用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有事請教 [複製鏈接]

小兒有幸獲取錄為 09 年小一新生,本人已詳細研究過優才的教育理念及學校特色,優才的確是一間很好的學校,所以十分高興小兒有機會入讀。但由於我不認識朋友在優才就讀,有一些問題想請教各位優才的家長,希望你們可幫助我更了解這間學校。

1. 優才是直資學校,請問學生升中時可否參加自行及統一派位的?因為世事難料,萬一六年後家庭經濟環境改變,都可以有津校作為另一個選擇。

2. 優才是否大部份學生都是資優生?本人的兒子並非資優,我擔心他的成績會同資優生距離很遠,影響他的學習信心,班內成績差異的情況嚴重嗎?有沒有分名次的?

3. 據我所知,有部份資優生同時存在情緒的問題,校內這情況嚴重嗎?我知優才的老師對教導資優學生都好有經濟,可能我過份憂慮,因為小兒是一個很容易受別人影響的人,所以想深入了解學校上課的情形。

Thanks
   0    0    0    0

原帖由 buzzbuzz 於 09-1-23 09:40 發表
小兒有幸獲取錄為 09 年小一新生,本人已詳細研究過優才的教育理念及學校特色,優才的確是一間很好的學校,所以十分高興小兒有機會入讀。但由於我不認識朋友在優才就讀,有一些問題想請教各位優才的家長,希望你們可幫助我更了 ...

1. 優才是直資學校,請問學生升中時可否參加自行及統一派位的?
- 可以。
- 學校會安排學生參加政府既升中呈分試

2. 優才是否大部份學生都是資優生?本人的兒子並非資優,我擔心他的成績會同資優生距離很遠,影響他的學習信心,班內成績差異的情況嚴重嗎?有沒有分名次的?
- 優小只有小部份係資優生(高IQ), 估計每班4、5個咁上
  下
- 學校重視多元智能, 好多學生响音樂、運動、藝術等
  方面
有特出表現, 同樣受到學校表揚/重視
- 以我所知, 班內成績差異唔算嚴重, 大部份學生都跟得上
- 其實只要有中上智能(唔洗資優), 响小班教學、專科
  專教同壓力較低既情況下, 加上好既家長支持, 絕大部
  份既學生, 响學習上都可以有良好表現

- 冇排名次既, 冇考第一/包尾呢回事; 會响成績表列出每
  科全級頭五名既名次, 不過都淨係學生(+家長)自已知道,
  其他人係唔知既。
3. 據我所知,有部份資優生同時存在情緒的問題,校內這情況嚴重嗎?我知優才的老師對教導資優學生都好有經濟,可能我過份憂慮,因為小兒是一個很容易受別人影響的人,所以想深入了解學校上課的情形。
- 每班都會有一、兩個有情緒問題既學生, 但唔嚴重
- 其實每間學校都有呢種學生, 優才應該算少喇; 呢種情緒
  有問題既學生, 通常跟係唔係資優冇関, 可能同家庭教育
  有関多D。

- G1/G4家長有得觀課, 據觀完課既家長講, 上堂秩序良好
- 舊年教育局同學校做左CR Report, 對學生上課表現,
  評價好高

王國長老

同意中兄所言,情緒問題只佔少數。

歡迎加入優才大家庭!

中天英、edea

多謝你們的資料,你地解釋得好詳盡呀,優才有你地呢班咁 helpful 的家長,真係學校同我地呢班新生家長的福氣呀。
‹ 上一主題|下一主題