用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔疑問
go

大仔疑問

我個仔係2007年2月尾出生, 如果下年2010年9月先讀k1, 仔仔已經3歲6個月,好似好大...是否應該早些插k1班? 有人同我講做大仔好過做細仔(特別是男仔), 但又有人話遲讀蝕底, 所以想請問一下大仔爸爸媽媽的意見, thanks

回覆 # 的文章

我阿仔2010年入k1時都係3歲5個月. 我又覺得o.k. 喎! 你可以宜家俾佢返d nursery, 到佢第日interview 時會有幫助. 個人認為.

遲讀蝕底??? why?? school fee different??

My Son is born in 28Feb06. He is study nursery at this year. Next year september, he will be study K1. Big boy is better due to he can more understand the teacher say and teach.

醒目開學勳章 王國長老

政府規定, 入小一果年既9月1日, 小朋友要足5歲8個月, 數返轉頭, 即入讀k1果年既9月1日, 要足2歲8個月
所以2月尾出世, 無得揀一定要做大仔喇
其實做大仔都好既, 學野醒d, 考小學又著數d
原帖由 lawmiki 於 09-1-18 04:57 PM 發表
我個仔係2007年2月尾出生, 如果下年2010年9月先讀k1, 仔仔已經3歲6個月,好似好大...是否應該早些插k1班? 有人同我講做大仔好過做細仔(特別是男仔), 但又有人話遲讀蝕底, 所以想請問一下大仔爸爸媽媽的意見, thanks ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-19 12:30 發表
政府規定, 入小一果年既9月1日, 小朋友要足5歲8個月, 數返轉頭, 即入讀k1果年既9月1日, 要足2歲8個月
所以2月尾出世, 無得揀一定要做大仔喇
其實做大仔都好既, 學野醒d, 考小學又著數d
...

While I agree with you, I wish to point out that there could exceptions.  My friend's son was born in Feb 2003 but is now studying P.1 in a quite famous primary school (not an IS).  That means the boy started P.1 at the age of 5 years and 6 months.  Anyway, the boy, as I observe, is very smart in terms of both physical and mental performance.

政府有規定~上小一~一定要是5歲八個月~才可以入讀~
就算現在有學校肯收你~
你一定是要重讀~k3的~

我仔~以前面試~都有老師講~直接馬上唸k1~不用等到出年9月~(即是提早一年唸k1了)~後來~我真的唸了二次k1
只是第一次唸~跟第二次唸~不同學校
因為當年面試~有二間學校都入取~
但其中一間~要我們馬上去念k1
另一間~我們就hold住~等到~隔年9月去唸

但~學校有講明~因為政府有規定
所以屆時~我就要選擇~是要重讀k1~或k3了~

ps~我的仔~都是2月生的~

原帖由 lawmiki 於 09-1-18 16:57 發表
我個仔係2007年2月尾出生, 如果下年2010年9月先讀k1, 仔仔已經3歲6個月,好似好大...是否應該早些插k1班? 有人同我講做大仔好過做細仔(特別是男仔), 但又有人話遲讀蝕底, 所以想請問一下大仔爸爸媽媽的意見, thanks ...

Which 2 kindergartens???
原帖由 lin624 於 09-1-19 21:05 發表
就算現在有學校肯收你~

我仔~以前面試~都有老師講~直接馬上唸k1~不用等到出年9月~(即是提早一年唸k1了)~後來~我真的唸了二次k1
只是第一次 ...

醒目開學勳章

原帖由 lawmiki 於 09-1-18 16:57 發表

hihi~
恐龍仔0703架!
嚟緊會讀N1
如果你想早d讀, 係應該講N1, 唔係插K1喎~

大仔~ 當然好啦! 你諗吓: 如果細仔學嘢樣樣都慢過人, 幾慘呀!
大仔就唔同~ 能力上快過其他小朋友, 開心好多架!

我都諗緊生多個大仔呀!

大仔疑問

其實原本我冇諗過大細仔問題, 今年9月讀PN班. 不過, 這一個月發現BB開始學嘢好快...因為平日係"阿E"湊, 我覺得日日只係屋企玩好浪費...所以我搵到一星期返3日既PN, 係2月開始返. 咁C6就覺得BB會讀年幾PN, 加上有D朋友又話可以插班之類, 攪到我C6心大心細, 想BB快D讀K1...

請問你小朋友一星期返三日的pn在哪裡?
每日返ge時間幾長呀!
學費貴唔貴?
我有朋友都想搵呢類型學校.

原帖由 lawmiki 於 09-1-20 22:17 發表
其實原本我冇諗過大細仔問題, 今年9月讀PN班. 不過, 這一個月發現BB開始學嘢好快...因為平日係"阿E"湊, 我覺得日日只係屋企玩好浪費...所以我搵到一星期返3日既PN, 係2月開始返. 咁C6就覺得BB會讀年幾PN, 加上有D朋 ...

細仔 , 細女理解能力始終差d (同年比較)

原帖由 lin624 於 09-1-19 21:05 發表
就算現在有學校肯收你~

只是第一次 ...

但是我要提醒各位家長.當年我的兒子雖然思想講話都沒問題.所以學校認為可以提早一年.不過不要忘了.始終孩子就是孩子.身體某些發展就是未到時候.例如.多數K1要練習拿筆畫畫寫線條..老師就講了.雖然孩子講話非常成熟.不過在拿剪刀及寫字.做勞美時就還是可以感覺到時間未到....

所以 儘管妳自己認為孩子有多優秀
我都建議 .還是跟番政府規定較好.因為始終政府都有規定滿5歲8個月先可以讀小一的.所以哩!就算妳提早唸.但到了要申請小一的時候...還是沒辦法..同埋哩!不是適齡孩子 是連那基本分10分都沒有的喔

真覺得自己的孩 子好TOP都要等上小學.再跳級了

原帖由 Motherlam 於 09-1-21 09:43 發表
我都係有呢個問題 , 阿女年頭出世 , 今年K1 , 佢跟到 , 舊年 in 其他幼稚園 , 學校都係要佢讀k1 . 我計劃佢跟到照上 , 係k2 , k3唔得 , (真正學野時間 , 亦係到小朋友得唔得)再讀k2 , k3,  打好基礎再上小一 .

細仔 ...

醒目開學勳章

原帖由 lin624 於 09-1-21 11:32 發表
但是我要提醒各位家長.當年我的兒子雖然思想講話都沒問題.所以學校認為可以提早一年.不過不要忘了.始終孩子就是孩子.身體某些發展就是未到時候.例如.多數K1要練習拿筆畫畫寫線條..老師就講了.雖然孩子講話非常成熟. ...

係呀~
快d讀K1即係要佢做細仔 (唔好講話無學校收呀~), 能力上真係差d架!

2007 BB到2010年先入讀K!架! 急唔嚟~