用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?
go

係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?

HI,

我家住將軍澳.. 有一子
因為將軍澳校網唔係咁好,依家諗緊遲D搬去香港果邊
想問係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?
定還是灣仔區軒小等機會大D?
灣仔區邊間小學出入皇仁機會最大?

我地其實想搬去西灣河鯉景灣果邊
其實我地想亞仔入愛蝶灣基灣
可唔可以去到皇仁?

若果跨區太難,可能真係要O係灣仔搵樓喇...

除軒官之外,其他小學我唸要全級三甲就有機會,難道好高

St James at Wan Chai also has 22 students can go to Queen's.

原帖由 ernestchow 於 09-2-4 14:28 發表
除軒官之外,其他小學我唸要全級三甲就有機會,難道好高

原帖由 馬媽媽 於 09-2-4 14:31 發表
St James at Wan Chai also has 22 students can go to Queen's.

軒官上午32人下午28人共60個位,因聯糸中學

醒目開學勳章

西灣河=net 16, 愛秩序灣官小同皇仁都係聯繫的, 但應位無軒小咁多位!!!

原帖由 mclook 於 09-2-4 14:12 發表
HI,

我家住將軍澳.. 有一子
因為將軍澳校網唔係咁好,依家諗緊遲D搬去香港果邊
想問係咪全部津小官小都有機會入皇仁 ?
定還是灣仔區軒小等機會大D?
灣仔區邊間小學出入皇仁機會最大?

我地其實想搬去西灣河鯉景灣果邊 ...

曾有傳聞若干年後會脫鈎,樓主屬意皇仁一定要問清楚。
問清楚後不妨回報一下,我都想知

原帖由 somedo 於 09-2-5 09:22 發表
曾有傳聞若干年後會脫鈎,樓主屬意皇仁一定要問清楚。
問清楚後不妨回報一下,我都想知

我曾問軒官校長,她說沒有可能脫鈎,官立小學聯系是必然

醒目開學勳章 王國長老

唔係wor, 之前報紙講過(我試下搵), 2012年要落實結龍, 由於而家軒官所有聯繫中學, 一係男校一係女校, 結龍都未有著落
不過, 應該係影響2012年後入讀小一既學生
原帖由 ernestchow 於 09-2-5 12:18 PM 發表

原帖由 臻媽 於 09-2-5 09:19 發表
西灣河=net 16, 愛秩序灣官小同皇仁都係聯繫的, 但應位無軒小咁多位!!!

愛秩序官小是聯繫Shau Kei Wan官立中學,這也是band one英中

醒目開學勳章 王國長老

QUOTE FROM http://www.hkedcity.net/article/reform_qa/030908-004/index2.phtml
呢個就係"傳說"中軒官既2012年結龍問題, 現今軒官既聯繫中學係: 皇仁書院、庇理羅士女子中學、金文泰中學、鄧肇堅維多利亞官立中學、何東中學
如果將來實行結龍, 但揀既唔係一間top既中學(好明顯最"正"果d一係男校一係女校, 都唔係結龍之選), 軒官既吸引力自然大減了

10. 直屬/聯繫學校若不願轉為「一條龍」學校,可否繼續採用直屬/聯繫關係的升中安排收取中一學生?

教統會於 2005 年 12 月提交《檢討中學教學語言及中一派位機制報告》(報告),並獲政府全盤接納。根據報告的建議,在教學語言安排方面,為了讓直屬/聯繫學校掌握多些關於其學生能力的數據,才作結龍的決定,據此,符合「一條龍」原則的直屬/聯繫學校,就是否結龍作出決定的期限,由 2006 年 5 月 31 日延至 2012 年 5 月 31 日。有關學校如不願意轉為「一條龍」學校,最遲須於 2019/20 學年改為按非直屬/聯繫學校的派位方法,分配中一學位。

至於那些現時並不符合「一條龍」原則的直屬/聯繫學校,它們決定是否轉為「一條龍」學校的最後期限則維持不變,即仍舊是 2012 年 5 月 31 日。換言之,這些學校由  2002/03 學年起計,有 10 年時間與政府共同尋求解決方法,期間仍可以採用直屬/聯繫學校的升中安排收取中一學生。有關學校如不願意轉為「一條

原帖由 臻媽 於 09-2-5 09:19 發表

西灣河--鯉景灣 & 嘉享灣係 net 14, 逸濤灣打後就 net 16.  愛秩序灣官小同基灣都係net 16.

軒小(net 12)係最多位入QC, 其他官小都有, 不過無咁多. 所以你應該考慮搬去邊區先, 唔係就要考誇區小學.

軒官話如脫勾也會有6年時間通告家長,即是2012前入學絕對無問題一定有聯系,但這脫勾傳聞未confirm的

原帖由 ernestchow 於 09-2-5 12:18 發表

我都有同感, QC 係官中, 與官立小學聯系是必然, 當然收同區官小會最多.  如果結龍, 咁QC 應收邊D 小生?  QC 唔會變成1 間C 校!

請問咩叫結龍呀?唔好意思我咩都唔識

原帖由 dorchiu 於 09-2-5 14:58 發表

我都有同感, QC 係官中, 與官立小學聯系是必然, 當然收同區官小會最多.  如果結龍, 咁QC 應收邊D 小生?  QC 唔會變成1 間C 校!

校長話一路都有人投訴教统會話軒官有QC甘多位唔公平,投訴起碼十幾年,但官立中學聯系小學是好多地區也是,如沙田官小聯系沙田官中一樣,所以也未必會脫勾,從來未confirm過

醒目開學勳章 王國長老

咁即係2012年呢個deadline, 究竟點架?
軒官校長話無confirm脫勾, 但呢個2012結龍消息, 又的確o係教統局網頁搵出黎架wor

原帖由 ernestchow 於 09-2-5 03:10 PM 發表

校長話一路都有人投訴教统會話軒官有QC甘多位唔公平,投訴起碼十幾年,但官立中學聯系小學是好多地區也是,如沙田官小聯系沙田官中一樣,所以也未必會脫勾,從來未confirm過 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:48 發表
軒官校長話無confirm脫勾, 但呢個2012結龍消息, 又的確o係教統局網頁搵出黎架wor

因未有落實通知,如confirm咗一定有6年時間通知,你不如打電話問下校長,她對我說是未confirm,如教统局confirm咗家長一定知,我唸是初部考慮啩

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:48 發表

你給的綱頁是香港教育城,不是教统局,教统局也話未有2012脫勾的通告

醒目開學勳章 王國長老

要教育局網頁, 一樣有:http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=677&langno=2
問題係究竟係咪2012落實, 落實左又有咩改變咁解, 係咪2012年入到小一就唔會有變? (雖然唔關我事, 我仔黎梗都考小一了, 軒官亦唔係我杯茶, 純粹8姐)

報告無提過會"脫勾", 只不過"有關學校如不願意轉為「一條龍」學校,最遲須於 2019/20 學年改為按非直屬/聯繫學校的派位方法,分配中一學位"而已
原帖由 ernestchow 於 09-2-5 04:19 PM 發表
你給的綱頁是香港教育城,不是教统局,教统局也話未有2012脫勾的通告

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 17:19 發表
要教育局網頁, 一樣有:http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=677&langno=2
問題係究竟係咪2012落實, 落實左又有咩改變咁解, 係咪2012年入到小一就唔會有變? (雖然唔關我事, 我仔黎梗都考小一了, 軒官亦唔係我杯 ...

你好似好緊張,不斷問,我以為你是家長,我求証過軒官和教育局,他們也一樣回覆說未confirm.有時報紙報告也未必100%正確,將來的事好難講,等如你和我也有機會中六合彩頭獎