用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗/蘇浙/嶺南幼兒園
go

玫瑰崗/蘇浙/嶺南幼兒園

玫瑰崗/蘇浙/嶺南幼兒園, 那間比較好?

我都想知...

I have the same question too.

I paid the deposit for 玫瑰崗, 蘇浙 and 衛理堂. I think I am going to choose between 玫瑰崗 and 蘇浙. It's quite a headache.

Can anyone help?

唔知點解, 教育王國裡面, 對於嶺南幼稚園的comment真係一d都唔多...可以話係無添.....
我朋友話可能係嶺幼d家長覺得好學校唔係講太多...
其實我都有上述疑問.... 玫瑰崗/蘇浙/嶺南... 三間完全唔同的學校, 係咪好難去比較呢?

噢,仲有, 上個禮拜同我個朋友傾開, 佢個仔讀緊蘇浙k3, 佢話如果你可以忍受到以下各方面的要求, 咁蘇浙都可以考慮....
1. 小朋友會被軍訓咁學習 e.g. 排隊去廁所一定要企直企好, 唔可以挨牆行.... 老師講一, 小朋友唔可以講二....
2. 要求小朋友係屋企獨立 e.g. 要求小朋友一定唔可以同家長瞓埋同一張床
3. 對小朋友要求好高 e.g. 因為每班的老師自己都係比較緊,所以會要求小朋友好醒好叻,爭取自己班成為最好的一班
4. 不斷催谷小朋友比賽 e.g. 要求小朋友係表賽一定要有好成績 (普通話演講,etc)
5. 成績唔好的小朋友不受重視....e.g. 老師會擺多d 心機係outstanding 的小朋友到, 其餘個d 比較忽視....

真係有好有唔好囉...自己諗下啦...

原帖由 didikoko 於 09-2-5 09:22 發表
噢,仲有, 上個禮拜同我個朋友傾開, 佢個仔讀緊蘇浙k3, 佢話如果你可以忍受到以下各方面的要求, 咁蘇浙都可以考慮....
1. 小朋友會被軍訓咁學習 e.g. 排隊去廁所一定要企直企好, 唔可以挨牆行.... 老師講一, 小朋友唔 ...

嘩~咁細個就要接受訓練喇,我有d驚嚇親bb唔想返學,好似好大壓力咁

玫瑰崗/蘇浙/嶺南幼兒園

我聽其它人意見如下, 唔知對不對?

選玫瑰崗原因:
從幼兒園開始已有中文,英文及普通話學, 并直上小學.

選蘇浙原因:
從幼兒園開始以英文及普通話學上學,故很多abc或外籍人士選. ( 沒廣東話授課)
但聽說從幼兒園升上幼稚園需考升級試.

選嶺南原因:
聽說校長與某些小學友好關係;故小學派位不錯.(不知是否可信)
但從幼兒園開始只以廣東話授課 ( 沒英文及普通話學)

請給予意見.

RIck

原帖由 didikoko 於 09-2-5 09:22 發表
1. 小朋友會被軍訓咁學習 e.g. 排隊去廁所一定要企直企好, 唔可以挨牆行.... 老師講一, 小朋友唔 ...

咁樣唔知係咪可以train到小朋友的discipline? 同埋唔怕醜囉

原帖由 Cat1218 於 09-2-5 16:32 發表

嘩~咁細個就要接受訓練喇,我有d驚嚇親bb唔想返學,好似好大壓力咁

但係唔係最top嗰d就被忽視呢樣就唔係幾得嘞.

原帖由 didikoko 於 09-2-5 21:20 發表
咁樣唔知係咪可以train到小朋友的discipline? 同埋唔怕醜囉
[img align=left]http://bd.lilypie.com/SnzSp8.png[/img]

真係咁慘.....