用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教...直資/私校
go

請指教...直資/私校

我小朋友e+讀緊k2,9月份就要選小學,我想搵定直資/私校做back up,想請問大家有咩心水呀 仲有想問大約幾時開始d小學有open day呀 我好緊張...因我咩都唔識...錯過左就大件事...
thx!!!

醒目開學勳章 王國長老

多數(我講多數呀, 有例外架)9月開始apply, 不過之前會有information session, 開放日等, 我見有d學校舊年3月就開始有info session了, 你可以上d學校網頁8下
直資(同某部分私校), 一註冊要簽undertaking, 放棄政府派位, 呢樣無要留意
原帖由 wongpsv 於 09-1-14 02:03 PM 發表
我小朋友e+讀緊k2,9月份就要選小學,我想搵定直資/私校做back up,想請問大家有咩心水呀 仲有想問大約幾時開始d小學有open day呀 我好緊張...因我咩都唔識...錯過左就大件事...
thx!!! ...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 14:44 發表
多數(我講多數呀, 有例外架)9月開始apply, 不過之前會有information session, 開放日等, 我見有d學校舊年3月就開始有info session了, 你可以上d學校網頁8下
直資(同某部分私校), 一註冊要簽undertaking, 放棄政府派 ...

都有好多係9月前開始交form o家o勒! 所以最好早d開始留意o下d學校, 多d上佢地o既website, 一有小一入學o既安排通常都會o係o個度睇到. 而全港所有直資/私校o既名單, 你可以去小學概覽睇o下

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/home2008.htm

charlotte_mom,
請問你有咩建議搵直資 / 私校好呀?
thx!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 14:44 發表
直資(同某部分私校), 一註冊要簽undertaking, 放棄政府派 ...

想請問官立‧律貼‧私立‧直資分別‧唔該

醒目開學勳章 王國長老

其實幾種學校之間, 最大分別係funding
官立咪政府俾晒lor, 津貼就政府同辦學團體都有俾錢, 私立就學校自己攪掂funding, 而直資係新產品, 按學生人數收政府funding, 另外亦可同時收學費, 行政同課程設計上都比津校自由
至於邊間好, 真係好睇小朋友本身特質, 同埋家長期望wor, 聖保羅又係直資, 李宗德又係直資, 兩間都已經好唔同啦.......有人話直資比津校好, 我又唔agree, 你睇下st mary, maryknoll, la salle果d, 一年幾多人爭就知啦, 就算同係官校, 每間聯繫中學唔同, 教學方法都有唔同, 軒官上係活動, 軒官下較傳統仲有精英班
揀學校真係要study多d呢
原帖由 winchoy16888 於 09-1-19 07:06 PM 發表
想請問官立‧律貼‧私立‧直資分別‧唔該

Charlotte_mom
            吾好意思咱係米官立及津貼吾駛錢‧私立及直資要俾錢啊。吾好意思問咱多

醒目開學勳章 王國長老

yes
每間宜資/私立收費唔同, 幾百蚊又有, 成萬蚊都有, 你可以去http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
原帖由 winchoy16888 於 09-1-21 08:35 PM 發表
Charlotte_mom
            吾好意思咱係米官立及津貼吾駛錢‧私立及直資要俾錢啊。吾好意思問咱多