用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 vs 聖嘉勒 幼稚園
go

聖心 vs 聖嘉勒 幼稚園

聖心名氣大,個個都想入; 但又怕催谷得勁, 兼且升上去唔一定收得哂。

聖嘉勒低調啲, 校風極好, 個個都係乖乖女, 應該唔難直上; 但又怕佢變呆豬, 成績又唔係最TOP!

認識呢兩間學校的家長, 可否分享吓, 比啲意見?  

感謝感謝!

乜你咁快收到聖心通知書咩, 咁快知道聖心收你個女??

聖心收左你個女先慢慢再諗啦, 六至七個人爭一個學位, 一定實得咩!  
原帖由 mansumbb 於 09-1-6 23:20 發表
聖心名氣大,個個都想入; 但又怕催谷得勁, 兼且升上去唔一定收得哂。

聖嘉勒低調啲, 校風極好, 個個都係乖乖女, 應該唔難直上; 但又怕佢變呆豬, 成績又唔係最TOP!

...

Just personal opinion:

I felt the same last year. Finally I chose SH because I think if I want to change back to SC it would not be very difficult but not the same case if other way round (SC want to change to SH).

Until now I'm quite happy with SH's teaching and environment, quite loving and caring teachers. Up to now the kids have learnt in phonics A-K, maths 1-5, since late Nov have worksheets everyday (lines & colouring but already started in the class just finish at home) plus 2 homework per week (reading report & newspaper cutting).

原帖由 mansumbb 於 09-1-6 23:20 發表

...

咁細個要做newspaper cutting, 咪即係媽咪做??
原帖由 sarahmama 於 09-1-7 12:09 發表

I felt the same last year. Finally I chose SH because I think if I want to change back to SC it would not be very difficult but not the same case if other way round (SC want to ...

Hi Sarahmama,

請問 ..... In SH, will there be any frequent occassions that Child could "present",  "speak", or "sing" in front of the class ?  I want to know whether they would emphasis on training children's guts.

Thanks !

原帖由 sarahmama 於 09-1-7 12:09 發表

I felt the same last year. Finally I chose SH because I think if I want to change back to SC it would not be very difficult but not the same case if other way round (SC want to ...

Newpaper cutting 的作用是用來培養小朋友閱讀的習慣, 得三, 四歲人仔, 當然要父母協助, 從旁解說喇!!!!

原帖由 060905 於 09-1-7 12:55 發表
咁細個要做newspaper cutting, 咪即係媽咪做??

Since they are very small it's difficult for them to talk about the news from newspapers, teachers said we can simply stick family pictures or pictures of your weekend activities... so the kids are familiar with the topic, that's what I normally do.

原帖由 060905 於 09-1-7 12:55 發表

As far as I know, every week the kids need to talk to the class about their newspaper cutting.

原帖由 yvonyvon 於 09-1-7 13:31 發表
Hi Sarahmama,

請問 ..... In SH, will there be any frequent occassions that Child could "present",  "speak", or "sing" in front of the class ?  I want to know whether they would emphasis on training c ...

好開心聖心收咗, 真係要花啲心機考慮吓。
其實要諗升小學有幾難, 學費多少, 學校地點, 名氣, 教法是否適合等等, 都幾頭痛, 各家長有心得請分享一吓。THANKS!

當然是聖心了

我認為應該很少人考上聖心不讀~而去聖嘉勒

聖嘉勒已算不差~但係~聖心就更加好囉!

但以小學來講~就肯定是聖心好過聖嘉勒~
這點不用懷疑

沒有踩聖嘉勒的意思
但係~是事實

聖嘉勒小學的學位沒那麼緊張
但是~聖心就難了~

如果聖嘉勒幼稚園d學生出去考小一~
也比較難~
所以~多數~讀聖嘉勒幼稚園的孩子多半就是直上小學~
出去考比較難~
不然就是靠派位~去唸官津學校~

...

首先希望你不要介意! 我唔覺得讀聖嘉勒小學很難考到其他小學wor?!!現在我囡囡讀緊幼稚園, 因為小學和幼稚園的校舍很近, 很多時都見到小學的學生, 十分有禮貌, 感覺十分良好! 而如果你問我點解讀完幼稚園的學生多數都會直上小學? 我可以講你知, 如果經濟許可,(因為小學係私校) 都一定比小朋友直上, 原因有 ~ 小朋友對學校有一定的"親切感", 而身為家長的我地就算有時見到小學的老師都會同幼稚園的小朋友傾講, 學校的程度, 德育的教學的方法又好-已經有那麼好的學校(在我黎講), 為什麼要搵第二間呢?

原帖由 lin624 於 09-1-18 21:05 發表
當然是聖心了

我認為應該很少人考上聖心不讀~而去聖嘉勒

聖嘉勒已算不差~但係~聖心就更加好囉!

但以小學來講~就肯定是聖心好過聖嘉勒~
這點不用懷疑

沒有踩聖嘉勒的意思
但係~是事實

聖嘉勒小學的學位沒那麼緊 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

我之前這樣講
是因為我有好多朋友的女兒都是唸這間.但是 個個都後悔. 每個朋友都想女兒小學可以出去考.  因為 他們都覺得 三年前幫孩子選錯學校了. 至今沒有一間小學收..因為考不到直資同埋私小. 他們都講了.如果小朋友真係沒學校讀. 派位又派不好~先至會選擇返自己學校.

我是講事實....
當然係不代表全部啦!~~~~~

所以不好鬧我呀!~
我都係想講我知道的事實給將要選學校的媽媽聽
我不想引起口水戰

我都住係堅道這頭
我都知道好多附近D人都讀這間...
但係講真..K3有幾多人沒有出去考~沒有參加自行派位
幾乎個個都有出去考啦..但係事實就是好多人都考不到...
這些人都話...沒辦法了...返自己學校囉

聖嘉勒家長好多都想小朋友轉出去讀啦... 你去公園探聽一下都可以知道了....

但聖嘉勒重英文.我知這間小朋友的英文好強

原帖由 chingbb 於 09-1-20 11:49 發表
首先希望你不要介意! 我唔覺得讀聖嘉勒小學很難考到其他小學wor?!!現在我囡囡讀緊幼稚園, 因為小學和幼稚園的校舍很近, 很多時都見到小學的學生, 十分有禮貌, 感覺十分良好! 而如果你問我點解讀完幼稚園的學生多數都 ...

同埋哩~我從來都沒講過聖嘉勒小朋友不好喔!
我朋友的女兒很斯文很安靜...好乖巧...

但係哩!就係出去考試不夠自信囉
我朋友話卑我聽..她不鍾意聖嘉勒太封閉...

原帖由 chingbb 於 09-1-20 11:49 發表
首先希望你不要介意! 我唔覺得讀聖嘉勒小學很難考到其他小學wor?!!現在我囡囡讀緊幼稚園, 因為小學和幼稚園的校舍很近, 很多時都見到小學的學生, 十分有禮貌, 感覺十分良好! 而如果你問我點解讀完幼稚園的學生多數都 ...

都恕我坦白啦! 你朋友的女兒成績怎樣? 而佢地想考的學校是什麼學校呢?如果你朋友的女兒, 是要考女拔等等的名校, 我諗每年唔係有幾多個可以考入.

原帖由 lin624 於 09-1-20 12:00 發表
我之前這樣講
是因為我有好多朋友的女兒都是唸這間.但是 沒有一個不後悔. 每個朋友都想女兒小學可以出去考.  因為 他們都覺得 三年前幫孩子選錯學校了. 至今沒學校收.. 考不到. 他們都講了.真的沒學校唸.派位派不到~ ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

我見過她們的成績(因為大家今年一起考小一) 大家互相參考..
一個就好好成績.同埋可以講普通話..
一個就平均囉!

考港大...應算...名校 (應該算不差囉 都好多人考..)
她們告訴我..今年有好多人都去叩港大...但係用叩先至叩到既...

聖心..我知今年有spcc ...

我都話了~我是講部份事實...不係話全部既
我又不代表學校  只不過係d朋友講既 大家當交流
但如果你多d帶小朋友去堅道公園玩...你就應該咩都知了...

原帖由 chingbb 於 09-1-20 12:37 發表
都恕我坦白啦! 你朋友的女兒成績怎樣? 而佢地想考的學校是什麼學校呢?如果你朋友的女兒, 是要考女拔等等的名校, 我諗每年唔係有幾多個可以考入.

...

我都有朋友咁話. 所以都想囡囡讀第二間小學.
朋友話囡囡同出面d小朋友真係差滴.
她覺得d小朋友竟係識扮靚...

不係我話既  

原帖由 lin624 於 09-1-20 12:47 發表
我見過她們的成績(因為大家今年一起考小一) 大家互相參考..
一個就平均囉!

考港大...算...名校嗎
她們告訴我..今年有好多人都去叩港大...是用叩至叩到既...

聖心..起碼我知今 ...

其實大家出發點都係為個女好, 總之盡自己能力幫她們找到最好便是了. 好定唔好各人定義唔同:你個女讀聖心叻唔代表其他人個女讀聖心都一樣, 也不代表讀聖心就"天下無敵"; 同樣的:讀聖嘉勒的是否一定唔掂?未必!

btw, 我個ex以前在聖嘉勒畢業, 好乖, 英文好...現在學校也重英文(自從兩.三年前轉了校長後)--這是事實
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

以前聖嘉勒好勁.大家都知.但依家就差D囉!
有個FRIEND 都話她都係舊生但係就不卑囡囡去囉!

我都信這位媽媽講讀邊間幼稚園一樣都有好定唔好
讀聖心不代表一定就強 因為當中都有唔好既
聖嘉勒一定都有1.2個係好top既學生

但...聖嘉勒就唔以前咁好.係真既

原帖由 chu__chu 於 09-1-20 14:01 發表
其實大家出發點都係為個女好, 總之盡自己能力幫她們找到最好便是了. 好定唔好各人定義唔同:你個女讀聖心叻唔代表其他人個女讀聖心都一樣, 也不代表讀聖心就"天下無敵"; 同樣的:讀聖嘉勒的是否一定唔掂?未必!

btw,  ...

醒目開學勳章

Hi chu_chu,

Does your wife read your bk messages?  Be careful wor!

btw, are we old boys from the same secondary school?

Ian

原帖由 chu__chu 於 09-1-20 14:01 發表

btw,  ...

甘當然每間學校都有讀得好或唔好的學生; 可能我身邊就有一些讀得好的例子較多; 我朋友的女兒由k2開始讀(以前係沒有k1的)到現在上到中一, 佢讀得好好, 而佢和佢有些同學都有資格去考名校, 有幾個朋友都考到, 而佢唔去不等於佢一定考唔到, 只是佢想繼續在這校讀, 所以唔想轉!
另一方面 ~ 我睇返以前有些媽媽都有接觸新舊校長, 都覺得新的(現任)比較好wor!
再重申; 請不要介意! 我只是想將我知道的講比大家知!

原帖由 lin624 於 09-1-20 12:47 發表
一個就平均囉!

考港大...算...名校嗎
她們告訴我..今年有好多人都去叩港大...是用叩至叩到既...

聖心..起碼我知今 ...