用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 隨機編號的好與衰問題
go

隨機編號的好與衰問題

醒目開學勳章 王國長老

根據當年自己揀中一, 學校解釋, 以我understanding, 一個人assign一個number, 就已經將所有學生排成一條龍
學校a派位, 咪將隊入面揀第一志願, 順序派, 派晒俾d第一志願, 有位咪又順序俾第2志願lor........每一間學校同時進行
所以如果number差而太進取, 就好唔掂喇, 如果number差但揀得唔太進取, 可能第一志願已經ok喇

原帖由 kiukiudaddy 於 09-1-17 05:15 PM 發表
有無人知道,所謂隨機編號的好與壞(即相同選擇之優先序)是否在處理任何志願時都是以同一條龍排序?

舉例說在處理第一志願時我的「隨機編號」好衰而排隊尾,結果派唔到多人爭之第一志願,跟住到處理第二志願時,我的「隨機編號」 ...

如果編號差(排好後位置)就好慘,我試過朋友個小朋友派到15志願,幸而後來叩門成功,家長有排擔心.

請問NUMBER差的意思是:

1. NUMBER太後(因我是最後一組)

2. NUMBER唔多LUCKY

謝幫忙!

醒目開學勳章

原帖由 yacontimis 於 09-1-17 23:40 發表
請問NUMBER差的意思是:

1. NUMBER太後(因我是最後一組)

2. NUMBER唔多LUCKY

謝幫忙!

講得清楚一d, 就係每個申請人都有兩個number, 一個係申請人編號, 即自行申請表上個number. 第二個number 就係隨機編號, 你用o黎決定電腦派位o既次序, 呢個number申請人係唔知o既~~~

yacontimis, 我諗係所指o既number係申請人編號, 所以係唔需要因為你o既number太後而擔心o既.

Hi Geni

多謝回覆!

醒目開學勳章 王國長老

如果一早俾家長知道number唔好, 家長上edb殺人都似
原帖由 kiukiudaddy 於 09-1-18 10:32 AM 發表
如依妳所言,就是一衰衰到尾的意思,點解唔可以早D俾家是知道隨機編號的好與衰,等家長知道點排位,搏定唔搏。

醒目開學勳章

學校應該有派隻光碟比小朋友, 睇番就知來龍去脈啦~

非常同意!!!   

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-18 19:43 發表
如果一早俾家長知道number唔好, 家長上edb殺人都似  

其實早d知,大家心裡較有預算,而家真係好似買六合彩咁

原帖由 wynma 於 09-1-19 11:34 發表
非常同意!!!   

點安排都唔會好,一早比你知個number到時number唔好個D又嘈,又會諗D方法解決,好似宗教5分,分區報假地址.....到時個個又諗新方法走捷徑,跟住又有新問題出現 ,我只係覺得都係運氣問題,比唔比我知個number好唔好無所謂,但就應該早D比我地知派位結果等我地家長有心理準備,大家又可以早D比返D位出黎,3月有結果米好law,都唔知點解要等到6月?

醒目開學勳章 王國長老

係啦我都唔明, 之前果round都已經入晒大部分資料啦, 個programme又無野update, 駛唔駛攪5個月呀.....
原帖由 BBR 於 09-1-19 12:49 PM 發表
點安排都唔會好,一早比你知個number到時number唔好個D又嘈,又會諗D方法解決,好似宗教5分,分區報假地址.....到時個個又諗新方法走捷徑,跟住又有新問題出現 ,我只係覺得都係運氣問題,比唔比我知個number好唔 ...

第1 round 1個月攪掂,第2 round 反而要攪成半年,其實第2 round應該重容易,都係電腦抽, 第1 round 又計分又.....都唔駛咁耐 ,早D比我地知好過到時有D學校成8月至call人,攪到D家長買好哂野後無端端8月尾有間學校打黎問讀唔讀跟住又要浪費金錢買多一次野,我個friend就係咁.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-19 14:27 發表
係啦我都唔明, 之前果round都已經入晒大部分資料啦, 個programme又無野update, 駛唔駛攪5個月呀.....

個人猜想,呢個係EDB嘅策略。正常來講,邊使搞5個月咁耐,而家又唔係人手做,咩都係電腦化啦,5個禮拜都搞完啦!人地啲私校,又收表又安排interview,個零两個月都出result了!

如果EDB真係做到如此“低”效率,就算更“盲”更“廢”嘅高官都會嘈啦!

點解拖到6月先出result,就係“局”啲家長要接受“現實”,越早出result,等於俾多啲時間啲“不滿”嘅家長“嘈”佢“煩”佢!

另外,呢個咁嘅“大抽獎”游戲其中一個目的,就係要所謂令學位“平均”分配,所以咁遲先出result,就是要缩短大家叩門的时间,因出result不久學校便開始放暑假,而且注册後又要忙着買書做校服。在這緊逼的安排下,有些家長可能便要無奈地接受“現實”!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-19 14:27 發表

我都有諗過可能係咁原因,但叩門學校係有自主權選擇理唔理,學校唔收你個家長點叩都無用架啦,好似D私校已經收完生,大把人重寫信去要求學位,但學校可以選擇唔理唔收,好過臨7,8月至call人讀唔讀,放暑假前2,3個月settle好哂等大家放個開心暑假都好,唔駛暑假重要樸學校

原帖由 filleul 於 09-1-19 15:05 發表
個人猜想,呢個係EDB嘅策略。正常來講,邊使搞5個月咁耐,而家又唔係人手做,咩都係電腦化啦,5個禮拜都搞完啦!人地啲私校,又收表又安排interview,個零两個月都出result了!

如果EDB真係做到如此“低”效率,就算更“盲”更“廢”嘅 ...