用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔有那間幼稚園好?
go

大埔有那間幼稚園好? [複製鏈接]

請問大埔有那間幼稚園好?
   0    0    0    0

For girls, St Paul's Catholic Day Nursery.
St Paul's Convent Primary School (Causeway Bay)
gives priority to their students, just like SPN & SPK.

原帖由 karenbrian 於 09-2-5 01:57 發表
請問大埔有那間幼稚園好?

回覆 # 的文章

大埔教育學院匯豐幼兒教育中心、安基司、英藝及聖保祿等。
poison
poison

Hi,

我都係住大埔, 同樣都有你唸個問題,

St paul, 浸信會 & 禮言, (有學卷), 但程度比較淺(英交方面), 每星期有2日都會有外籍老師(15-20分鐘), 其餘都是本地老師教英文, 學校都okay, 有好多家長都簡.

安基司&英藝係私校, 都屬同區出名嘅幼稚園, 教英文都係由外籍老師教, 每日25-30分鐘, 本人覺得安基司環境好些, 但英藝課程深d.

大埔教育學院匯豐幼兒教育中心: 呢間開放日我都有去, 佢屬於比賽活動教學, 全由本地教師教, 學校概念好好, 我怕去到一般較傳統小學會好辛苦.

我自己都報咗09/10係安基司讀n1, 現在都唸緊K1-K3條路點行, 有學卷學校(平,靚,正), 但可能英文水平比較弱, 要出去補習, 私校學費貴, 環境好, 但都唔知係唔係真係咁好. 我自己都有考慮過出去九龍塘讀書, 學費跟安基司差不多, 不過校車費好金, 要$900-1000, 又要山長水遠出去讀, 值唔值得呢?

你自己又點睇呀, 可否分享下? (仲有我本身讀書唔叻, 如果去到一間讀程較淺的話, 上小學就麻煩, 所以我想係幼稚園階段打好d基礎, 同埋唔想我下一代都好似我咁)

原帖由 poison 於 09-2-11 02:21 發表
大埔教育學院匯豐幼兒教育中心、安基司、英藝及聖保祿等。
poison

so i will sent my daughter to 根德園 .....

其實大埔大元村救世軍幼兒園都幾好....我女女正就讀該校....老師很有愛心.....校風樸素....如要了解該校.. 可參考教育局的評價.......它的評價很好。

醒目開學勳章

why they take the gal only???

大浦浸信會幼稚園...........

醒目開學勳章

actually my girl already got admitted in Kowloon Kindie (but we live in TP), is nursury (in terms of location) so important? coz we worry that my girl cant get into kowloon kindie if we forfeit our space in KT...pls advise !!!!
‹ 上一主題|下一主題