用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位階段的問題
go

自行分配學位階段的問題

請問選小學時自行分配學位階段的宗教分是否父母其中一方是教友便可, 小孩不需教會証明? 請問各位mami有沒有類似經驗, 請指教 ~

要取得宗教分,小朋友一定是教徒,不是指父母任何一方,而且一定要有証明,如天主教就會有領洗紙証明,填表是要遞交副本,并要有正本核對。

回覆 # 的文章

那又未必。有些基督教學校接受父母一方面是基督徒, 最好申請前向有關學校查詢。

醒目開學勳章

原帖由 cwaisum 於 09-2-3 22:30 發表
那又未必。有些基督教學校接受父母一方面是基督徒, 最好申請前向有關學校查詢。

yes, 因為每間學校唔同, 所以要去你心儀既學校查詢~

基督教學校是有一些特別,因為基督教是不會為太年幼的小朋友受浸,只要有關教會牧師信件証實就可以,也有一些基督教學校只接受同會的受浸紙,也有一些基督教學校承認天主教領洗紙,可享有5分宗教分,如果選基督教學校就最好向心儀學校查詢,但天主教學校就一定不會接受基督教的受浸紙,并且一定是小朋友本人的領洗紙才有效。

醒目開學勳章

原帖由 MariaTsui 於 09-2-4 15:18 發表
基督教學校是有一些特別,因為基督教是不會為太年幼的小朋友受浸,只要有關教會牧師信件証實就可以,也有一些基督教學校只接受同會的受浸紙,也有一些基督教學校承認天主教領洗紙,可享有5分宗教分,如果選基督教學校就最 ... 但天主教學校就一定不會接受基督教的受浸紙,并且一定是小朋友本人的領洗紙才有效

no, 以我所知都有d天主教學校接受父母是但一方係天主教徒~

newcook,

我都想知那間天主教學校可以接受小朋友不是教徒,而父或母是教徒就可以拿5分宗教分,我問過很多間都不可以,可否告知。

醒目開學勳章

吓!有D咁嘅事,我都覺得只係認受父母是但一方的可能性唔大,除非果間係瀕臨殺校邊沿or收生不足,否則邊會咁鬆,香港的天主教學校雖然由不同的團體辦學,但始終有一個「天主教香港教區」做阿頭,是一個幾統一的宗教,但基督教本身有很多支派,很難有一個統一的政策,所以不同的基督教學校有不同的政策,甚至認受天主教的領洗。

原帖由 newcook 於 09-2-4 15:25 發表

no, 以我所知都有d天主教學校接受父母是但一方係天主教徒~

吓!有D咁嘅事,我都覺得只係認受父母是但一方的可能性唔大,除非果間係瀕臨殺校邊沿or收生不足,否則邊會咁鬆,香港的天主教學校雖然由不同的團體辦學,但始終有一個「天主教香港教區」做阿頭,是一個幾統一的宗教,但基督教本身有很多支派,很難有一個統一的政策,所以不同的基督教學校有不同的政策,甚至認受天主教的領洗。

我都同意lola2008的說法,因為聽天主教學校的簡介會,都會有家長問是否一定要小朋友領洗紙,學校都會答是小朋友的領洗紙,不是家長的,好似一些41區熱門學校,最好就是在St Txxxxxx Church 領洗,因為神父與學校的交情比較深,叩門時都較有用。

醒目開學勳章

Hi Maria, please check pm.

newcook,

我諗可能你d 朋友同你講, 只有父母其中一個係教友, 都可以帶3歲以下小朋友嬰兒洗, 所以你至誤會啦
天主教學校係一定要小朋友已領洗, 有領洗紙copy 交form 時交埋至可以有5 分

原帖由 newcook 於 09-2-4 15:25 發表

回覆 # 的文章

hi Newcook,

could you pm me the shcool information as well ? tks.

newcook,

收到你的pm,就你所說的學校,我也有pm給你, pls check.

Maria

我本身不是教徒所以我知要上一個慕道班先可能洗禮,但係上依個班要年幾時間,就算我可以接受洗禮我個女已經4歲,嬰兒洗禮一定要3歲,所以我想問下到時我個女係咪都唔可以洗禮,因為我知過左3歲要佢自己大個再上自己個別洗?而且仲有一件事想請教,因為我識得一個同事佢奶奶係教徒但我同事唔係,佢奶奶同一個神父好熟,佢話佢個堂區唔洗咁耐,而且我都有問我到時個女過左3歲係咪都可以幫佢洗禮,我同事話如果個神父係肯其實係唔需要跟到咁足,因為佢個仔以前洗禮都有幫佢表姐洗埋,所以我都有疑問如果有人事關係真係可以唔需要跟程序?佢奶奶叫我下星期日跟佢去佢介紹個神父我識,希望大家可以解答我,thanks!

以我所知,如果自己或配偶未係天主教教徒 (我指0既係已受洗0既教徒) ,則自己或配偶先上天主教堂區的慕導班,慕導班大約要上兩年,要神父同意後,才可以受洗,之後,小朋友才可以受洗的,即所謂的嬰兒受洗,但是所謂的嬰兒受洗,小朋友無需上慕導班便可以接受洗禮。

而且,由於宗教團體不接受成人只為著分數而接受洗禮,因此,慕導班會統計出席率,當然會有人出席率太低,而被神父拒絕為其洗禮,所以,我相信與神父的關係不會可以為他人走捷徑的。