用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理考試
go

五級樂理考試

醒目開學勳章

一般來講, 會幾多歲開始考?
如果一個二年級生去考, 係咪通常都未必一次過pass?
其實難唔難考? 我一d音樂底子都無, 所以無頭緒, 但個音樂老師成日叫我幫小朋友報考...請俾意見!

小二考5級樂理,會唔會快左d呀...你可以睇吓d pass paper,估計吓你小朋友識唔識得睇題目,然後才決定啦,個人認為如果唔急住考5級以上的樂器,可以考慮遲dd先考樂理....
我小朋友4年級考的,在考場內都唔多覺有2年級咁細的小朋友喎

醒目開學勳章

hi, ca-c,

唔該你先!

其實我無頭緒要幾時考, 只係因為教佢既樂器老師同我講, 要趁佢d功課未係咁忙前攪掂, 咁遲d就好應付d!
就係因為我對音樂一竅不通, 所以我都唔知難唔難!其實 d pass paper可以去邊處借/買黎睇呢?

原帖由 ca-c 於 09-2-6 09:35 發表
小二考5級樂理,會唔會快左d呀...你可以睇吓d pass paper,估計吓你小朋友識唔識得睇題目,然後才決定啦,個人認為如果唔急住考5級以上的樂器,可以考慮遲dd先考樂理....
我小朋友4年級考的,在考場內都唔多覺有2年級咁細 ...

你可以去tomlee買
呀....等我返屋企睇吓有冇阿女d pass paper先,如果有,明天send比你睇丫
原帖由 juicy媽 於 09-2-6 10:15 發表
hi, ca-c,

唔該你先!

其實我無頭緒要幾時考, 只係因為教佢既樂器老師同我講, 要趁佢d功課未係咁忙前攪掂, 咁遲d就好應付d!
就係因為我對音樂一竅不通, 所以我都唔知難唔難!其實 d pass paper可以去邊處借/買黎睇 ...

醒目開學勳章

hi, ca-c,

好呀, 唔該你先!

原帖由 ca-c 於 09-2-6 10:34 發表
你可以去tomlee買
呀....等我返屋企睇吓有冇阿女d pass paper先,如果有,明天send比你睇丫

我而家有份06年的pass paper,你pm個e-mai比l我,我send比你丫
原帖由 juicy媽 於 09-2-6 10:35 發表
hi, ca-c,

好呀, 唔該你先!

Juicy媽,

你小朋友如考了5級鋼琴試,便可試考5級樂理,
如果唔係會比較困難,

我女兒4年級考5級樂理Distinction,
但我自己考Pass only.

醒目開學勳章

PLEASE CHECK PM!

原帖由 ca-c 於 09-2-6 10:43 發表
我而家有份06年的pass paper,你pm個e-mai比l我,我send比你丫

醒目開學勳章

HI, Flowerlam,

其實我小朋友有學piano, 但未考過piano, 只係佢玩另一種樂器就已經考左3級!

唔駛distinction, 合格我諗已經ok喇!  其實考完呢個5級樂理, 仲要唔要考其他筆試?

原帖由 Flowerlam 於 09-2-6 10:46 發表
Juicy媽,

你小朋友如考了5級鋼琴試,便可試考5級樂理,
如果唔係會比較困難,

我女兒4年級考5級樂理Distinction,
但我自己考Pass only.

send 左喇!你得閒check check啦!
原帖由 juicy媽 於 09-2-6 10:56 發表
PLEASE CHECK PM!

Dear juicy媽,

如果你小朋友未考過piano,你知唔知佢達唔達到5級程度?

如果無5級程度,我唔係好明點解你鋼琴老師要你小朋友考5級樂理,係都考5級鋼琴先,因為如有5級鋼琴底,要明白理論易好多,如果唔係都可以考,不過浪費時間和金錢才能合格.

你自己如有多餘時間和金錢,可以一試?

(只是過來人意見)

醒目開學勳章

Thank you!
真係好似好難, 我驚淨係學解題, 都有排學!

原帖由 ca-c 於 09-2-6 11:04 發表
send 左喇!你得閒check check啦!

醒目開學勳章

hi,

小朋友學管樂已達3級,將考5級!
係個管樂老師要仔仔考5級樂理!
就係時間同金錢都無mud, 所以先要請教大家!

原帖由 Flowerlam 於 09-2-6 11:15 發表

如果你小朋友未考過piano,你知唔知佢達唔達到5級程度?

如果無5級程度,我唔係好明點解你鋼琴老師要你小朋友考5級樂理,係都考5級鋼琴先,因為如有5級鋼琴底,要明白理論易好多,如果唔係都可以考,不過浪 ...

其實最重要係識睇題目,所以小三準備考5級琴,小四考5級樂理,小5&6就全力讀書考呈分試,中一考埋8級,fit 晒
原帖由 juicy媽 於 09-2-6 11:32 發表
Thank you!
真係好似好難, 我驚淨係學解題, 都有排學!

咦..我阿女都係管樂&piano喎,你阿仔係邊件管樂呀?我阿女係flute
原帖由 juicy媽 於 09-2-6 11:35 發表
hi,

小朋友學管樂已達3級,將考5級!
係個管樂老師要仔仔考5級樂理!
就係時間同金錢都無mud, 所以先要請教大家!

醒目開學勳章

原來個程序/時間表係咁!  咁其實仔仔好似唔駛咁快諗住啫!
即係話5級樂理後就直接考8級?

原帖由 ca-c 於 09-2-6 11:41 發表
其實最重要係識睇題目,所以小三準備考5級琴,小四考5級樂理,小5&6就全力讀書考呈分試,中一考埋8級,fit 晒

5級樂理後就考8級樂器,至到考演奏級都唔使8級樂理,所以8級樂理係視乎你想唔想學囉!
原帖由 juicy媽 於 09-2-6 11:45 發表
原來個程序/時間表係咁!  咁其實仔仔好似唔駛咁快諗住啫!
即係話5級樂理後就直接考8級?

小女當年也是二年級考樂理的, 碓實是不容易的, 但她幸運地一次及格 (還考到我們意想不到的好成績), 其實我是完全不懂音樂的人, 不過見到女兒讀樂理時不完全明白老師的講解

(後來我先知道那是一個新老師, 不太懂得教小朋友), 結果我努力去讀女兒本樂理書, 勉強明白後再解釋比女兒聽, 她好似更明白我的解說, 就是這樣便去考了, 不過, past paper肯定是不可缺少的.

醒目開學勳章

hi, BunnyFairy,

請問你地用左幾多時間去預備?

如果一個唔識音樂既成年人自修去學, 又會唔會睇唔明?

原帖由 BunnyFairy 於 09-2-6 11:54 發表
小女當年也是二年級考樂理的, 碓實是不容易的, 但她幸運地一次及格 (還考到我們意想不到的好成績), 其實我是完全不懂音樂的人, 不過見到女兒讀樂理時不完全明白老師的講解

(後來我先知道那是一個新老師, 不太懂得 ...

現在明白了.

但我唔識管樂,如果係鋼琴這個編排就正常.

我的鋼琴老師同樣說要趁佢d功課未係咁忙前攪掂,
所以我女兒3年級考了5級鋼琴,4年級考了5級樂理,
5年級考了8級鋼琴,現在可以專心讀書,
6年級後才考慮演奏級.

所以我覺得合理,可以接受.

有一樣要提醒你,記住考中文試卷,
因為中文試卷可以中,英文作答,
而英文只能英文作答.

Bye!