用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点樣揾個好ga鋼琴老師?
go

点樣揾個好ga鋼琴老師?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

hi,

我覺得最主要係小朋友學得開唔開心,因為佢學得唔開心,佢會唔積極亦會無心機練琴,亦令小朋友覺得討厭!另外同老師溝通都好重要,本人唔識彈琴,不過會留意老師下堂後嘅評語,係練琴時堤點兒子!(因本人鍾意找一些願意同本人吹水嘅老師!)
  以上就是本人意見!

yuk hei mun

原帖由 blytheBB 於 09-1-19 09:46 發表

原帖由 blytheBB 於 09-1-19 09:46 發表

好唔好, 睇你的要求吧?
我仔仔的老師, 是一個很有耐性的老師, 從不會鬧人, 她每次都盡量教幾首歌, 希望小朋友多彈幾首歌, 不會拖慢學生進度.
但她年年加學費, 有時年中彈完一本書, 未曾考試, 她亦要加學費, 最近一次還加了30%.
我和老師說明, 我在家不會"督促"仔仔練琴, (即提醒他老師說要注意的地方), 只會要求仔仔練琴30分鐘, 免得傷害親子關係. 我向老師提議, 因仔仔回家已忘了怎樣彈, 所以每次都不肯練琴, 請老師每次只集中教仔仔1,2首歌, 好讓他彈熟. 不過, 老師雖表示担心仔仔進度慢, 但亦肯試一試我的建議.
這老師, 對我來說, so far so good吧.  雖然她肯接納意見, 肯溝通, 不過, 如果她再未考試就加學費, 我就不能讓仔仔跟她學了

please also pm me, thanks.

Pls PM piano teacher information to me.

Thanks!

醒目開學勳章

yes, I'm seeking a good piano teacher too, but I live in kowloon and I don't want my daughter go very far for the class.  Does anyone has such information?  Pls PM me.

醒目開學勳章

gershwin, thank you, please check PM.

原帖由 gershwin 於 09-1-27 12:05 發表
lola2008,
Pls check PM.

原帖由 lola2008 於 09-1-27 23:58 發表
gershwin, thank you, please check PM.

Pls pm me also.

Thanks.

Please PM to me w/thx.

原帖由 gershwin 於 09-1-27 12:05 發表
lola2008,
Pls check PM.