用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關聯系或直資問題??
go

有關聯系或直資問題??

不好意思,想詢問各位升小一小朋友的家長

有些小學是有聯系或直資中學的,

咁是否代表一定有保障呢???

因我真的不明白,

假若我揀的小學冇任何聯系,是否表示不能選官立中學或一條龍中學,  

就以14網為例,若我揀聖米迦勒是否代表很難入嘉諾撒中學呢??

醒目開學勳章 王國長老

quote from: http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

直屬及聯繫學校制度主要是容許中、小學教育之間保持較大的連貫性,及促進參與此制度的學校建立本身的校風。在現行的升中安排下,直屬中學經扣除中一自行分配學位及重讀生學位後,可為其直屬小學的小六畢業生最多保留餘額百分之八十五的學位,而聯繫中學則最多可保留餘額的百分之二十五。直屬或聯繫小學的學生如屬學校網第一或第二派位組別,並以直屬或聯繫中學作為按學校網的第一選擇,便有資格獲派保留學位。亦有部分直屬及聯繫中學選擇取錄學校網第三派位組別的學生。若符合資格的人數較保留學位多,便會按學生的學校網派位組別及電腦隨機編號的先後次序分配學位。

醒目開學勳章 王國長老

即係話, 如果間小學有直屬中學, 中學部會留85%學位俾小學部學生(聯繫中學就係25%), 而剩落黎既, 就公開俾大家爭, 咁公開競爭當然難d啦
譬如話, 我朋友個仔, 讀馬鞍山靈糧, 係無任何直屬聯繫中學的, 以band one成績入左聖母無玷聖心中學, 但如果o係果間小學直升的, band two都可以了
又譬如一條龍直資, 原校生基本上中英數合格都可以直升, 而外面學生又要睇成績又要interview, 可能好難考入咁解

回覆 # 的文章

Charlotte_mom ,

終於都明白,多謝你的詳盡解釋,

咁其實而我區14或16網都不是太多一條龍或聯系學校,基本上升上中學都要競爭,
另外我想問當小朋友升上K3,若自行分配學位,若選擇津貼或官立小學,是否不可用PROFILE,因我心儀的小學,只得15分,本身不是天主教,又不是該校的舊生.

醒目開學勳章 王國長老

係wor, 上網睇下, 至知原來14,16網唯一有一條龍, 只有港同&漢華
至於portfolio, 官校津校都係跟政府規矩收生, 要過晒6月大抽獎"派彩"至可以叩門, 所以就算你小朋友幾叻, 佢都唔可以早過6月收你, 不過有d學校的確會"順便"收portfolio的, 我當年都有交, 有人會覺得加誠意分啦

原帖由 Holo 於 09-2-5 03:16 PM 發表
Charlotte_mom ,

終於都明白,多謝你的詳盡解釋,

咁其實而我區14或16網都不是太多一條龍或聯系學校,基本上升上中學都要競爭,
另外我想問當小朋友升上K3,若自行分配學位,若選擇津貼或官立小學,是否不可用PROFILE,因 ...

叩門會有幾多學額?
如果我已被直資收左, 放棄左大抽獎, 6 月份之後可否去心儀學校叩門?
thank you
原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:22 發表
係wor, 上網睇下, 至知原來14,16網唯一有一條龍, 只有港同&漢華
至於portfolio, 官校津校都係跟政府規矩收生, 要過晒6月大抽獎"派彩"至可以叩門, 所以就算你小朋友幾叻, 佢都唔可以早過6月收你, 不過有d學校的確會" ...

醒目開學勳章 王國長老

叩門會有幾多學額?睇下邊間啦, 有d hit到"必收份"太多, 要take up埋統一派位學額, 舊生渣住20分都入唔到, 到時想叩門就難啦, 理論上, 開多幾班, 會多d叩門位既, 所以傳聞st jo因為有8班小一, 可以於叩門round收晒自己幼稚園學生lor
如果我已被直資收左, 放棄左大抽獎, 6 月份之後可否去心儀學校叩門? 可以, 一試無妨丫

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:44 發表
叩門會有幾多學額?睇下邊間啦, 有d hit到"必收份"太多, 要take up埋統一派位學額, 舊生渣住20分都入唔到, 到時想叩門就難啦, 理論上, 開多幾班, 會多d叩門位既, 所以傳聞st jo因為有8班小一, 可以於叩門round收晒自 ...

唔該晒