用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有冇將軍澳小朋友?
go

有冇將軍澳小朋友? [複製鏈接]

好開心, 囝囝入左我心裡面最想佢入既學校!! 到而家都仲係好開心呀!
我地住將軍澳坑口, 想問呢度有冇將軍澳小朋友返培正既? 你地返學係咪都係搭校車? 車程多久? 好耐之前睇過有家長話將軍澳校車路線有問題, 要搭好耐, 而家有冇改善呢? 你地係咪都仲係會選擇搭校車? 還是有其他選擇? (如保母車)
請指教!
   0    0    0    0

原帖由 tpybaby 於 09-1-13 12:19 發表
We live in Park Central and was admitted in PM class. Have asked Kung Chung yesterday, they said the school bus would pick up at 11:56am (1:15 school starts) and back home at 5:25pm (4:20 school finis ...

WOO~~ it's really a long journey, it almost take around 2.5hrs for bus travelling everyday.... that's why I hope to know whether there's any other choice for the traffic...
We do hope to move to a place near PC, it always to be a pefect plan! However selling the flat & seeking another one is really not easy right now! It may happen to our family in the future but not in a short time, so my son still have to suffer the long journey.... worry!!

原帖由 yyqueen 於 09-1-13 23:41 發表
hello!!

我仔仔都入左培正, 我地都係住係將軍澳嫁... 係囉, 我之前都係網上面睇過, 好多培正的家長都話e間校車公司唔係幾好... 請問你係上午班定下午班呀?? 我個仔收左上午班... 同埋你住係將軍澳邊一區?? 我就正正 ...

你好! 我囝囝都係上午班呀, 即是下年會做車友啦! 我地係坑口站呀, 聽聞唔搭校車可以自己搵保母車, 唔知道而家有冇讀緊培正既將軍澳小朋友已經搭緊保母車呢? 如果有的話, 我地都仲可以join埋一齊, 唔洗每日要搭兩個幾鐘車!! 希望到時搵到保母車就好啦, 你係咪都打算要小朋友坐校車/保母車而唔會自己接送? 我地keep in touch啦!

原本都幾多小朋友讀pc既, 真係好啦, 無論戚pm定am, 都希望大家多多連絡啦!! 我都係fulltime mama, 現在每日都要帶住囝囝搭車又轉車咁出去lam tin返學, 已經覺得都幾辛苦, 如果要我帶佢日日返pc, 我諗真係會頂唔順, 除非日日送完返學唔返屋企... 不過我又唔想啦! 最好真係可以搭保母車, or下年校車條route可以好似今年果條禁好啦!!

真係放心左少少, 知道今年am校車車程唔會太長... 希望下年都一樣!! 我register時都會交埋校車張form, 你地呢?

原帖由 dora611 於 09-1-14 09:22 發表
琳琳也住po lam 區, 秋天可能搬去坑口住. 未confirm是否讀培正. 如果讀, 也可能要join埋一齊搵車. 我留下位太太2個b也讀培正, 下次見到我一定問她是用那一間車, 要埋tel再大定share啦!

...

hello, confirm左讀培正未呀? 希望你唔好放棄啦!! 如你搬去坑口住, 咁我地小朋友就會一齊上車架啦(如果你都係am class). ok! keep in touch!
‹ 上一主題|下一主題