用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入嚟傾下滙基書院(東九龍)面試
go

入嚟傾下滙基書院(東九龍)面試

今天在滙基書院(東九龍)面試後,有冇人可以談談感受或分享一下?

回覆 # 的文章

面試題目一般,對小朋友應該沒有難道。
結論是
- 學業成績首選

本人也有疑慮
- 校網上為什麼沒有登上最近會考成績?
- 簡介會中也沒有提及會考成績?

原帖由 Bop 於 09-2-7 15:37 發表
結論是
- 學業成績首選

本人也有疑慮
- 簡介會中也沒有提及會考成績? ...

你提及嘅疑慮,我已pm你。

原帖由 Bop 於 09-2-7 15:37 發表
結論是
- 學業成績首選

本人也有疑慮
- 簡介會中也沒有提及會考成績? ...

非常容易, 學生無難度, 用英文介紹自己, 讀一篇好短的英文;用英文答如在校同學不理悉你你會如何面對等。另外, 家長也不用單獨見, 只聽校長解答家長的疑問。

感覺上面試好像太簡單, 應該注重成績多一啲, 聽校長的口氣好似成績太好的考生, 即第一輪即收的學生, 入讀率好似好低, 估計可能會有很多waiting list位

原帖由 cecwun 於 09-2-9 16:17 發表
感覺上面試好像太簡單, 應該注重成績多一啲, 聽校長的口氣好似成績太好的考生, 即第一輪即收的學生, 入讀率好似好低, 估計可能會有很多waiting list位

但以我仔仔間小學來計,即第一輪即收的學生,每年嘅入讀率都很高,只餘下很少學位給第二輪要面試入讀的學生。

小兒係第一輪面試的(十二月), 但仍未收到任何通知, 是否取錄機會很微 ?

原帖由 Miranda_Ho 於 09-2-10 08:15 AM 發表

但以我仔仔間小學來計,即第一輪即收的學生,每年嘅入讀率都很高,只餘下很少學位給第二輪要面試入讀的學生。
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-2-10 09:35 發表
小兒係第一輪面試的(十二月), 但仍未收到任何通知, 是否取錄機會很微 ?

聽校長講, 因為人手問題, 所以分兩輪面試, 佢地會在2月份發信通知給成績及面試表現perfect 的學生,另一方面,成績及面試表現很差的都會在2月出信通知唔收, 其餘的就會等教統局的計分資料作參考, 才作甄選.

唔洗擔心, 校長話 1st & 2nd round 都會一併處理
3月尾才有信通知的

原帖由 Elona 於 09-2-10 09:35 發表

原帖由 jazzmama 於 09-2-10 09:47 發表
唔洗擔心, 校長話 1st & 2nd round 都會一併處理
3月尾才有信通知的

我剛致電學校查詢,他們話1st & 2nd round 嘅面試成績會一起在3、4月才通知。

請你都可以PM你的意見給我嗎?很感謝。

原帖由 Miranda_Ho 於 09-2-7 16:27 發表