用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一選校時我係唔係選錯策略?
go

小一選校時我係唔係選錯策略?

醒目開學勳章

星期日選校時所填的表格, 我唔知係唔係用錯策略, 其實我心儀的學校係係本區, 乙部第一自願當然係填佢啦, 但係甲部我將呢間學校填咗第三自願。其實係唔係要填第一自願先大機會入嫁。請問你地當時小朋友小一統一派位時係唔係咁樣。

點解你係甲部唔將呢間學校填埋第一自願呢?

應該影響不大.
本來甲部名額少,抽中機會比較低.
不過甲部第一.第二所填學校是否你的心儀?

醒目開學勳章

甲部第一.第二亦都係我跨區心儀學校,當然,如果抽到我同區個間最好啦! 唔洗搭校車。

我都係睇報紙根據個果校長主席教咁樣填表,之後有家長話佢當年甲、乙部都填第一, 請抽到。其實我都知都係隨機抽,係睇你好唔好彩。

原帖由 一家的太陽 於 09-1-20 09:59 發表
應該影響不大.
本來甲部名額少,抽中機會比較低.
不過甲部第一.第二所填學校是否你的心儀?

原帖由 raikkonen 於 09-1-21 09:01 發表
甲部第一.第二亦都係我跨區心儀學校,當然,如果抽到我同區個間最好啦! 唔洗搭校車。

我都係睇報紙根據個果校長主席教咁樣填表,之後有家長話佢當年甲、乙部都填第一, 請抽到。其實我都知都係隨機抽,係睇你好唔好彩。

...

如果有得揀,你會揀本區第一志願個間多過甲部第一.第二志願既學校,咁你真係要填本區第一志願個間落甲部第一喇。不過咁,六合彩要中,買一張都會中,唔使買十張,何況甲部咁少位,唔使擔心既。