用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享升中選校策略心得
go

我係3名小孩的媽咪,但凡他們每一件事都會令我緊張,掛心..尤其是每次孩子派位,都會令我躭食難安  
  我個大仔係舊年已升讀中一了,但今年我仍然面對同樣憂心既問題,因為我2女是應屆既小6生,就讀於中西區,聖士提反女子中學附屬小學,我當初以為是一條龍既學校,誰知不是我想像如此 就在我大仔要派位那刻開始 ,這2年間我搜集了無數升中澬料 ,參加了無數升中講座,但求替他們找一間心儀既中學
  因此而讓我透徹地了解升中派位分配機制&港島區校網 當我click入親子王國教育版,再找找升中澬料之際,看到有很多家長面對著,我曾經所疑惑既問題 ,而令我好想用手上既澬訊&澬料去解答同我一樣是應屆小6生既媽媽,一同去面對或交流彼此心得
 你地可以send email比我..[email protected]

Please detail what do you mean "聖士提反女子中學附屬小學,我當初以為是一條龍既學校,誰知不是我想像如此"

Thank you.

原帖由 升中vip 於 09-1-19 11:29 發表
我係3名小孩的媽咪,但凡他們每一件事都會令我緊張,掛心..尤其是每次孩子派位,都會令我躭食難安  
  我個大仔係舊年已升讀中一了,但今年我仍然面對同樣憂心既問題,因為我2女是應屆既小6生,就讀於中西區,聖士 ...

我當初都以為係一條龍小學,但當我做澬料搜集先知道ssgc只是有直屬小學,

Hi, 以你所知聖士提反自行收生部份,大概會收幾多外來生?

原帖由 升中vip 於 09-1-20 10:27 發表
我當初都以為係一條龍小學,但當我做澬料搜集先知道ssgc只是有直屬小學,

係我手上既澬料係無提拱自行收生預算學額.我只係知道聖士提反女子中學,中一共分5班..共200人
08/09收生情況.
學位分配百分比
自行收生:30% 統一派位:70%

Thanks!

原帖由 升中vip 於 09-1-20 11:34 發表
係我手上既澬料係無提拱自行收生預算學額.我只係知道聖士提反女子中學,中一共分5班..共200人
08/09收生情況.
學位分配百分比
自行收生:30% 統一派位:70% ...