用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心2歲8個月仲未講到詞語
go

[聽/語障] 好擔心2歲8個月仲未講到詞語

細仔28個月, 明我們講野, 認知ok 但不太叻, 在他2歲時已覺得他講野慢,諗住返學 (N1)會好d, 但已返了5個月都仲係講單字多, 老師話他都不大主動和其他小朋友玩, 亦少有眼神交流,但你叫佢望住你都可以的, 他自少有啜手指習慣, 不知會否有影響.

現在政府等做全面評估可能要今年6-7,現在同佢排協康做評估 (22/1/09), 治療條隊仲有掛等, 好無助,

彩虹計劃是本港一非牟利慈善團體,為幫助本港正輪候政府言語治療服務但未能支負昂貴之私人言語治療服務的小朋友,現特設收費減免予有需要人士。

如3至4人家庭收入$20000以下,5人家庭收入$25000以下即可以$150至$300接受45分鐘的言語治療堂
最好有社工轉介

可到www.rainbowproject.org或致電2548 7123

好希望可以幫倒大家!

原帖由 kinheimom 於 09-1-9 14:21 發表
細仔2歲8個月, 明我們講野, 認知ok 但不太叻, 在他2歲時已覺得他講野慢,諗住返學 (N1)會好d, 但已返了5個月都仲係講單字多, 老師話他都不大主動和其他小朋友玩, 亦少有眼神交流,但你叫佢望住你都可以的, 他自少有啜 ...

我仔仔都係,有食手指習慣,我又係係佢兩歲時發現佢講野唔得,咩都唔會講,同健康院講左同轉介,七個月後見醫生同言語治療師,而係見之前幾個月就排定協康,到評估日,話佢言語能力及認知遲成年半,當時仲未排到協康,我去左威記私人做住先,好好彩做左幾次就等到協康,二月會去埋i位

而家呀仔講野好左好多,但佢原來係口肌問題,所以佢想講,但咬唔到及講唔到個音,但我係呢幾個月見佢進步左好多,可用簡單詞語去表達

有冇人囉過社會福利署兒童傷殘津貼?有幾多錢ga?

由那個機構評定你個仔有口肌問題?  另何謂  i 位? thx!

原帖由 may123 於 09-1-15 18:57 發表

我仔仔都係,有食手指習慣,我又係係佢兩歲時發現佢講野唔得,咩都唔會講,同健康院講左同轉介,七個月後見醫生同言語治療師,而係見之前幾個月就排定協康,到評估日,話佢言語能力及認知遲成年半,當時仲未排到協康,我去左 ...

??
?

星期四去協康 (22.1.09) 希望知道原因, 最近已經出盡力同個細仔講野, 好似有小小進步,

另有d家長提及 i 位, s 位?  不知有何分別?

原帖由 言語治療部 於 09-1-19 16:56 發表
kinheimom:

希望可以解答你的疑問。

小朋友持續地啜手指有可能令口部肌肉未能充分發展,同樣地小朋友到2-3歲仍多吃奶嘴/飲奶而不吃一些固體類食物, 亦有可能有礙口部肌肉發展。

合資格的言語治療師已經可以評估口肌 ...

i 位係係普通幼兒園的特別位.
s 位就係特殊幼稚園呀.

我細仔同你細仔的情況有d 似, 而家3歲, 讀緊s 位啦.

原帖由 kinheimom 於 09-1-20 12:36 發表
星期四去協康 (22.1.09) 希望知道原因, 最近已經出盡力同個細仔講野, 好似有小小進步,

另有d家長提及 i 位, s 位?  不知有何分別?

咁你覺得佢有無進步呀?讀左s位幾耐呀?點解你咁快排到s位? 人地話要政府機構做轉介,係咪真?

原帖由 cecilau 於 09-1-20 15:53 發表
i 位係係普通幼兒園的特別位.
s 位就係特殊幼稚園呀.

我細仔同你細仔的情況有d 似, 而家3歲, 讀緊s 位啦.

有進步呀... 開始講多d 野, 同埋開始唱歌仔, (入學前係唔識的). 不過音都係唔準呀.
入s位係要經cac 的醫生做評估的, 我細仔1歲10個月開始排隊, 都等左一年先有位呀.

原帖由 kinheimom 於 09-1-21 12:36 發表
咁你覺得佢有無進步呀?讀左s位幾耐呀?點解你咁快排到s位? 人地話要政府機構做轉介,係咪真?

我個仔08年12月31日先見CAC姑娘, 由於現時多小朋友需要此服務,所以要等9-10個月先見醫生或做全面評估,先可以排隊,到時都4歲,都不知點追???

點解你個仔咁快可以做評估?  因為健康院通常拖到2歲至2歲半先肯refer 你去CAC?  當時你base on 什麼去決定個仔要去做 assessment?  

原帖由 cecilau 於 09-1-21 15:21 發表
有進步呀... 開始講多d 野, 同埋開始唱歌仔, (入學前係唔識的). 不過音都係唔準呀.
入s位係要經cac 的醫生做評估的, 我細仔1歲10個月開始排隊, 都等左一年先有位呀.

...

因為我個仔一直係醫院有得覆診, 歲半唔識得講野就有得去cac 啦. 所以就咁快啦.

咁你仔仔有無係私家做d 野呀?

原帖由 kinheimom 於 09-1-21 15:52 發表
我個仔08年12月31日先見CAC姑娘, 由於現時多小朋友需要此服務,所以要等9-10個月先見醫生或做全面評估,先可以排隊,到時都4歲,都不知點追???

點解你個仔咁快可以做評估?  因為健康院通常拖到2歲至2歲半先肯refer 你去 ...

我個仔都有一直係醫院覆診,但佢地將個波pass比健康院,話健康院的判斷準d, 所以我都要拖到個仔返n1 5-6個月都無明顯進步先開始做野.

明天去協康評估都係自費,屬私家的,見完言語治療師,有些專業意見後就會著手搞training, 邊度快去邊度先.

你有無意見可以比我呀?  做父母有時都幾無助, 大仔無問題,都不知點解個細仔, 有呀哥帶住都咁慢, 入了幼兒學校都沒有明顯進步,

原帖由 cecilau 於 09-1-21 16:09 發表
因為我個仔一直係醫院有得覆診, 歲半唔識得講野就有得去cac 啦. 所以就咁快啦.

咁你仔仔有無係私家做d 野呀?

回覆 # 的文章

kinheimom,

my son is the same as yr son 2yr 8 months. he doen't talk but he knows what we are talking about he know all his shapes fruits, colours.  he knows alot of things he can point out things . when he need something he will point and scream or make funny noise. He talks in his baby language.
he also went to 健康院for a check up. They said he's one yr behind and they will apply for school and training for him. ( DON"T KNOW HOW LONG HE NEED TO WAIT ) I only agreed for ST training but not daily school. Cos i don't want him to attend full day.
He already attended N1 for 4 months but not much improvement on his speech and social skills. But he improved alot on his behaviour.
He loves going to school. i took him for ST training, actually they just showed me how i can teach him and play with him at home. So is a tiring job.

我都明你的擔心的, 我都係兩個仔, 細仔跟住哥哥都係咁慢, 我諗係天生的.

besides 講野, 其他野, 你細仔係唔係都比人慢呀?

原帖由 kinheimom 於 09-1-21 18:08 發表
我個仔都有一直係醫院覆診,但佢地將個波pass比健康院,話健康院的判斷準d, 所以我都要拖到個仔返n1 5-6個月都無明顯進步先開始做野.

明天去協康評估都係自費,屬私家的,見完言語治療師,有些專業意見後就會著手搞train ...

yes only speech delay, everything is normal. The nurse said he move very fast. So no problem at all in physical development.

咁同小朋友玩, 專注係唔係都ok? 返學老師有無野講, 如果都ok, 咁都ok 的.

原帖由 peggy888 於 09-1-22 14:26 發表
yes only speech delay, everything is normal. The nurse said he move very fast. So no problem at all in physical development.

專注not very good, the teacher said sometimes he doen't know the teacher is talking to him. But the nurse at his school notice him. And been observing him for while she said that he understand alot and he knows other ppl are talking to him he just don't want to look at them.
And teacher said he improved alot, but not as fast as other kids. And weak in social skills.

我覺得他的理解力都ok, 差在唔肯講,同埋有時教他一些字和數字, 日常生活用詞, 他好似不太理我, 我都不知他收到無??
另不知點解,我已日日教他講自己個名,他只是肯講最尾個子,另幾多歲,男孩子都不肯講,
原帖由 cecilau 於 09-1-22 14:15 發表
我都明你的擔心的, 我都係兩個仔, 細仔跟住哥哥都係咁慢, 我諗係天生的.

besides 講野, 其他野, 你細仔係唔係都比人慢呀?