用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下....
go

想問下....

咩都唔識..想問下各位,我個囡出年升K3,咁如果想佢考直資小學,係咪今年6,7月左右就要考?又係咪假若直資小學收左,就要比留位費?仲可唔可以攪珠派位?另外,邊間小學有埋直升中學一條龍架?謝 謝

醒目開學勳章 王國長老

出年升k3, 同我仔一樣wor
而家可以開始留意小學open day, info session喇, 唔好miss呀! interview就多數9-11月, 不過有d學校會更早
而你想知既一條龍資料, 可以睇小學概覽, 所有學校資料同直屬/聯繫/一條龍中學資料, 全部都有http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
而家想考咩學校都得, 黎梗9月亦可以同時join政府派位, 不過當考到私校/直資, 要註冊俾留位費之時就要留意, 註冊直資就要即時放棄政府派位, 而部分私校係唔俾大抽獎的.......不過到時再考慮都唔遲!

原帖由 patpatching 於 09-2-4 07:10 PM 發表
咩都唔識..想問下各位,我個囡出年升K3,咁如果想佢考直資小學,係咪今年6,7月左右就要考?又係咪假若直資小學收左,就要比留位費?仲可唔可以攪珠派位?另外,邊間小學有埋直升中學一條龍架?謝 謝 ...

唔該晒你呀,真係乜都唔識,我怕佢派得唔好,所以想出去考下law,咁你有冇心儀學校?我就住火炭,考到王錦輝或培僑就very good(二間都係沙田區),不過應該冇機會多,九龍區唔知邊間比較好呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-4 20:00 發表
出年升k3, 同我仔一樣wor
而家可以開始留意小學open day, info session喇, 唔好miss呀! interview就多數9-11月, 不過有d學校會更早
而你想知既一條龍資料, 可以睇小學概覽, 所有學校資料同直屬/聯繫/一條龍中學資料, ...

醒目開學勳章 王國長老

我唔識九龍d學校呀
我有同事個仔, 之前讀馬鞍山靈糧, 係band one 生, 佢父母都幾大期望想佢中一揀間好d, 結果派左第4無玷聖心中學, 而聖心原校升果d, 好多都係band two
所以我又覺得如果間小學無直屬/一條龍中學, 真係好唔抵!
我女而家讀果間係一條龍直資, 中英數合格就直升中學了, 唔駛再煩一次 (希望細仔考得入, 我就唔駛煩..)
原帖由 patpatching 於 09-2-4 09:16 PM 發表
唔該晒你呀,真係乜都唔識,我怕佢派得唔好,所以想出去考下law,咁你有冇心儀學校?我就住火炭,考到王錦輝或培僑就very good(二間都係沙田區),不過應該冇機會多,九龍區唔知邊間比較好呢?

...

係呀, 有直屬, 一条龙, 甚至联系都好過冇中學back up的.
見到d親朋個個仔女一升小, 升中, 都頭痕就知有幾煩.