用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問各位媽咪的自閉寶寶買到保險嗎?
go

請問各位媽咪的自閉寶寶買到保險嗎?

我個仔3yrs,想買住院保險,但問過2間都唔受佢買,請問有無其他mama同我一樣都買唔到?or 可以買到(保險company知情下),thank you.

你囝囝係吾係已經評估左係自閉症定係傾向? 咁佢係吾係一出世已經買左保險, 定係一直都冇買過. 只係而家想加保?

其實我都想知, 好多bb一出世已經買左保險, 當時都吾會知佢地有自閉症既, 咁如果大過左係自閉症, 咁保險公司會點做?

原帖由 loksanbaby 於 09-1-29 17:15 發表
我個仔3yrs,想買住院保險,但問過2間都唔受佢買,請問有無其他mama同我一樣都買唔到?or 可以買到(保險company知情下),thank you.
nil

我個仔已經評估左係自閉傾向,佢出世時買左人壽保險and意外,但評估後我想再買住院,但已經買唔到~~
我問過agent,如果係評估前買ge就無問題.
咁你呢,係咪已經同你bb買咗呢?
有無其他mama可以share一下呀 ??
thank you !!

原帖由 January 於 09-1-30 15:59 發表
你囝囝係吾係已經評估左係自閉症定係傾向? 咁佢係吾係一出世已經買左保險, 定係一直都冇買過. 只係而家想加保?

其實我都想知, 好多bb一出世已經買左保險, 當時都吾會知佢地有自閉症既, 咁如果大過左係自閉症, 咁保 ...

hi loksanbaby,
我囝囝出世未滿月我就買左喇.自閉傾向都吾比買? 有冇攪錯.
原帖由 loksanbaby 於 09-1-31 11:57 發表
我個仔已經評估左係自閉傾向,佢出世時買左人壽保險and意外,但評估後我想再買住院,但已經買唔到~~
我問過agent,如果係評估前買ge就無問題.
咁你呢,係咪已經同你bb買咗呢?
有無其他mama ...
nil

我最近都幫小朋友買住院保險,申請問卷完全沒有提及要呈報小朋友是否有特殊需要。完全看不出他們有什麼高風險要拒保。他們又不能有ST、OT、、、等賠償。
請問清楚原因,我都是在保險公司工作。

原帖由 loksanbaby 於 09-1-29 17:15 發表

我買個間得wo!

我都係亞仔出世已買晒啦.
但係唔講佢又冇問既話應該冇問題.

原帖由 January 於 09-2-2 15:31 發表
hi loksanbaby,
我囝囝出世未滿月我就買左喇.自閉傾向都吾比買? 有冇攪錯.

我在aia買保險嫁,我有問過d經紀沒問題喎

THANK YOU 各mama意見 ,起碼等我知道有其他人買到~~

fjbaby ,heipan : 請問你們的agent係咪知道小朋友已有這個情況下都受保?thank you.咁我係咪都可以try吓aia呢?

我當時俾了所有我個仔的評估report,其實report只提及佢語言較差,但最終都唔受保.
我個仔經常唔舒服,所以我好想買,會安樂啲ma~~~

其實我有想過唔話俾agent知,不過又怕到時俾人知道咗仲大鑊,無得賠兼蝕保費.

我bb3個月大就幫佢買左保險,有買住院

我個間係會 case by case作評估然後先決定是否接受投保. 如你要, 我可以pm間保險公司及 agent比你.

原帖由 loksanbaby 於 09-2-7 14:03 發表
THANK YOU 各mama意見 ,起碼等我知道有其他人買到~~

fjbaby ,heipan : 請問你們的agent係咪知道小朋友已有這個情況下都受保?thank you.咁我係咪都可以try吓aia呢?

我當時俾了所有我個仔的評估report,其實 ...

fjbaby: 好呀,勞煩你pm俾我,等我可以多個choice,thank you ~~
係呢,多口問句,希望不要介意,你的baby情況怎樣的呢?是否都是傾向的?

自閉症傾向.

原帖由 loksanbaby 於 09-2-7 23:29 發表
fjbaby: 好呀,勞煩你pm俾我,等我可以多個choice,thank you ~~
係呢,多口問句,希望不要介意,你的baby情況怎樣的呢?是否都是傾向的?

我覺得保險表格上沒有直接問, 也應在"其它" 一欄填上有關資料, 試過投保後,保險公司不保 "因此症入院", 其他照保.
眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

買保險有個重點是最高誠信, 將所知告知Agent 及保險公司, 若需要驗身, 也是免費的, 要加Loading或任何不保事項, 父母可決定不投保, 也退回原繳保費, 也不用付錢驗身呢。
反而, 唔講唔講, 以為全部都包; 但最終有事時, 醫生報告與投保人原先投保有出入, 才大鑊呢!!

原帖由 loksanbaby 於 09-2-7 14:03 發表

我當時俾了所有我個仔的評估report,其實 ...