用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 45分鐘教2只歌
go

45分鐘教2只歌

原帖由 goodmama2003 於 09-1-23 16:59 發表
女兒的琴老師, 我覺得她成日想拖時間, 女女現在學緊紅色的" John Thompson's Modern Course Forthe Piano" First Grade, 45分鐘只教到2只歌, 這麼是算慢還是快呢,

請指教.

(小女5y10個月.) ...

Did you watch them during lesson ?

原帖由 goodmama2003 於 09-1-23 16:59 發表
女兒的琴老師, 我覺得她成日想拖時間, 女女現在學緊紅色的" John Thompson's Modern Course Forthe Piano" First Grade, 45分鐘只教到2只歌, 這麼是算慢還是快呢,

請指教.

(小女5y10個月.) ...

我仔7y學左半年,都係45分鐘教2隻歌。上堂先彈上次2隻歌,再教下樂理,又教兩首歌仔。我無睇上堂我諗OK 掛。最緊要小朋友真係明,唔明教4/五首都無用。

除了教兩首歌外, 有無教其他彈scale嘢呢? 因為教其他技巧上的嘢, 可能要駛啲時間.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章

我細個學琴成日唔練琴, 成個月彈來彈去都係o個兩首都試過~~~ 我覺得每個星期都有兩苞新歌都ok啦!

Geni, please check PM.

簽名被屏蔽

如果小朋友日日都練琴, 每次只教兩首, 真係要同老師反映一下.  如果都唔成功...搵第二個老師試下lor, 消費者ma

唔洗心急啦
慢慢搵, 慢慢試lor
你小朋友仲甘細
"欲速則不達"

我自己意見, 至少要去到"浸大"level既老師先有起馬既quality

原帖由 goodmama2003 於 09-1-25 00:31 發表

是呀, 我己交了2月份學費. 打算3月份開始轉個第個. 但好老師難求, 拖鐘玩玩下的老師大把, 頭痛.

原帖由 Rabo 於 09-1-23 23:54 發表
我個仔在屋企樓下的琴室學 30 分鐘都教
五首歌 + 樂理, 六歲閞始學而家八歲學第三
級, 佢地無拖長教

我覺得可以同老師反映吓, 兩首太少了, 我覺得45
分鐘教起碼三至四首才合理, 其實初學三十分鐘已
足夠

...
可否pm琴室給我?thanks!