比其他kg多,但金巴倫收生人數一年不如一年,我會有點擔心囉。至於st. rosa我就不太清楚了。

以我個人經驗,就算你讀那一間kg,你在k1是便要為入小學作準備,如你一心入津小,就應搬去你心儀那區,我有d朋友甚至去信教去多取5分,但我不認同此做法。如你一心考直資/私小,就去考幾張cert旁身,起碼portfolio有野寫。坦白講,如果乜都唔去train個小朋友就叫佢去考小學,一定死梗,除非你個小朋友好smart啦(不過萬中無一)
仲有,一般直資私小在9-10月便安排interview,但佢地問的野是一般讀完k2的小朋友都唔會識答,例如心算加減數啦,睇鐘啦、講故事啦...無計,根據教署個課程指引,k3先開始教加減數,我囡囡在k1下學期便開始外出學野考試儲cert(雖然學校教了佢好多知識,但我都係唔放心),所以都考到私小做backup,,咁大抽獎就算抽唔到心儀小學都無咁驚

慶幸我之前有前人指點吓早有準備,現在有私校backup,可以好開心地過了個christmas,我和老公亦可專心搵錢交學費。雖然你小朋友今年才入k1,但都希望你早有準備,讀邊間不緊要,最緊要是父母要有計劃和準備。千萬不要只依賴學校呀

想請問吓要讀什麼課程去預備考小學?小兒就快3歲, 我都會同佢考直資小學。
Thanks a lot!

原帖由 kuromi2006 於 09-1-18 20:42 發表
金巴倫標榜以英文為主,接觸英文的機會一定會比其他kg多,但金巴倫收生人數一年不如一年,我會有點擔心囉。至於st. rosa我就不太清楚了。

以我個人經驗,就算你讀那一間kg,你在k1是便要為入小學作準備,如你一心入津小,就應搬去 ...

kuromi2006,
多謝你的意見, 選擇聖羅撒是因為其良好的校風、紀律和培良良好品德而變成的心儀的幼稚園, 我和我先生都比較注重在幼時培養小朋友的德行, 雖然我有心大心細, 但相信入讀聖羅撒的機會很大。
我相信我會給囡囡在外學多一些校外課程増加她的競爭能力。

原帖由 Big-Mouth 於 09-1-19 09:32 發表
想請問吓要讀什麼課程去預備考小學?小兒就快3歲, 我都會同佢考直資小學。
Thanks a lot!

其實是沒有特定的課程架,純粹是因應你囝囝的性格去配合,我的標準是選一些合囡囡性格又有證書又有認受性的course。個人認為,英語及數學是必讀科目。

建議你先觀察及了解囝囝性格,返k1後多同老師聯絡,了解囝囝有什麼優點短處,然後再了解你想考個間直資的校長是想收什麼類型的學生,你小朋友的性格是否合適,才決定報一些可以發揮佢的優點的course,例如如果你囝囝是好outstanding,你不妨同佢報d朗誦course再join一些小型公開比賽,資料可以上網找or問吓朋友。

kiu312說得對,德行真的好重要,幾乎全部校長都喜歡有家教、愛閱讀、坐得定及有禮貌的小朋友。希望資料可以幫到你啦

梗係聖羅撤啦! 有教會做後台, 辦學精神不用置疑. 又可用學卷, 又有直系小學, 校風良好, 唔駛諗勒.

alowe,

多謝你的支持, 雖然聖羅撤不是一條龍(即不能直上小學), 但希望可以博一博啦!
‹ 上一主題|下一主題