用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有好多關於幼稚園既野唔明.請各位媽咪教下我.` ...
go

有好多關於幼稚園既野唔明.請各位媽咪教下我.` [複製鏈接]

http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_all.htm&school_id=3680
呢間係我暫時心儀既學校..

我想問下呢..呢間學校既幼兒班係幾多歲讀既呢..?

我記得我以前細個讀幼稚園係分低,中,高班嫁嘛..

咁而家既幼兒班係咪即係以前既低班呢..?

如果係..咁係咪代表一定要讀呢..?另外..我bb係0707既bb..咁應該幾時報幼稚園呢..?

因為我係新手..
冇經驗..煩請各位媽咪指教`  

仔仔囡囡唔係讀呢間既媽咪麻煩你地幫我解問下我第2,3條問題丫..唔該哂.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

提供 2-3 歲幼兒服務  : 沒有

With child care services for children aged 2-3 : No

呢間係幼稚園 (K1-K2)
如果你BB想9月讀書, 就應該報 N1-N4 嘅幼兒園, 佢會提供兩歲班!

如果報幼稚園, 可以留意嚟緊9月.. 當然要打去問問學校幾時開始報名啦!

K1, K2, K3,係以前叫法. 現在應是Nursery, Lower K/G, Upper K/G 即幼兒, 幼低及幼高. 亦即3歲, 4歲和5歲班.你所說的幼稚園是屬於這類.

原帖由 alowe 於 09-1-24 23:34 發表
K1, K2, K3,係以前叫法. 現在應是Nursery, Lower K/G, Upper K/G 即幼兒, 幼低及幼高. 亦即3歲, 4歲和5歲班.你所說的幼稚園是屬於這類.

thank you! i really don't know!

我之前都覺得好confuse,
明明以前係分低中高班(K123), 2歲班叫幼兒班,
而家就變左幼稚園分幼兒班, 中班高班(N1L2U3)
2歲班變左學前班(PN)...

原帖由 kayceebaby 於 09-2-4 11:55 發表

thank you! i really don't know!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章 王國長老

間間學校叫法唔同架
我女以前k1k2k3, 中文叫幼班低班高班
我仔而家pn, n1n1n3, 中文都唔知點叫

最清楚做法係上幼稚園概覽, 睇下有無"提供 2-3 歲幼兒服務", 有即有nursery班, 無即只有k1-k3(點叫都好啦)

原帖由 BabyHilary 於 09-2-4 12:15 PM 發表
我之前都覺得好confuse,
明明以前係分低中高班(K123), 2歲班叫幼兒班,
而家就變左幼稚園分幼兒班, 中班高班(N1L2U3)
2歲班變左學前班(PN)...
‹ 上一主題|下一主題