用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學生每日補習3小時連晚飯,費用多少為合理? ...
go

小一學生每日補習3小時連晚飯,費用多少為合理?

我是全職媽媽,朋友剛致電找我,想我同她的6歲小一女兒補習,每星期5天,每天3小時連晚飯,我的兒子也是小一,平時我就像補習老師給他定時定量的做練習和溫書,成績都不錯。自問都可以勝任,但是未試過同其他小朋友補,因而不知價,朋友一場,都想幫下她,但又怕收得多不好意思,所以想問下市價該是多少呢?唔該!

我幫緊小一做上門補習..$60/h
不過前排..個媽咪叫我補埋家姐=3=
兩個半鐘..$130..我覺得有d少添
不過你係朋友..都唔洗計咁清既~

而家出面上門補d老師都係around50~60/h
(p.1)

原來是這樣的,唔該晒!

原帖由 elza1224 於 09-2-6 10:58 發表
不過前排..個媽咪叫我補埋家姐=3=
兩個半鐘..$130..我覺得有d少添
不過你係朋友..都唔洗計咁清既~

(p.1) ...

幫小朋友補習係睇經驗and學歷
小學生一小時收費由幾十(大學生價)至二、三百元(教師價)不等
你可以衡量番自己o既學歷、時間、能力,或者如果小朋友o既家長係你朋友,你亦可以象徵式咁收番月費都得
just睇你自己想收幾多

原帖由 Johnnylaisma 於 09-2-6 11:45 發表
原來是這樣的,唔該晒!

容我多嘴問聲,
是否3小時全部都係幫你朋友女兒補習?
或者3小時已包括食飯時間?
你兒子既補習又點算?
這些都要考慮到.
否則到講錢時,容易與朋友反面.

原帖由 elza1224 於 09-2-6 10:58 發表
補埋家姐=3=兩個半鐘..$130..我覺得有d少添
.....
(p.1) ...

樓主是托補形式,要提供埋地方和照顧,但又唔似要講書講足三個鐘,所以真係好難計,睇吓你想認真地當收費係收入一部分,定抑或幫朋友手爲上。

有朋友仔仔係「專補 xx」度一日上三個鐘連午飯收 $3xxx。收費多少與家長期望成正比的。

原帖由 Johnnylaisma 於 09-2-6 10:49 發表
我是全職媽媽,朋友剛致電找我,想我同她的6歲小一女兒補習,每星期5天,每天3小時連晚飯,我的兒子也是小一,平時我就像補習老師給他定時定量的做練習和溫書,成績都不錯。自問都可以勝任,但是未試過同其他小朋友補,因而不知價,朋友 ...

我覺得係揾EE湊小朋友,順手看小朋友溫吓書同睇功課。
俾我做法就唔會話係補習,太大壓力。湊小朋友順手睇功課,唔好只意哂我,家長都有責任,我盡做。又要看小朋友授唔授教。

我之前俾ee $2500一個月,放假都take care我仔仔。功課溫書自己都要跟下。