用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真定九龍禮賢好呢?
go

祟真定九龍禮賢好呢?

請比比意見

Anyone can give me comment ??

我個女都係俾崇真和禮賢收左讀下午班,現在都頭痛緊唔知點揀。不過我聽人講禮賢reputation和小學升中派位較好,老師對學生較細心。而崇真下午班(國際班)則較有佳學習英語的環境。不過現在選擇禮賢的機會較高。

我都係祟真收左 INTERNATIONAL , 上星期
禮賢 AM 同聖羅撒都收左, 煩 C 人啦 !!

原帖由 JessieLeung 於 09-1-18 11:36 發表
我個女都係俾崇真和禮賢收左讀下午班,現在都頭痛緊唔知點揀。不過我聽人講禮賢reputation和小學升中派位較好,老師對學生較細心。而崇真下午班(國際班)則較有佳學習英語的環境。不過現在選擇禮賢的機會較高。 ...

醒目開學勳章

原帖由 chickenwing2006 於 09-1-18 19:25 發表

嘩, 你小朋友好叻呀, 咁多間都收咗. 我個囡得聖母同聖羅撒收咗, 哥哥讀緊禮賢K2, 妹妹只係waiting list, 因為囡囡考禮賢時唔出聲答老師問題, 想兩兄妹讀埋一間都唔得,
依家會讀聖羅撒, 或者呢d係上天安排.

我會選崇真, 因為外籍教師多, 課外活動多   其實兩間都好好, 選邊間都無問題啦.

如果崇真係主流班,會唔會少啲接觸英文呢?咁禮賢係咪比較好選擇呢 ? 最頭痛係禮賢無校車到屋企,搭褓母車會唔會無咁好?

Rolandbb, 你呀仔讀緊禮賢,係咪真的好好 ?

利與幣,真難取捨

我個仔都會讀崇真主流班, 聽說他們每天也有15分鐘學習英語 (由net教), 我想如果想谷他的英文, 可以參加學校的英文playgroup.  我反而認為國際班沒有機會學習廣東話不是太好呢.

另我選崇真不選禮賢, 是我在面試後都問亞仔想唔想响果間學校讀, 亞仔在崇真那次是答yes, 因他喜愛那裏的圖書館.

你感覺仔仔喜歡哪一間?

醒目開學勳章

原帖由 baby1211 於 09-1-19 11:06 發表
如果崇真係主流班,會唔會少啲接觸英文呢?咁禮賢係咪比較好選擇呢 ? 最頭痛係禮賢無校車到屋企,搭褓母車會唔會無咁好?

Rolandbb, 你呀仔讀緊禮賢,係咪真的好好 ?

利與幣,真難取捨 ...

老師, 主任, 園長等好有愛心, 活動教學, k1主要係劃綫, 填色, 做小手工剪紙及勞作等; k2開始寫字,每日寫中文字及英文/數字其一, 每個星期五派圖書做閱讀報告及另有英文工作紙, 暫時沒有默書及考試. 多家長參與活動, 如旅行, 觀課, 家長會, 生日會, 做義工等.

Rolandbb -> How about the English standard of 禮賢, do you think it is ok? thanks.

醒目開學勳章

原帖由 JessieLeung 於 09-1-19 14:32 發表
Rolandbb -> How about the English standard of 禮賢, do you think it is ok? thanks.

英文老師係華人操流利英語,課程唔知算唔算淺, 比以前深.
個人意見: 讀崇真d 小朋友好似活躍d

cash媽

cash咁叻女呀, 禮賢唔收樂樂呀, 要waiting呀....

原帖由 chickenwing2006 於 09-1-18 19:25 發表

多謝你先 !

不過唔係佢叻 .... 我估佢 arm arm 番左 n 1
真係多左野講同埋無甘怕人姐 !

早期 11 月 in 個 d  SOKA, kv , hkps 全部未
又係唔 duck !!

不過今早我打左去問 st. rosa 係 am 定 pm ,
原來而家都未定 .... 交左 $$ 主任先分班 wor !
其實呢間我朋友個囡讀緊話好開心無壓力同好
like 番學 wor

但禮賢又好多人話好 ..... 入去德育同品格會好好,
學術反而無甘催谷 ??  請問你有無甘既同感
呀 ??   同埋可唔可以直上埋小一架 ???

唔該你先下

原帖由 rolandbb 於 09-1-19 09:54 發表

嘩, 你小朋友好叻呀, 咁多間都收咗. 我個囡得聖母同聖羅撒收咗, 哥哥讀緊禮賢K2, 妹妹只係waiting list, 因為囡囡考禮賢時唔出聲答老師問題, 想兩兄妹讀埋一間都唔得,
依家會讀聖羅撒, 或者呢d係上天安排.
  ...

樂樂 ma,

唔係呀 ..... 文文, louis 佢地都收左呀 !!

我估真係甘 arm 佢地真係肯多講野, 所以比到 d
好印象老師 lor !!

放心啦 .... waiting 都仲有 chance 架,
5 - 7 月先係放榜高峄期 .... 唔水太擔心
架啦 !!

原帖由 lokitkit 於 09-1-19 15:21 發表
cash媽

cash咁叻女呀, 禮賢唔收樂樂呀, 要waiting呀....

i choose 禮賢 la

原帖由 rolandbb 於 09-1-19 12:28 發表

老師, 主任, 園長等好有愛心, 活動教學, k1主要係劃綫, 填色, 做小手工剪紙及勞作等; k2開始寫字,每日寫中文字及英文/數字其一, 每個星期五派圖書做閱讀報告及另有英文工作紙, 暫時沒有默書及考試. 多家長參與活動 ...

禮賢都收左我囝囝am呀!而家等緊宣道,但聽你咁講都放心揀禮賢喇!2月6日註冊呀!

宣道.......i waiting you on MAR09

而家有機會睇到呢個TOPIC, 作為兩個小朋友係崇真讀緊主流班KG既家長, 等我回應下先, 希望唔會太遲啦

英文每日15分鐘NET教, 普通話一星期三節由地道普通話老師教。KG+PRI共有18個外籍英文老師及38個地道普通話老師一齊用。

K1下學期開始寫字, 一, 十, 口...等等。
K2下學期默書(一星期一次)
K3下學期造句

功課K1每日一樣, K2, K3每日兩樣。週末會多功課。

設有家長教師會, 義工項目可供參與有: OPEN DAY, 新年文化日, 美食坊(回校煮一次比小朋友食), 旅行, 故事媽媽, 小小大會堂, 學期尾懇親會(通常於大學會堂舉行)。另有觀課及一年三次見家長羅成績表。

課外活動太多選擇, 每日大約55-60蚊一堂, 有校車接送而不另收費。(我仔仔上學期學跆拳-可考級, 交通安全隊, 及操作式數學; 而女女就學中國舞, 運動家同埋輕黏土)
學校亦有校隊, 如小天使合唱團, 小蜜蜂(女童軍), 交通安全隊, 節奏學隊, 舞蹈校隊等等。

個個老師都好有愛心, 我對佢地每一個都好滿意架!:)

小學唔一定可以直上架, 都要面試, 不過TOUCHWOOD唔得都會比多次機會。

我仔今年想報, 不過唔知祟真主流班OR國際班好D?
請問祟真主流班, 同國際班的學費分別幾多$$?
請分享一下.

I also want to know, 請分享一下~