用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇九龍禮賢收左既家長呀?
go

有冇九龍禮賢收左既家長呀?

禮賢幼稚園收左我囝囝am呀!2月6日註冊呀!而家等緊宣道結果,但聽到好多家長都讚禮賢,所以都好放心揀呢間喇!仲有冇其他家長會去註冊ga,大家上黎傾下丫.....

如果宣道收你仔仔, 你會點選擇? 兩間都好好, 師資好以禮賢好d, 地方禮賢好以大d....至於佢地小學派位唔知邊間好d呢? 另佢地會收幾多佢地自己幼稚園學生?

原帖由 HoManYu 於 09-1-28 02:24 發表
禮賢幼稚園收左我囝囝am呀!2月6日註冊呀!而家等緊宣道結果,但聽到好多家長都讚禮賢,所以都好放心揀呢間喇!仲有冇其他家長會去註冊ga,大家上黎傾下丫..... ...

我哋一家人都會去註冊ga,我喺下午班的學生。

I will register for my little girl on 6 Feb.  But also waiting the results from SPK and Alliance.
ibaamyng

醒目開學勳章

hi

我地都會去註冊, 我仔仔係上午班!

原帖由 miclui 於 09-1-29 09:01 發表
如果宣道收你仔仔, 你會點選擇? 兩間都好好, 師資好以禮賢好d, 地方禮賢好以大d....至於佢地小學派位唔知邊間好d呢? 另佢地會收幾多佢地自己幼稚園學生?

...

宣道小學出名d同好似難入d,in時講明話冇得直上宣小,地方真係唔知,因為in時範圍好細,睇唔真有幾大.其實原本禮賢係我最後選擇,但我search過關於禮賢既comment幾好,d家長個個都好滿意呢間學校,而且我囝囝係活躍份子,我一直都好擔心佢係傳统幼稚園會難適應,似乎禮賢會適合d,所以我應該都係會揀禮賢,以我search過資料禮幼上禮小機會大d,好似話收3份2禮幼,3份1外來咁上下.而禮賢網有公佈升心中派位都唔差ga.......

原帖由 叮叮噹噹 於 09-1-30 15:01 發表
hi

原本仲擔心冇人so我,因為我見禮賢學校本身同家長都比較低調,好高興認識大家,註冊果日爸爸請唔到假,得我同囝囝到....
想問大家點解會揀禮賢既,我就真係認識唔多,只知佢有直屬小學同活動教學....

need to bring with kids for registration?
my reasons for choosing this school are same as yrs: its primary school, teaching method. the most important is highly recommended by many people around me. teachers there are very nice too. they focus not mainly on pupils academic results......

No need to accompany with your child..

大家好呀,仔仔考到下午班,我地都決定讀呢間喇,至於點解呀,可能因為啲人講得幾好,又見佢有埋小學,最重要係果日去Interview 佢比我既感覺幾好囉,老師幾nice小朋友又幾開心, 所以佢收囉, 咪選擇佢囉~

You have two 仔仔, one is study in 讀聖三一??

原帖由 叮叮噹噹 於 09-1-30 15:01 發表
hi

原帖由 HoManYu 於 09-2-1 00:57 發表

宣道小學出名d同好似難入d,in時講明話冇得直上宣小,地方真係唔知,因為in時範圍好細,睇唔真有幾大.其實原本禮賢係我最後選擇,但我search過關於禮賢既comment幾好,d家長個個都好滿意呢間學校,而且我囝囝係活躍份子,我 ...

禮賢 is my first choice, but my baby is on waitlist.  My sister's two kids were studying there, very good comments

收左囝囝下午班, 我家姐個女讀過, 老師好有愛心, 冇咩雜費, 不過係冇校服囉, 只得條圍裙 & 運動服.

其實好唔鐘意佢無校服, 我真係好覺得一間好既學校, 應該有套校服, 讓小朋友整整齊齊咁返學, 就算只有運動服, 都算係一套校服嘛, 只得條圍裙, 好求其, 我囡囡今年n1間學校都係只有運動服, 我買少好多衫

原帖由 wendy_y 於 09-2-5 10:28 發表
收左囝囝下午班, 我家姐個女讀過, 老師好有愛心, 冇咩雜費, 不過係冇校服囉, 只得條圍裙 & 運動服.
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

係, 我都鍾意有校服, 禮賢平日著圍裙, 有運動堂就著運動服.

我家姐之前都唔鍾意冇校服, 但讀左之後又話冇校服仲好, 慳好多校服錢

其實最重要都係睇間學校好唔好, 校服係其次, 不過如果有埋校服就perfect

我都明, 我估有好多家長鐘意添, 一除圍裙就可以去街, 你知依家d小朋友好忙架嘛, 上午返學, 下午去學野, 但係我真係好想睇見我小朋友著校服裙仔既可愛樣子囉(依家呢間得體育衫)

其實我又諗, 可唔可以日日都著運動服 haha

原帖由 wendy_y 於 09-2-5 12:10 發表
係, 我都鍾意有校服, 禮賢平日著圍裙, 有運動堂就著運動服.

我家姐之前都唔鍾意冇校服, 但讀左之後又話冇校服仲好, 慳好多校服錢

其實最重要都係睇間學校好唔好, 校服係其次, 不過如果有埋校服就perfect: ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

醒目開學勳章

yes
原帖由 BOBO1229 於 09-2-3 13:03 發表
You have two 仔仔, one is study in 讀聖三一??

其實我又諗, 可唔可以日日都著運動服 haha

我上禮賢個網頁, 多數都著圍裙

我知呀, 其實我睇左好多佢地家長既post, 想了解多d間學校, 一星期得一當體育堂, 所以只要著一次體育衫

原帖由 wendy_y 於 09-2-5 18:06 發表

我上禮賢個網頁, 多數都著圍裙
歡迎參觀『文。穎之家』

吓....咩無校服架??哈哈,我真係唔知播 !!咁點呀?著自己衫加條圍裙係外面呀?

真係小見識喇~