用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試平均87分,唔知多數全級弟幾?
go

考試平均87分,唔知多數全級弟幾?

考試平均87分,唔知多數全級笫幾?

Cannot tell...depends on the scores of all other students...
原帖由 ernestchow 於 09-1-27 23:22 發表

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

係呀,我仔個間都算名小學,所以87分我驚第尾

王國會長

如果你間學校程度高, 87分可能已經係中間.
為何不問老師 ?

原帖由 ernestchow 於 09-1-27 23:22 發表

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-1-28 23:10 發表
如果你間學校程度高, 87分可能已經係中間.
為何不問老師 ?

2月4日派成績表,心十五十六,問老師好似好煩,但間學校家長好多戰鬥格,98分大有人在

我女平均分89考全級18,普通學校。

同事個女學校幾出名,平均分93,考全級30。

簽名被屏蔽

我仔P6,89.3全級19
我女P3,88.9全級29

My daughter first time 85   全級33
                   second time82全級87
                    third time87   全級72
She is study in St Clare's

joyce19971129 ,

what level of class is your girl studying now ?

I want to know too, thanks

原帖由 peacenhope 於 09-1-31 23:32 發表
joyce19971129 ,

what level of class is your girl studying now ?

考第幾有很多因素控制, 不要那麼執著吧!

記得有次補習一個成績中上的學生,
得知某校(新界東, 唔好問我邊間)某次的每級平均分如下:
(千禧初的事, 又唔知點解咁好竟然肯俾晒全部家長知)
小一:90
小二:78
小三:65, 最高93.5
小四:69, 最高約97
小五:73
小六:85
當然小六那次是呈分試, 所以先會咁高.
所以如果你是該校不同年級學生, 名次差異可以好大;
若你是一年級, 考87分已叫做中下;
若你是三年級, 考87都算名列前茅。

不要太在乎排第幾, 取幾多分; 有時這種壓力會不期然送到小朋友處.
過份好的小朋友會比你更大壓力, 因為驚你鬧;
過分差的小朋友會當無件事, 因為係唔係你都鬧.
相信兩種情況你都唔想見, 這是我正式教書第二年真的接觸過一單家長過份給壓力予一個長期考頭十名的學生而令學生表面正常, 但險些走上不歸路(長洲燒炭,尤幸救回)
愛收集舊書包、背囊的傻人

S.C.P.S
P.5-6

我朋友個仔,係大埔一間幾出名小學,平均分有83分,考尾六

原帖由 loklokma47 於 09-2-3 22:24 發表
我朋友個仔,係大埔一間幾出名小學,平均分有83分,考尾六

所以名小學考9X分是好普通的事

樓主的仔/女是不是一年級呢? 如果唔係就唔會咁緊張啦!好似我個仔一年級的時候, 我都好似係咁樣。
其實名次根本無準則, 出卷深/淺, 已經好大分別, 每次都唔同, 阿仔平均分比之前差了, 但明次出乎意料的高, 而有次平均分都ok高, 但名次就無驚喜, 所以不可以用單一個平均分就可以知道名次, 當中有人會進步有人會退步, 太多變數是不能估計的.
今天派成績表, 樓主你個仔/女名次ok嗎? 有無驚喜?