用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問調琴一般價錢是多少?
go

想問調琴一般價錢是多少?

最平收幾多錢?

醒目開學勳章

hi,

$320!!

yuk hei mun

原帖由 Babysiu 於 09-2-5 19:59 發表
最平收幾多錢?

$250 recommend by other BK mama

HappyEE,

Can u pm your piano tuner to me cos I need to tune my piano?  Many tks!

原帖由 HappyEE 於 09-2-6 17:20 發表
$250 recommend by other BK mama
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

新琴係唔係雖要常常調音 ?

係唔係頭幾年要每年調幾次呢?

一年兩次四百八

我都係 $250  一次

原帖由 Sindy 於 09-2-12 22:52 發表
一年兩次四百八

你的師傅肯到九龍區嗎, 可否pm電話給我?
我師傅收$300呢

Sindy,

Can u pm me the details?  THe price is quite good wo!

Rgds,

一年兩次四百八
:-D :-D :-D :-D

可唔可以 pm 資料比我!

Thanks!
一年兩次四百八

回覆 6# Sindy 的文章

hi~請PM 我好嗎???

其實價錢都係差少少, 但點為知師傅 tune 得好呢.

我都啱啱 tune 完琴, 他話最好一年兩次, 要長開防潮管, tune 完係咪乾淨, 彈出來聲音好聽些呢 (外行人什麼都不懂)

我以前先後 揾過3個師傅tune過琴, 3個嘅價錢大約250-300之間, 每次來tune 45mins-60mins, tune完阿囡彈都覺比tune前啲聲好啲, 但好快又回到同未tune時嘅聲. 後來揾咗個收450嘅師傅, 第一次來 tune 咗2小時, 之後每次也至少1.5小時. tune完阿囡彈話從未試過咁靚嘅音色. 仲話同以前啲 師傅tune過比較, 差好遠呀.  價錢係貴咗啲, 但真係"一分錢一分貨".

平, 未必手藝精, 我果次tune左1個鐘.

咁嗰師傅有無講要隔幾耐tune一次.

另有沒有放防濕/防蟲的東西在琴裡面, 請指教.

原帖由 candytl 於 10-5-18 14:26 發表
我以前先後 揾過3個師傅tune過琴, 3個嘅價錢大約250-300之間, 每次來tune 45mins-60mins, tune完阿囡彈都覺比tune前啲聲好啲, 但好快又回到同未tune時嘅聲. 後來揾咗個收450嘅師傅, 第一次來 tune 咗2小時, 之後每次 ...

回覆 3# candytl 的文章

Hi, candyti,
would you mind pm me the contacts of your "tuner"?

原帖由 LILY媽咪 於 10-5-18 15:10 發表
平, 未必手藝精, 我果次tune左1個鐘.

咁嗰師傅有無講要隔幾耐tune一次.

另有沒有放防濕/防蟲的東西在琴裡面, 請指教.

幾耐tune 一次, 好視乎你彈得多唔多, 我就兩個囡彈, 兩個加埋每日練約1.5小時左右, 半年要tune一次.
其實部琴到咁上下時間, 阿囡實會話部琴走音, 想遲啲tune都唔得.

原帖由 leungchai 於 10-5-19 00:22 發表
Hi, candyti,
would you mind pm me the contacts of your "tuner"?

pls check pm.

妳囡囡學了幾耐琴, 一聽就知道.

阿女都係啱啱學, 暫時都未識聽到分別, 想彈就行埋去彈, 輕鬆學習先.

另妳部琴有沒有放防蟲餅入琴裡面, 同開防濕管.

原帖由 candytl 於 10-5-19 12:39 發表

幾耐tune 一次, 好視乎你彈得多唔多, 我就兩個囡彈, 兩個加埋每日練約1.5小時左右, 半年要tune一次.
其實部琴到咁上下時間, 阿囡實會話部琴走音, 想遲啲tune都唔得. ...