用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔知點揀, 請比意見
go

唔知點揀, 請比意見 [複製鏈接]

有幾間都收咗我個女讀k1, 唔知點揀, 開初諗住報下唔會收, 點知結果出乎我所想.....依家心大心細,唔知讀邊間, 各位請比意見:
根德園 - am
民生 - am
培正 - pm
聖羅撤 - pm
聖心 - am
   0    0    0    0

如果我住九龍.那麼我會選根德園

如果住港島區. 那麼選聖心.

選聖心係不始煩小學的事
同埋可以用學卷

選根德園係可以有很大機會入到名校小學
但都不係好肯定一定入的到唷
只不過這間學校 考上的比例多過其他較一般的幼稚園
我都有朋友D仔女讀根德園
但最後係一間學校都沒 等派位囉
根德園好似要卑錢既..(我記得要交全額學費)

其他間學校就肯定沒有根德園出名
其次就係聖心

quote]原帖由 靚姐 於 09-1-19 22:06 發表
有幾間都收咗我個女讀k1, 唔知點揀, 開初諗住報下唔會收, 點知結果出乎我所想.....依家心大心細,唔知讀邊間, 各位請比意見:
根德園 - am
民生 - am
培正 - pm
聖羅撤 - pm
聖心 - am ... [/quote]

原帖由 靚姐 於 09-1-19 22:06 發表
根德園 - am
民生 - am
培正 - pm
聖羅撤 - pm
聖心 - am ...

Sure PC la, 一條龍, 校風好, 其次一定係St. Rose,我家姐個女讀緊, 超乖超叻, 仲非常有紀律, 我喜歡女校學生純樸

仔--培正
女--聖心,不過如果已係天主教徒我會揀聖羅撒,一條龍唔駛煩!
你個小朋友好叻叻呀!
根德園 - am
民生 - am
培正 - pm
聖羅撤 - pm
聖心 - am ...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2134172&extra=&page=1

similar post, maybe helpful.

你小朋友好叻.  我個仔今年考.  巳经積極備戰.  真係乜班都報晒.  基本所有幼稚園都睇晒.  

想請教有冇考試心得.  多謝先  

培正/聖心 有小學backup.  係100% gurnatee.
培正中五係100%全pass
聖心係7x%. (培正/聖心官方校網 confirm)

根德園冇小學backup.  
有朋友讀St. Cxt.  最後去咗油麻地. 新鮮魚小學....

有人擔心培正係中文學校.  但今年教育微調.  唔再有中中/英中.  而且培正係特別多勁人.  真係HK之光. 詳細可睇其它post.   

個人喜好
1.)  培正/聖心  (兩間都咁好,  住邊區 +睇男/女)
2.)  根德園  (如果有大把$backup, 小學唔掂可从去國際學校).  真係問自己.  唔好彩去咗新鮮魚小學.  小朋友咁就一世.

如住九龍我首選揀培正次選係根德園,住香就聖心.

你到而家都未決定, hold 住哂d 位未放出黎呀?!!

根德園 - am
民生 - am
培正 - pm
聖羅撤 - pm
聖心 - am ...
‹ 上一主題|下一主題