用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 用咩野方法教亞仔ABC及令佢肯食街外野?
go

用咩野方法教亞仔ABC及令佢肯食街外野?

都唔知用咩方法教佢ABC有效.
亞仔好似咩野都唔識.
加上同佢出街食野, 佢咩野都唔食, 唯有次次都煮定帶出去比佢食,有咩方法令佢肯食街外野呢?
有時自己都不其然將亞仔同出面D小朋友比較.
我好傷心

原帖由 owl_2046 於 09-1-2 18:00 發表
亞仔好似咩野都唔識.
加上同佢出街食野, 佢咩野都唔食, 唯有次次都煮定帶出去比佢食,有咩方法令佢肯食街外野呢?
我好傷心 ...

你仔幾歲? 學唔識ABC係認唔到? 唔肯講? 唔反應所以唔知識唁識 ?
唔肯食街外野嘅意思係食物類別?容器嘅分別? 帶又係帶d 乜?

教ABC - 我係電腦教佢, 上starfall個網頁, 佢會坐我大脾定定睇, 我會叫佢跟住讀, 因為畫面豐富及色彩繽紛, 冇甘死板, 學得好快.
出街食野 - 我囝都有偏食, 初初搵D佢喜歡既零食引佢, 佢肯試街外野, 就讚佢及比零食佢食, 若果佢想吐出食物, 比佢吐, 讚佢肯試新野, 吾吐就可以再試食多幾口, 應該慢慢會OK. 初初失敗了, 不用氣餒, 再接再勵, 有一天會成功的. 我個囝就係1個例子.

我o個時就用最原始的方法教咋, 首先係字母膠地墊, 跟住就係字母卡每張卡一個字母, 仲有一張大圖卡有齊26個字母, 唔好心急一次教一兩個, 由大楷開始, 不厭其煩日日重覆重覆. 唔知你個仔幾大呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

剛剛3歲. 佢唱兒歌會唱"ABC" 但比卡佢睇就冇興趣閃開.

總之街外食物咩野都唔肯試;屋企都係, 我食零食比佢試下, 佢就"頭另另"再叫佢試佢就閃開, 好似驚我毒C佢咁.
我次次出街都要煮定帶出去, 鬼C咁煩.

原帖由 SandraLo 於 09-1-3 17:35 發表
你仔幾歲? 學唔識ABC係認唔到? 唔肯講? 唔反應所以唔知識唁識 ?
唔肯食街外野嘅意思係食物類別?容器嘅分別? 帶又係帶d 乜?

要我個仔坐我大脾睇電腦?佢會亂"禁"KEYBOARD.
叫佢跟我講?好睇佢大佬心情.
佢又冇咩野零食好鍾意,加上又唔"為食"好難攪

原帖由 Moonhui 於 09-1-5 11:41 發表
教ABC - 我係電腦教佢, 上starfall個網頁, 佢會坐我大脾定定睇, 我會叫佢跟住讀, 因為畫面豐富及色彩繽紛, 冇甘死板, 學得好快.
出街食野 - 我囝都有偏食, 初初搵D佢喜歡既零食引佢, 佢肯試街外野, 就讚佢及比零食佢 ...

我會努力試下, 希望"頑石點頭"啦

原帖由 kikiboy 於 09-1-5 16:11 發表
我o個時就用最原始的方法教咋, 首先係字母膠地墊, 跟住就係字母卡每張卡一個字母, 仲有一張大圖卡有齊26個字母, 唔好心急一次教一兩個, 由大楷開始, 不厭其煩日日重覆重覆. 唔知你個仔幾大呢? ...

原帖由 owl_2046 於 09-1-5 17:50 發表
剛剛3歲. 佢唱兒歌會唱"ABC" 但比卡佢睇就冇興趣閃開.
總之街外食物咩野都唔肯試;屋企都係, 我食零食比佢試下, 佢就"頭另另"再叫佢試佢就閃開, 好似驚我毒C佢咁.
我次次出街都要煮定帶出去, 鬼C咁煩.
...

佢係乜都唔肯認定淨係ABC?

食嘢個度, 你意思係佢食嘅嘢响街冇, 所以你要帶, 抑或有佢都唔會食?

試下去10元店, 買d abc 膠, 係佢沖涼時, 開盤水, 每日放一兩個字母係水, 同佢玩, 叫佢抽a, b 出黎甘上下

因為沖涼時, 走吾甩, 小朋友又like 玩水, 呢個時侯教野係最易, 又吾駛cc 版版甘坐係樹, 對住d 字黎學

我以前就係用沖涼時間教阿仔動詞

但呢排凍, 記得開heater & 注意水溫

只係"念口簧"咁唱 ABC

佢食野好煩, 街冇, 所以我要煮及帶去比佢食, 有時在酒樓比D點心佢試佢唔肯開口

原帖由 SandraLo 於 09-1-6 22:09 發表

佢係乜都唔肯認定淨係ABC?

食嘢個度, 你意思係佢食嘅嘢响街冇, 所以你要帶, 抑或有佢都唔會食?

呢個方法唔錯, 等我試下先

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-7 10:20 發表
試下去10元店, 買d abc 膠, 係佢沖涼時, 開盤水, 每日放一兩個字母係水, 同佢玩, 叫佢抽a, b 出黎甘上下

因為沖涼時, 走吾甩, 小朋友又like 玩水, 呢個時侯教野係最易, 又吾駛cc 版版甘坐係樹, 對住d 字黎學

我以 ...

ABC & eating problem

Hi Elaine,

Your son studies in which classroom ?  Ask the teacher to offer advice.

原帖由 owl_2046 於 09-1-9 10:23 發表
佢食野好煩, 街冇, 所以我要煮及帶去比佢食, 有時在酒樓比D點心佢試佢唔肯開口

如佢都鍾意去街, 試吓之前同佢講一定要食少少某d 街嘅嘢先去(最好你講定d 你估佢較易接受的), 然後依然煮佢食嘅帶去, 不過份量少一半, 到開餐嗰陣, 就叫佢食一啖街嘅嘢, 然後即讚話佢好叻, 再獎佢一啖你帶嘅.......
如佢唔肯食, 就温和的同佢講唔食就冇得去街, 要返屋企, 跟住就走, 坐言起行! 進行呢樣嘢時, 要plan一下個時間表, 佢鍾意嘅地方要安排响飯後先好去, 同埋記緊要「言出必行」!

我比較衰......我會試吓出街一整天餓吓佢,到最後揾間餐廳叫d近似你喺屋企煮嘅餸俾佢,第1次佢唔會食好多(填吓肚就算),但起碼叫做一個good start 等佢realise 街d野都好食

if there's no health problem for your son, don't worry too much about learning ABCs, i think he listens to the school teacher more than you, just like my daughter, she's now 3 & a half years old, she remember all the ABCs after started K1.  you know i started teaching her when she's 2 (which is a bit late already), but she can only remember few, so maybe you can talk to his teachers and tell them about your worry, maybe they can pay more attention on your son.

about eating outside, i think when he's getting bigger, he'll change his habbit, just try slowly and little by little, let's try to order his favourite food.

Owl,

我仔仔以前也不喜歡吃街的食物,我用的方法是用他喜歡吃的食物引他。起初,我會將他喜歡吃的食物混合街外的食物一起給他吃。由多多喜歡混合少少街的食物,以致他不察覺,從而不抗拒。漸漸混合街外的食物越來越多,直至他完全不抗拒。雖然,這個方法可能需要較多的時間,但是,十分有效!而且,過程不會有太大的衝突,效果持久,當他習慣了街外的食物時,便不會再出現問題!
原帖由 owl_2046 於 09-1-2 18:00 發表
亞仔好似咩野都唔識.
我好傷心 ...

唉, 其實係我過份擔心左及冇比佢試.
開始返全日學啦, 學校煮咩野佢都肯食.
午睡因帶埋佢個枕頭袋所以都冇問題.
以前只不過係我一相情願, 認為佢一定唔食, 原來唔係, 佢都不知幾開胃
但而家返學姐姐都跟住, 唔知幾時可以唔使.....

原帖由 christinatse 於 09-2-5 19:42 發表
Owl,

我仔仔以前也不喜歡吃街的食物,我用的方法是用他喜歡吃的食物引他。起初,我會將他喜歡吃的食物混合街外的食物一起給他吃。由多多喜歡混合少少街的食物,以致他不察覺,從而不抗拒。漸漸混合街外的食物越來越多,直至他 ...

我大仔以前又係唔肯試新野(無論屋企定係街外),好似會毒死佢咁 ,去茶餐廳食一碗通粉坐人地2個鐘

而係我未知佢有問題時有左細女,細女6,7個月開始會食固體野時,大仔就無咁抗拒食d佢未食過o既野,再加埋我成日久唔久煮d佢未食過o既野再同佢講阿xxx(同學仔名)都好鍾意食o架,咁佢又好樂意去試.