用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密家長面試問題
go

迦密家長面試問題

有無迦密中學的家長,想問家長面試會問乜?
thank you!

請問是否已通知1 st interview?
原帖由 8331 於 09-2-3 14:32 發表
thank you!

原帖由 jocelyn123 於 09-2-4 01:21 發表
請問是否已通知1 st interview?  

未收到通知,想先預備下。

我記得亞囝[依家讀緊中三]考嗰年好似無問我問題喎!淨係問亞囝點解要報呢間學校,同平時有冇睇下報紙或課外書咁[如有睇報紙就會問下會睇咩版]
舊年表妹考都係無問題問我亞嫂,不過佢最後都不獲取錄.
今年我唔知會唔會問家長問題喇!

原帖由 BennettMami 於 09-2-4 19:19 發表
我記得亞囝[依家讀緊中三]考嗰年好似無問我問題喎!淨係問亞囝點解要報呢間學校,同平時有冇睇下報紙或課外書咁[如有睇報紙就會問下會睇咩版]
舊年表妹考都係無問題問我亞嫂,不過佢最後都不獲取錄.
今年我唔知會唔會問 ...

真的好開心收到你的回覆,因為面試寫要見家長約五分
鐘,給家長發問,所以想知道會不會問家長問題。
希望知道除了問報紙外,仲問了乜問題,你的阿仔怎樣
答點解報這間學校?

多謝你的回覆!!希望你可以和我分享下。

原帖由 8331 於 09-2-4 22:57 發表

真的好開心收到你的回覆,因為面試寫要見家長約五分
鐘,給家長發問,所以想知道會不會問家長問題。
希望知道除了問報紙外,仲問了乜問題,你的阿仔怎樣
答點解報這間學校?

多謝你的回覆!!希望你可以和我分享下。 ...

其實當年學校面試就好似普通傾偈咁,千祈唔好咁緊張.
關於報紙嘅問題
亞仔答:有睇開星島日報
問 : 咁你睇咩版
答 : 我會睇港聞,體育同埋副刊
問 : 哦,你睇副刊?咁有冇d文章你會特別鍾意睇?
答 : 都有嘅, 有一篇我會日日都睇
問 : 你可唔以講一篇俾我聽聽
答 : 都可以嘅, [咁亞囝就講咗一篇近期佢睇過的文俾佢聽]

跟住, 另一個老師就問亞囝
問 : 咁點解你要報呢間學校?
答: 因為我鍾意呢度,覺得這間學校可以配合到我嘅發展,可以讀書之外,又有其他嘅課外活動參與,所以我報考呢間學校.
[內容大約係咁, 我唔係記得好清楚.  之後我問佢點解佢會咁答,佢話佢睇過本書,有個例子係咁,佢記得所以隨口答咗]

其實全程我都無答過問題,我只係坐係亞囝隔離,睇住佢答.

上年佢好似有問我亞嫂對小朋友有咩期望?我唔知我亞嫂點答,你有時間可以想想.

我都係將我個囝面試嘅過程講出嚟,希望幫到你啦!

原帖由 BennettMami 於 09-2-4 23:56 發表

其實當年學校面試就好似普通傾偈咁,千祈唔好咁緊張.
關於報紙嘅問題
亞仔答:有睇開星島日報
問 : 咁你睇咩版
答 : 我會睇港聞,體育同埋副刊
問 : 哦,你睇副刊?咁有冇d文章你會特別鍾意睇?
答 : 都有嘅, 有一篇我會 ...

真的要萬分感激你的回覆

tkx

唔該呀!!

上年個老師問我有無問題.
沒有其他了.
主要問小朋友.

原帖由 8331 於 09-2-3 14:32 發表
thank you!

原帖由 bwmm 於 09-2-5 21:11 發表
上年個老師問我有無問題.
沒有其他了.
主要問小朋友.

多謝你的回覆,你的小朋友現在就讀於迦密中學?
開心嗎?

請問有冇限制家長見面人數?一個同兩個進去見面又有冇分別?

有冇人知道?

簽名被屏蔽

原帖由 bigcatbe 於 09-2-12 19:11 發表

阿仔現在F.1
去年我同c6陪阿仔見面, 我見有父母陪同, 或只有其中一位
其實那次主要問阿仔,  

謝謝!

兩年前我個大女面試時,曾經問過我們對個女有甚麼期望?平時會同個女有甚麼活動?