用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果直資收了
go

如果直資收了

我兒剛面試完SPCC,但通告內說,2月16日會通知若收了要即時簽字作實,那不是4月份才簽放棄統一派位的嗎?有無人知?

可以分享一下面試的內容和情形?謝謝!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-7 12:05 發表
我兒剛面試完SPCC,但通告內說,2月16日會通知若收了要即時簽字作實,那不是4月份才簽放棄統一派位的嗎?有無人知?

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-7 12:05 發表

我知是2月簽的,2月同4月簽都無分別,都係冇得大抽獎.

我唔明點解咁快考SPCC,以你兒子的成績(全級第2),9成會收,你又唔會甘心放棄統一派位,應該是派得差才去叩門嘛.

以我所知,應該係4月份或4月前學校要交名單(放棄統一派位的名單)給教育局,校方也要做野,所以咪早d囉!

我已替女兒在另一直資簽了紙放棄派位了。

回覆 # 5的文章

可以分享一下面試的內容?謝謝!

回覆 # 的文章

面試大概一小時,分三部份!所見女多男少!
普通話讀一篇文章,有些生字連廣東話都不會識讀!英文看電視然後小組討論,切記不要預先背誦台詞,又重復幾次使用,有小朋友因此被叫停!
廣東話問對愚公移山的見解!

原帖由 davidmimi 於 09-2-7 14:16 發表
我唔明點解咁快考SPCC,以你兒子的成績(全級第2),9成會收,你又唔會甘心放棄統一派位,應該是派得差才去叩門嘛. ...

//(全級第2),9成會收 ?
不知是那所名校 ?
一般小學,全級第1,也冇9成機會入SPCC。

回覆 # 的文章

漏了一樣,問了兩條數學題,類似奧數;另兩條科學題!

Dear Johnny,

想請問奧數和科學題是用英文或中文問呢?多謝!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-9 10:30 發表

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-9 10:30 發表

我姨甥女就問用圓形,三角或者正方形黎代表自己, 佢會揀邊個圖形同點解. 科學問前排急降架飛機點解會浮係度? 廁所板又點解會浮? 仲有佢媽咪話有part要睇英文做填充...有睇英文片加討論. 數學佢冇講有冇問到.

回覆 # 的文章

我兒子沒有說是中文問或英文問!應該是中文問吧!

間間直資都是會在抽籤前註冊的,(我個仔一條龍學校巳經收了小六學生證和簽了承諾書)當然越早簽就能搶多d好的學生,但我不認為派得唔好才去扣直資門,尤其SPCC,大把好學生排住隊想讀,學校沒有必要7月才收扣門生,反而如果考到的話,簽承諾書放棄抽簽,到7月放榜時再去心儀的津校扣門,我想拿住SPCC的學位去扣門絕對是唔錯的條件!

我唔明點解咁快考SPCC,以你兒子的成績(全級第2),9成會收,你又唔會甘心放棄統一派位,應該是派得差才去叩門嘛. ... [/quote]

回覆 # 的文章

有一問題不明,請指教!若果SPCC收了簽了承諾書,是否不能再接受其他直資中學,因小兒這星期六面試男拔,因比較近家,不用長途跋涉返學!

我知再講SPCC,一定會被圍插...

的確係好多BAND1頭去考SPCC,而SPCC第一輪一定收最勁那班BAND1頭,但係去到開學...又會否全數入讀呢???

SPCC學費$4800,全期中學差不多要50-60萬,呢個數要月入$30000的中產家庭才可以頂得住,就算俾得起學費,做父母都會識計數,若去番津貼學校,可以將呢筆錢作補習,課外活動..甚至作留學儲備都不錯.

當SPCC第一輪收了100個BAND1頭學生,就算呢班人簽字放棄派位,但7月放榜後,呢班人都會嘗試叩BAND1津校,而成功率亦頗高.

我估計,第一輪被取錄的BAND1頭學生,有20-30%唔入SPCC.

而我的確見過SPCC收BAND1尾的叩門生...信不信由你.

報中學是可以從直資中學取回學生証,
再去心水學校註冊
轉多少次都可以
總言之, 每位學生祇可保留一學位
不像小一註冊, 同時hold  多學位

原帖由 davidmimi 於 09-2-9 13:57 發表
我知再講SPCC,一定會被圍插...

的確係好多BAND1頭去考SPCC,而SPCC第一輪一定收最勁那班BAND1頭,但係去到開學...又會否全數入讀呢???

SPCC學費$4800,全期中學差不多要50-60萬,呢個數要月入$30000的中產家庭才可以頂 ...

我分享下意見(唔係想爭吵), 我個仔今年讀緊中一 :
0, 係, 有d有位係冇去讀既, 因為大家都係爭緊學生
1, 學費係可以申請減免既, 而暫時黎講所須要既雜費唔多, 學校必定要參加既, 學費內己經會包埋, 我地唔係有錢人, 所以我地有申請減免學費.
2, 據我所知, spcc係收生後, 會將d後補學生排位, 然後有位就會打去問下d後補生讀唔讀, 所以應該唔會有叩門生, 舊年我個仔同學就試過因為第二間直資搞錯左野, 變左派左去唔知咩學校, 個學生本身係考3x/180人, 校長揾校友幫手(校友係同spcc有關系既), 不過都被拒絕左.
3, 以學生程度計, 小學部升上去係有小部份唔係幾得, 不過整體英文程度好高, 外來應該冇band1尾學生..
4, 我地都試過上年拿住spcc位去叩津校, 不過唔成功, 今年想再試下, 不過個仔唔係幾肯...

Dear Littlekidult

已收到PM, 請再收PM, 謝謝.

原帖由 LittleKidult 於 09-2-9 14:55 發表

我分享下意見(唔係想爭吵), 我個仔今年讀緊中一 :
0, 係, 有d有位係冇去讀既, 因為大家都係爭緊學生
1, 學費係可以申請減免既, 而暫時黎講所須要既雜費唔多, 學校必定要參加既, 學費內己經會包埋, 我地唔係有錢人, ...

多謝LittleKidult的回應!!!

學校與學生,講到尾只是一場交易,大家都想揀最好的.

上年SPCC真的有叩門位,SPCC當然有"候補取錄名單",但若果有尖子叩門,我堅信學校會先俾位尖子.

很多直資都會有學費資助,但作為家長,必定先預定能負責"正價學費"才敢入讀,而之後申請減免,已是後話了.

而對於有揀校實力的尖子,$0 與 $4800,豈不是考慮因素呢??

---而對於有揀校實力的尖子,$0 與 $4800,豈不是考慮因素呢??
呢個的確係一個問題黎. 不過現實呢個升中玩法黎講, 津校唔可以提早話比考生知得唔得, 所以就算尖子(除非真係好尖好尖)都未必有百分百信心可以入到名津校!