用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Give up the place at DGJS?
go

Give up the place at DGJS?

Hi,

Would like to know how many persons will give up the place at DGJS? And pls share the reason, thanks

Benjilam

我都好想知﹐ 會唔會因為今年DGJS要搬去將軍澳﹐所以有得揀既媽咪好可能會放棄DGJS 呢(例如同時考到SPCC)﹖  有冇existing DGJS既媽咪有inoformation呀﹖

原帖由 benjilam1 於 09-1-20 22:39 發表
Hi,

Would like to know how many persons will give up the place at DGJS? And pls share the reason, thanks

Benjilam

我諗無咩人會因為兩年多臨時校舍偏遠而放棄DGJS,這一點報考前應考慮過。

而且計全港傳統名校中(不包括國際學校), DGJS會係首選。不會取SPCC而棄DGJS。

(純屬個人意見,絕無挑戰意圖)

如果抽到瑪利曼/瑪利諾, 而又有妹妹跟尾, 會唔會放棄DGJS呢?
~easybring~

我個人就唔會啦﹐始終覺得瑪利曼/瑪利諾同DGJS係名上有D距離(唔好意思﹐純粹個人意見)。另外﹐我並不同意因為要為妹妹(or 弟弟)舖路﹐而影響家姐(or哥哥)選擇心儀既學校的。

原帖由 easybring 於 09-1-21 13:49 發表
如果抽到瑪利曼/瑪利諾, 而又有妹妹跟尾, 會唔會放棄DGJS呢?

我知道有真实个案,家长住在41校区,派到MCS,也考到DGJS,但都放弃,选了一间国际学校。

I heard that CCKG this year have a few students get admitted to DGJS but they have already given up due to MCS and St. Mary.  SOme even given up to wait for the 2nd round lucky draw.  My sources are quite true!

原帖由 猴子爸 於 09-1-21 14:43 發表
我知道有真实个案,家长住在41校区,派到MCS,也考到DGJS,但都放弃,选了一间国际学校。

回覆 # 的文章

我還未有資格去選擇.  不過, 唔一定要選最top(名)既學校, 選一間程度適合, 日子會否好過些? 只是討論一下. 不想學校與學校中有比較. 各人喜好不同.

~easybring~

Monghar,

真的嗎﹖我有小小唔係好明白。點會有人係2nd round lucky draw結果未confirm之前﹐就自動放棄DGJS既學位呢﹖尤其是讀得CCKG﹐多數都是為了入DGJS的。係唔係有其他原因呀﹖謝謝﹗

原帖由 Monghar 於 09-1-21 16:45 發表
I heard that CCKG this year have a few students get admitted to DGJS but they have already given up due to MCS and St. Mary.  SOme even given up to wait for the 2nd round lucky draw.  My sources are q ...

今年會有咁多人放棄DGJS咁有趣? 不過我都道聽途說過有人只係交左報名表同個人檔案, 無去到面試, 但係都收到取錄信,  唔通個女仔真係叻到咁緊要? 定係流言呢?
另外又有人話DGJS係唔會有WAITING LIST 的, 只有收同唔收, 又有無人證實到呢?

不是吧.~s那太誇張了.這樣對學校的殺傷力很大.有必要這麼做嗎??
如果她們是這樣收我的女兒.我連講都不敢講...
是真的有點不太相信

不讀很正常
每個人考慮的因素不一樣
有人喜歡男女學校 有人喜歡離家近...

原帖由 細粒豬 於 09-1-21 18:39 發表
今年會有咁多人放棄DGJS咁有趣? 不過我都道聽途說過有人只係交左報名表同個人檔案, 無去到面試, 但係都收到取錄信,  唔通個女仔真係叻到咁緊要? 定係流言呢?
另外又有人話DGJS係唔會有WAITING LIST 的, 只有收同唔收 ...

請間 DGJS 是那間學校呀, Thx.

I heard a similar case that someone gave up a place in DBS (primary) but not chose SPCC.

some hearsay that dgs is better than spcc, but spcc is better than dbs.

any comment on it?

其實講真好多人會覺得DGJS係好好, 但唔係所有人既1ST CHOICE, 有時見到你地講到DGJS收左既小朋友係冇人會放棄個學位咁就話你地知, 我認識有個朋友上年考到DGJS但佢冇讀簡左另一間私小GH, 好多人都好奇怪佢既選擇認為冇可能有DGJS唔讀去讀GH, 只可以講每人有每自己既理由DGJS係各方面都好好但壓力都好大, 講既壓力係好多方面所以衡量過選擇GH對家庭各成員來講都係比較好o
咸魚白菜各有喜好, 希望你地搵到你地心中最希望小朋友入讀既學校, 但其 他學校都有佢地做得好既地方唔好成日認為只有最最名校先係好學校

我很同意YINFEI 的point。我都有幫my daughter 報DGJS,但不是非常想入個D,(may be that"s why 入唔到)。但我無失望,亦無想再叩門。無謂比甘多壓力自己和小朋友。
but,每一個人想法唔同,希望大家都入到心儀學校啦 !
原帖由 YINFEI 於 09-1-22 11:09 發表
其實講真好多人會覺得DGJS係好好, 但唔係所有人既1ST CHOICE, 有時見到你地講到DGJS收左既小朋友係冇人會放棄個學位咁就話你地知, 我認識有個朋友上年考到DGJS但佢冇讀簡左另一間私小GH, 好多人都好奇怪佢既選擇認為 ...

我覺得呢個topic有d無謂囉,無錯,每人都有唔同喜好唔同的選擇,但當中那些什麼朋友呀,親戚呀是否在真話呢?可能"話"自己子女有邊間邊間收,結果因為"每人都有唔同喜好唔同選擇"而作出一個別人認為很意外的決定.通常對於這些說話我都是笑下就算,駛乜咁認真呢.係咪講真話?who knows??仲要周圍同人講有朋友咁咁咁.會唔會天真左d呀!!

這是一個網上世界吧!
~easybring~

原帖由 onon 於 09-1-22 13:44 發表
我覺得呢個topic有d無謂囉,無錯,每人都有唔同喜好唔同的選擇,但當中那些什麼朋友呀,親戚呀是否在真話呢?可能"話"自己子女有邊間邊間收,結果因為"每人都有唔同喜好唔同選擇"而作出一個別人認為很意外的決定.通常對於 ...

咁你更加唔哂上黎 bK 啦, 呢到邊個係你朋友呀??
朋友講既野你都唔相信你會相信上bk 既人嗎??
你覺得d人講既野係全部溜料你上bk 既目的係咩呢 ???

DGJS即是拔萃女小學.

原帖由 chunheimama 於 09-1-21 20:29 發表
請間 DGJS 是那間學校呀, Thx.