用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果d同學仔媽咪咁講,你囝囝/囡囡會點呢? ...
go

如果d同學仔媽咪咁講,你囝囝/囡囡會點呢?

我個大小姐係考試之前見到d同學仔既媽咪,佢地成日都係大小姐面前講,xx你咁叻,今次實攞到一百分啦!結果今次考試佢除左常識係滿分外,其餘三科係中文97(上次100)英文99(上次97)數學98(上次99),佢d同學仔見到佢咁既成績居然同佢講,你咁高分,我地唔同你玩呀!而家我大小姐好唔開心,除左係因為佢攞唔到滿分唔高興之外,佢仲話而家d同組既同學唔同佢玩,各位媽咪,如果係你,你會點安慰你囡囡/囝囝呢?俾d意見呀唔該!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

原帖由 小巫女女 於 09-1-20 02:30 發表
我個大小姐係考試之前見到d同學仔既媽咪,佢地成日都係大小姐面前講,xx你咁叻,今次實攞到一百分啦!結果今次考試佢除左常識係滿分外,其餘三科係中文97(上次100)英文99(上次97)數學98(上次99),佢d同學仔見到佢咁既成績居然同佢講,你 ...

小朋友好善忘, 你比d糖仔佢帶番學, d同學仔就會同番佢玩, 唔記得佢d成績.

你教囡囡下次考到幾多分都好, 都唔好同人講, 如果你個囡唔同人講, 咁咪唔會再有說話聽囉! 一句唔記得, 人家問多兩次你唔講, 就唔會再問啦! (除非你都好想人家知道你個囡有幾叻啦!)

其實我都好唔鍾意d同學仔既媽咪成日話我個仔好叻, 因為我個仔根本就唔叻, 佢地d小朋友重叻,考試分及名次都比我個好, 重要係其他既媽咪面前都講.....我都唔知點解佢地咁鍾意咁講? (叻就話姐, 明明佢地d重叻過我個)....可能我太多疑, 我覺得佢地唔想提佢個仔叻, 就猛話人家個叻, 費解???...(或者我諗得多咗)

我個大小姐係考試之前見到d同學仔既媽咪,佢地成日都係大小姐面前講,xx你咁叻,今次實攞到一百分啦!結果今次考試佢除左常識係滿分外,其餘三科係中文97(上次100)英文99(上次97)數學98(上次99),佢d同學仔見到佢咁既成績居然同佢講,你 ...

唉~唔係我或者阿囡想講架,係考完試老師派卷時,坐佢隔離d同學仔睇到,返去同阿媽講,跟住d阿媽就唱開晒去喇!

原帖由 alice44 於 09-1-20 12:11 發表
你教囡囡下次考到幾多分都好, 都唔好同人講, 如果你個囡唔同人講, 咁咪唔會再有說話聽囉! 一句唔記得, 人家問多兩次你唔講, 就唔會再問啦! (除非你都好想人家知道你個囡有幾叻啦!) ...
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

Pandapanda,
有d人真係咁嗰喎, 話你個仔叻, 等人話翻佢個仔/女仲叻, 想多d人知道佢個仔/女有幾叻, 即是想借人把口來讚自己個仔/女. 驚死人哋唔知道.

小巫女女,
下次叫你阿女蓋住個分數咪得囉! 如果老師公開讚佢就無辦法啦!

你同你囡囡講,如果其他同學會因為佢成績唔好而唔同佢玩的話,這些同學仔一定不是好同學了,叫她不要太介意

告訴孩子交友建立友誼是用心的不是用分!

看見同學高分又或低分而决定做朋友與否是不合邏輯的,

難道今天拿低分,就和你做朋友,後日你拿高分就絕交??

先要孩子明白人家的思想是不合情理,既然是錯,那又何必

一般見識呢?!

我不讚成要把分數秘密處理,拿到高分是自己努力成果,

最要緊是態度謙虛,勝不驕,幫助弱勢同學,日子久了,

孩子拿到高分,就只有祝福的掌聲。
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

因為你囡囡高分而唔同佢玩既, 呢D朋友唔交好過啦!
佢地係因為妒忌先會咁講.
我會叫小朋友多D關心其他同學, 可能會發現佢真正的朋友.

至於D家長, 更加唔使理佢地啦, 佢地又唔係先知, 又有能力知我小朋友考成點?

alice44,最慘果下真係老師會公開讚佢,因為佢四科都係全班最高分果個(Sorry,我唔係想認叻),所以其他同學仔一定會知!

原帖由 alice44 於 09-1-20 16:19 發表
Pandapanda,
有d人真係咁嗰喎, 話你個仔叻, 等人話翻佢個仔/女仲叻, 想多d人知道佢個仔/女有幾叻, 即是想借人把口來讚自己個仔/女. 驚死人哋唔知道.

小巫女女,
下次叫你阿女蓋住個分數咪得囉! 如果老師公開讚佢就無 ...

簽名被屏蔽

alice44,

但係, 最奇怪係佢地又唔認自己個仔叻ga, 我意思唔係謙虛個隻, 而係好神秘咁, 因為有次其中一個同學仔有一科全班最高分 (是老師堂上講的), 佢媽咪話唔係佢個仔最高分, 話係另一個同學, 但又講唔出係邊個,  除左我個小朋友聽到老師話佢係最高分外, 另一個小朋友既家長都話佢既小朋友都係聽到咁! 真係唔明!

原帖由 alice44 於 09-1-20 16:19 發表
Pandapanda,

小巫女女,
下次叫你阿女蓋住個分數咪得囉! 如果老師公開讚佢就無 ...

其實你可以跟老師傾下, 叫老師或者不要在全班面前講成績, 又或者叫老師跟同學解釋, 同學取得高分, 係因為同學努力而得到, 大家應該要向同學學習, 而不是杯葛對方, 看看有沒有幫助.

原帖由 Pandapanda 於 09-1-21 16:25 發表
alice44,

但係, 最奇怪係佢地又唔認自己個仔叻ga, 我意思唔係謙虛個隻, 而係好神秘咁, 因為有次其中一個同學仔有一科全班最高分 (是老師堂上講的), 佢媽咪話唔係佢個仔最高分, 話係另一個同學, 但又講唔出係邊個,   ...

Pandapanda,

有些人唔希望比人知道分數, 是唔想比人計算出佢個仔女的成績, 如果下次個仔女做唔到咪無面見人. 但佢將個視線轉移在你身上, 下次大吉你個小朋友考得唔好, 佢就有說話比你聽啦! 無人記得或者知道佢個細路有沒有退步囉.
呢d人唔使再同佢打交道.