用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 英粵組有無國語堂?另還有十萬個為什麼?煩請回答! ...
go

英粵組有無國語堂?另還有十萬個為什麼?煩請回答!

請問英粵組有無國語堂?如有,是否每日都有而每日有多少時間?另上英文堂又幾耐時間呢?k1是否双班主任制?一個外籍老師?而上到k2是否無外籍老師?師生比例1比幾呢?thanks so much~!

請問英粵組有無國語堂?

如有,是否每日都有而每日有多少時間? 一個禮拜好有幾堂, 一節20 mins

另上英文堂又幾耐時間呢? 每日有一節英文堂, 一日有3 節grouping, 當中都會有English activities

k1是否双班主任制?

一個外籍老師? 一個本地老師, 一個外籍老師

而上到k2是否無外籍老師? k2 就叫做一個本地老師, 係class teacher, 一個係英文老師, 叫English teacher, 英文老師都係會有一節英文堂同3 節grouping 喺班房, 所以我覺得同k1 係冇咩分別, 只係k1 時個外籍class teacher 要管班務, k2 個english teacher 唔洗, 佢留喺課室時間一樣咁多

師生比例1比幾呢? 1:10, 一班如果多過20人, 會多d assistant, 我個囡N 班時有21人, 係2個 class teacher + 2 個assistant

thanks so much~!

多謝你願意分享. 我再想清楚d net teacher ( english teacher ) 係唔係在 k2 時只有 20min english class + 20 min grouping = 40min 一日呀 ?

k1 全程 net 在班, 但 k2 只有 40 min 點解你會覺得 net 在班的時間跟k1 時差不多呢 ? 而且我聽其他 st cat mami 仲話 net 是同另一班 share ge ? 請幫忙解開依個mystery. thanks for your kindness.

原帖由 ymc2727 於 09-1-24 22:27 發表

請問英粵組有無國語堂? 有

如有,是否每日都有而每日有多少時間? 一個禮拜好有幾堂, 一節20 mins

另上英文堂又幾耐時間呢? 每日有一節英文堂, 一日有3 節grouping,  ...

原帖由 ymc2727 於 09-1-24 22:27 發表

請問英粵組有無國語堂? 有

另上英文堂又幾耐時間呢? 每日有一節英文堂, 一日有3 節grouping,  ...

MANY THANKS!!!!!!!!!!!

謝謝mami清楚解答!

我今日執嘢時再睇番阿囡k2 個timetable
原來英文老師會留班房一節英文堂
同2節grouping, 而唔係3節, 即係比k1 時小一節
sc 每一節係20 mins
即係k1 net 會留班房80mins
k2 會留60mins
不過k2 grouping 多咗一節要嚟寫字同做數
留個英文老師喺班房都冇用啦
佢又唔教數同中文字

我囡k2 個英文老師唔係同人share 喎
只係佢上晝教k3 (因為所有k3 都係am class)
下晝教k2 (所有k2 都係pm class)
有時有d 英文老師sick leave, 佢會去代課
唔係同第2班share 架噃

原帖由 HoiYauBB 於 09-1-24 22:49 發表
多謝你願意分享. 我再想清楚d net teacher ( english teacher ) 係唔係在 k2 時只有 20min english class + 20 min grouping = 40min 一日呀 ?

k1 全程 net 在班, 但 k2 只有 40 min 點解你會覺得 net 在班的時間 ...

真係好多謝你的分享, 好清楚

新年快樂, 小朋友學業進步

原帖由 ymc2727 於 09-1-27 02:06 發表
我今日執嘢時再睇番阿囡k2 個timetable
原來英文老師會留班房一節英文堂
同2節grouping, 而唔係3節, 即係比k1 時小一節
sc 每一節係20 mins
即係k1 net 會留班房80mins
k2 會留60mins
不過k2 grouping 多咗一節要嚟 ...