用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有小朋友考入聖羅撒幼稚園 ?
go

有沒有小朋友考入聖羅撒幼稚園 ?

聖羅撒收我個女,12號會去註冊. 你呢?
原帖由 pgy 於 09-1-31 21:54 發表

OB also is accepted by SRL

我的小朋友都幸運地被聖羅撒收o左呢
但就仲諗緊讀民生好 定聖羅撒好囉
你o地呢 ? 12/2 or 13/2 會去註冊嗎 ?

回覆 # 的文章

我囡囡都比聖羅撒收左,12號會去交留位費,其實民生都好好,不過要比錢架,兩間都唔同類型架。
另外我囡囡月中會 in 協恩,雖然我知入到既機會係好小,但如果好彩收佢我都唔知選擇那一間好d.....我本身喜歡聖羅撒但人人都講協恩好??

回覆 # 的文章

有冇家長清楚聖羅撒上小學既機會及資料?

According to the previous reply from the SRL parents, it seems very low chance to get into the SRL primary.

原帖由 WINGYINMON 於 09-2-4 12:18 發表
有冇家長清楚聖羅撒上小學既機會及資料?

原帖由 OKMummy 於 09-2-4 13:10 發表
According to the previous reply from the SRL parents, it seems very low chance to get into the SRL primary.

協幼上協小既机会更小

兩間都係好學校, 又係津校, 除非是old girl或姐姐就讀, 20分是最起碼分數, 我個朋友好lucky, 今年20分抽到SRL, 佢話今年20分都要抽. 邊間KG無分別!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

回覆 # 的文章

請問如果讀完聖羅撒幼稚園但得15分又上唔到原校小學....有什麼出路呢?

其實報得協恩,聖羅撒主要係心儀中小學, 但幼稚園同中小學唔係一條龍, 雖然話扣門位只會留俾幼稚園學生, 但最多都係得十個八個扣門位, 幼稚園程度一般, 如果唔係嗰區,得15分,都唔知讀唔讀好, HKPS (英普) vs 聖羅撒 vs 協恩(if accepted)....

首選HKPS, 夠程度考私小backup, 15分抽獎要好好計劃..., 今年九龍塘聖家15分有人入到, 好lucky!

原帖由 kyliejet 於 09-2-4 15:56 發表
其實報得協恩,聖羅撒主要係心儀中小學, 但幼稚園同中小學唔係一條龍, 雖然話扣門位只會留俾幼稚園學生, 但最多都係得十個八個扣門位, 幼稚園程度一般, 如果唔係嗰區,得15分,都唔知讀唔讀好, HKPS (英普) vs 聖羅撒 vs 協 ...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

請問d分係點計嫁?

原帖由 Nov 於 09-2-4 16:17 發表
首選HKPS, 夠程度考私小backup, 15分抽獎要好好計劃..., 今年九龍塘聖家15分有人入到, 好lucky!

可讓小朋友在KG階段學習天主的道理, 是非常好的機會! 考慮是小學拆校重劃, 環境少不免有所影響.

計分大抽獎 & 地區大抽獎!

除非有私小做後備, 否則, 15分要保守/穩陣地選擇. 這亦是一眾九龍塘區KG受歡迎的原因, 因程度深, 考私小有優勢!

原帖由 WINGYINMON 於 09-2-4 15:43 發表
請問如果讀完聖羅撒幼稚園但得15分又上唔到原校小學....有什麼出路呢?

原帖由 Pollysun 於 09-2-4 16:31 發表
請問d分係點計嫁?

i also want to know how to count the scale?

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

15分或以下, 用未來兩年做下research, 如何申報小一有最大得益.

Nov,
請問做什麼 research ?
我得 15分.

原帖由 Nov 於 09-2-5 15:11 發表
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

15分或以下, 用未來兩年做下research, 如何申報小一有最大得益.

回覆 # 的文章

我都係想知呀,我得15分..住區校網差....只係好好彩聖羅撒收左,請教路PLS.

邊有路可以教, 可留意地區次熱學校的走勢, 好似今年net 41聖家有小朋友15分入到, net 12聖保祿天主教15分都有機會, 共通點不要用15分去選擇頂頭大熱的學校, 因為好多20分都入唔到!

我心水既KG係SPN, 希望如願以償, 囡囡可成功入讀啦!

原帖由 Nov 於 09-2-6 10:24 發表
邊有路可以教, 可留意地區次熱學校的走勢, 好似今年net 41聖家有小朋友15分入到, net 12聖保祿天主教15分都有機會, 共通點不要用15分去選擇頂頭大熱的學校, 因為好多20分都入唔到!

我心水既KG係SPN, 希望如願以償, ...

Nov,
請問 34網, 最熱及次熱學校分別是那幾間 (我個是女) ?
我對學校的認識不多, 請多多指教. 謝謝.