用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培小課外活動問題
go

培小課外活動問題

請問培小家長:

培小的課外活動
a) 大概有那幾樣 (主流便可)?
b) 通常幾時上課 (如星期一至五放學後或星期六)?
c) 有沒有校車接送(如沒有, 有否其他途徑接送)?

謝謝

a) 唔知點答你呀, 有好多喎
b) 星期一至星期亦都有架, 有d在放學後, 有d在中午架
c) 無校車架, 要自己接送架

原帖由 chris_618 於 09-2-2 18:31 發表
請問培小家長:

培小的課外活動

謝謝 ...
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

chris_618 ,
培小的課外活動:
http://www.pcps.edu.hk/active/public_html/pui_exact/site/main.htm
原帖由 chris_618 於 09-2-2 18:31 發表
請問培小家長:

培小的課外活動

謝謝 ...

回覆 # 的文章

我知道學校有管弦樂團, 如果我想小朋友小一參加這項活動, 但又沒有學過管弦樂器, 學校是不是有樂器的呢? 還是要自己到外面學, 有一定的水準才可以入選樂團呢?

唔該你!咁如果個小朋友住得遠,兩公婆又要返工,個小朋友咪上唔到課外活動囉!

原帖由 YuYung 於 09-2-2 23:45 發表
a) 唔知點答你呀, 有好多喎
b) 星期一至星期亦都有架, 有d在放學後, 有d在中午架
c) 無校車架, 要自己接送架

原帖由 chris_618 於 09-2-3 18:48 發表
唔該你!咁如果個小朋友住得遠,兩公婆又要返工,個小朋友咪上唔到課外活動囉!mouth:" />

你講得啱呀, 大碼住青衣, 要搭校車, 又冇人可以接, 所以都冇參加放學後嘅課外活動. 不過可以參加到 lunch 之後嗰 d.

管弦樂 has classes on every Saturday in School.  You could join the class and get into the 樂團 later.

原帖由 MayAh 於 09-2-3 17:08 發表
我知道學校有管弦樂團, 如果我想小朋友小一參加這項活動, 但又沒有學過管弦樂器, 學校是不是有樂器的呢? 還是要自己到外面學, 有一定的水準才可以入選樂團呢? ...

唔該囇!

原帖由 fatkk 於 09-2-3 09:16 發表
chris_618 ,
培小的課外活動:
http://www.pcps.edu.hk/active/public_html/pui_exact/site/main.htm

回覆 # 的文章

那麼是不是要另外付費用的呢?  如果自己在外面學樂器, 可否入學校的樂團呢? 你哋有沒有小朋友在學校學音樂呢? 教得好嗎?  多謝你們的資料.

管弦樂要另外比學費學的.k3左右已經有得報.就算唔識既都可以報.佢地係分左時間學校再編班.學得好唔好都係睇個小朋友鐘唔鐘意.當然又無個別教授既咁好.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

回覆 # 的文章

atta - 多謝你的回覆

咁即係我到外面學都可以參加學校的樂團, 對嗎?