用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全日制幼兒園的利與弊
go

全日制幼兒園的利與弊 [複製鏈接]

我想請問下把小朋友按排入讀全日制幼兒園的利與弊, 而家媽媽星期一至五幫手湊, 星期六日就自己湊, 如按排入讀屋企附近的全日制幼兒園, 就可以星期一至五都自己湊番, 但又唔知那麼長時間對小朋友會唔會唔係咁好, 各位有經驗的媽媽們可否比下意見呢? 謝謝
   0    0    0    0

原帖由 matsutakako 於 09-2-3 12:13 發表
我想請問下把小朋友按排入讀全日制幼兒園的利與弊, 而家媽媽星期一至五幫手湊, 星期六日就自己湊, 如按排入讀屋企附近的全日制幼兒園, 就可以星期一至五都自己湊番, 但又唔知那麼長時間對小朋友會唔會唔係咁好, 各位 ...

我不是媽媽.

我一對囝囡都係返全日制幼兒園, 完全唔覺得有乜唔好. 佢地重好鍾意返學.

其實返全日制都唔係好長時間, d 小朋友唔會覺得辛苦架.

可以自己湊番係指你都要返工? 咁要睇下小朋友放假/病咗 ge 安排 wor. 雖然 全日制幼兒園 d 假少 d, 點都係會多過公眾假期.

重有放工返屋企之後, 重有無精力湊小朋友? 你老公會幫手嗎?

我的case同你一樣, 都是想同囡囡相處多些, so決定讓佢返全日nursery兩公婆自己湊返, 囡囡Dec08開始返全日幼兒園, so far so good, except 適應期完左開始正式返全日後仲有d未習慣~~

你同hubby都要預左會辛苦好多(but happy to have daughter's accompany everyday), hehe, 我兩個月lost左幾磅already~~~and小朋友放假or病咗真係需要plan定人手先得, 好似呢個新年假我同hubby就要輪流take leaves湊囡~~~~~~

anyway, may u all the best! add oil~~~~

原帖由 Alice00 於 09-2-4 14:43 發表
我的case同你一樣, 都是想同囡囡相處多些, so決定讓佢返全日nursery兩公婆自己湊返, 囡囡Dec08開始返全日幼兒園, so far so good, except 適應期完左開始正式返全日後仲有d未習慣~~

你同hubby都要預左會辛苦好多(b ...

唔該晒你地既意見呀. 我既諗法同alice一樣, 想多d時間同阿女相處, 唔想自己媽媽太辛苦, 如阿女touch wood病了,她可隨時過來幫忙, 同埋覺得小朋友開始讀書識字時應該跟番自己,唔想自己媽媽勞心勞力. 我本人返朝9晚6, 老公會比我早放工, 所以諗住自己返工前8點左右湊返學, 老公就大約6點前湊放學, 但阿女要留在學校成10個鐘, 唔知對一個2歲人仔會否太長.  
alice, 你囡囡既適應期維持左幾耐呀? 同埋你會放在幼兒園幾長時間呢? 你係咪在職媽媽?
thanks a lot.

原帖由 matsutakako 於 09-2-4 15:45 發表

...
但阿女要留在學校成10個鐘, 唔知對一個2歲人仔會否太長.   ...

唔長.

玩<包括學習, 都係玩的一種>/食/睡中渡過, 時間過得好快架.
‹ 上一主題|下一主題