用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血幼稚園係咪一間好學校??
go

寶血幼稚園係咪一間好學校??

我見派位好似幾好.. 有無人可以分享下???
:-P birdbird :-P

醒目開學勳章 王國長老

12網黎講, 一般唔係擺寶血小學做首選(好學校太多了), 所以擺3,4志願入的, 大有人在
當然如果誇網想入寶血小學, 又未必咁易了
原帖由 birdbird111 於 09-2-5 12:13 PM 發表
我見派位好似幾好.. 有無人可以分享下???

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 12:22 發表
12網黎講, 一般唔係擺寶血小學做首選(好學校太多了), 所以擺3,4志願入的, 大有人在

咁.. 其實跨區入寶血幼稚園.. 直唔直得呢..
寶血小學又係咪一間好學校呢??
有無人知???

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 12:22 發表

咁我想問吓你知唔知北角衛理堂幼稚園好唔好架?

幼稚園同小學都ok ka, 不過中學就一般啦.  想當年我都係佢到出黎既

寶血幼稚園是一間不錯的幼稚園, 學校辦學認真, 辦學報告亦很好, 又有學券. 可謂又平又靚. 何需貼錢讀一些有名無實以金錢掛帥, 商業味濃的牟利幼稚園呢!

原帖由 Little_cy 於 09-2-5 23:36 發表
幼稚園同小學都ok ka, 不過中學就一般啦.  想當年我都係佢到出黎既

HI, 妳d小朋友係咪讀緊??
幼稚園係咪一定入返小學.??
間學校d程度係點..???
好似好多問題.. 但我真係想認識多d呢間學校.. ???
thank you very much!!!

醒目開學勳章 王國長老

當然, 寶血唔錯架, 我自己覺得水準應該同真光差唔多(中文較ok), 不過真光有直升小學, 又多一重保障
以前我都唔鐘意維記果d, 覺得佢好commercial, 而家識左d維記既小朋友, 覺得其實又唔錯wor, 勇於表達, 英文能力好, 學習動機好........雖然係commercial但提供既設備服務又好d, 真係一分錢一分貨啦(服務方面)

原帖由 alowe 於 09-2-5 11:52 PM 發表
寶血幼稚園是一間不錯的幼稚園, 學校辦學認真, 辦學報告亦很好, 又有學券. 可謂又平又靚. 何需貼錢讀一些有名無實以金錢掛帥, 商業味濃的牟利幼稚園呢! ...

我係話我都係佢地既畢業生呀. 哈哈
講真, 小學同幼稚園真係ok ka, 不過依加既寶血中學真係吾知喇
原帖由 birdbird111 於 09-2-6 10:09 發表

HI, 妳d小朋友係咪讀緊??
幼稚園係咪一定入返小學.??
間學校d程度係點..???
好似好多問題.. 但我真係想認識多d呢間學校.. ???
thank you very much!!!

I'm not sure of the academic level but so far my impression is they are "心".

I feel that after reading their website, visiting the school, knowing the activities they offered to students.

原帖由 Little_cy 於 09-2-6 10:28 發表
我係話我都係佢地既畢業生呀. 哈哈
講真, 小學同幼稚園真係ok ka, 不過依加既寶血中學真係吾知喇

我也是宝血中學,1990呀,你呢?

寶血中學在東區,是一間管理不錯以中文為教學語言的學校. 但寶血小學則在灣仔區, 如果你讀完六年小學後, 覺得寶血會辦學理念,校風等都符合你要求, 而你野心不太大,只要你小朋友達到Band2成績, 就可直升.又如果你小朋友成績好,又想搏一搏, 灣仔區有好多名校可給你選擇.機會也不錯.

很想知道就讀寶幼,順利升寶小的機會大嗎?
又請問知道寶血小學的升中派位如何嗎?
因我住九龍區,
要是值得一讀,
也不會介意這麼山長水遠呢!
謝謝!

寶血小學是津貼小學, 原則是要跟小學派位程序. 但因灣仔區學位多, 加以名校臨立. 學校透過自行收生和人情位, 可以收回很多自己幼稚園的學生. 升中的情況亦算ok. 估計有三分一能入到灣仔區名校.

九龍區亦有很多好的學校, 我覺得在小學階段, 不值得舟車勞頓, 花時間, 金錢和精力去讀香港區的學校.