用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 KET and PET
go

KET and PET

有冇人會唔考KET, 而只係考PET呢 ? 其實兩者邊個有用d同有咩分別呢 ?? 請指教 !!

PET高KET一級

請問有冇人知pet係咪深ket好多架,我囡囡小三時考左ket攞pass,係咪應該遲d先考pet還是須要考多次ket呢?

原帖由 一家的太陽 於 09-2-1 19:20 發表
PET高KET一級
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

醒目開學勳章

請問係邊到可以買到這些past paper (除了網上download那一份外)及仲有mei書要買黎睇架?

thanks

原帖由 77777 於 09-2-5 15:23 發表
Pet係比ket深d架, 不過你可以比阿仔做下d past paper 先....睇下佢做成點......

醒目開學勳章

咁, 其他的書局有嗎? 因去bc那處很吊腳. tks.

原帖由 77777 於 09-2-9 12:27 發表
可以去British Council買past paper來做......

回覆 # 的文章

happypiano,

Please check PM

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-2-11 11:40 發表
你可以打去商務問下先, 可能佢地有架, 我個時買PET EXAM EXTRA, 幾好, 有教解題, 可以自己溫, oral我就有老師溫......

我以前係大眾及三聯見過,  大眾現做減價圖書有八折...

原帖由 happypiano 於 09-2-9 11:54 發表
請問係邊到可以買到這些past paper (除了網上download那一份外)及仲有mei書要買黎睇架?

thanks

Happypiano,

Sorry for my late reply. Please check Pm again

請問PET & KET, 同劍橋有什麼分別, 請指教?

醒目開學勳章

我打算...........真係我個人打算only, 唔知亞仔生唔生性..... 幫亞仔報今年11月的ket(因剛剛flyers出左result, 5月那一次趕唔切了), then報出年3月的pet.

請問, 4個月時間夠唔夠prepare pet 呢?

醒目開學勳章

tks 你既意見. 我未睇過pet既 paper, 只係睇過ket既paper only.

我覺得ket 話好深又唔係, but要小心d做, 因你可以因為唔小心而得好低分. 我個仔功課忙的......而家好多時都係我坐係到等佢........因為佢仲有學校以外既功課要做的. 就因為係咁, 所以時間上我更難預計.

而家下一個試係ket, 請問7777 你有什麼意見可指教下我呀? 請問考完幾耐會出result呀? 唔該晒.

原帖由 77777 於 09-2-19 16:05 發表
其實好睇佢自己功課忙唔忙law, 因以個人愚見, 除了本身佢自己的英文程度外, pet真係要溫下, 教下佢d skill, 點去觧題......

pet exams extra入面有教點去分柝d題目.......d題目唔會好直, 有d tricky......

...

醒目開學勳章

hi, 77777

聽完你講, 加上我再睇多次ket既 past paper, 我而家想轉呔, 5月考左個ket佢.  原因如下(請給些意見):

1. 出result要成1個半月(當係先啦), 咁可能, 怕到時趕唔切submit俾中學(1st round).
2. pet需要更長時間去準備.......所以好彩5月past到ket, 用暑假去準備11月的pet會有多d時間.  同埋萬一11月的ket衰左, 都可以係3月再考多次, 到升中放榜時可以ling埋去叩門....
3. 萬一5月的ket fail左, 都仲可以報11月的ket再考多次.

我咁諗你覺得點呢?

你小朋友讀幾多年級呀? 咁你地而家考完pet........下一步打算點做呀? 謝謝分享.

原帖由 77777 於 09-2-19 17:15 發表
指教唔敢呀, 阿仔都係岩岩考左pet(11/08), 拿了pass, 無merit架......不過ket係幾似flyers, 唔會太深, 而pet個d係比較煩, d文章長好多,  小朋友要一步步解題......同好理解題目先會岩law....

初初睇落pet好深, 不過 ...

醒目開學勳章

你個仔好叻呀, p4已經考左 pet了.......真係乖仔.  我個仔係5年級了.

尋晚我俾份ket既past paper (writing & reading only)佢做, 我完全無教佢, 一野就對俾佢做, 佢做到pass.........咁而家我打算報5月那一個ket了, 免side多6個月時間.  佢尋晚就係衰作文啦........作到好簡單的, 我俾1分佢算了.  係easter 考完學校個試, 先慢慢同佢做past paper啦(已買了2本).  

你亞仔而家先係p4, 仲有好多時間, 可以慢慢俾多d信心佢去考fce, 到考中學有埋fce呢張cert就真係好好多了.  我個仔就一定無可能去到fce, 因為資質有限, 人又超懶!!!  

我會買你說的那本pet既書黎practise, 謝謝你的介紹.

fce你說是約f5的程度.  想請問, ket同 pet 約是等於咩程度呀? sorry, 我識得野少......所以咁多野問.

原帖由 77777 於 09-2-19 21:51 發表
其實ket唔係好深, 不過你係要同阿仔prepare下d作文, 你買本past paper, 同佢做下, 作多d文, writing part都佔好多分架..... 當然part part都要溫......listening佢會開始快....

而pet你可以同佢暑假溫, 有本叫pet exams extra幾好架, 有教點去睇題.....其實都要考小朋友的耐性慢慢去針著.....而作文亦可以自己同佢練多d, 個本書有d範文, 你可以比阿仔去參考....

而fce實在太深, 阿仔其實今次都係pass得唔係高分, 我會叫個oral老師同佢溫, 而我阿仔學作文d老師都好幫忙, 比d past paper的作文佢做, 不過當然佢係做得好一般, 相信想pass都重有好大距離......其實fce係中五程度, 我自己做都覺得好深.....唔多識做.....不過比阿仔慢慢浸......

我阿仔係4年級......你阿仔係咪5年級呀?

醒目開學勳章

no no no....你肯大方的與人分享才真. 有時呢....要忙番工, 想睇清楚d, 但係都可能會睇漏d mug野, 但係有人提點我, 咁我地既準備功夫可以做 得好d.

多謝提醒作文的重點在那裏, 我會記住教亞仔注意d mug野的.

我無特登找個老師去train佢oral呀, 都係諗住自己搞掂算了.  我有同個仔去practise晒d past paper既oral的, 有提佢要注意點答.到有問題時再想辦法, 暫時都ok.

想問........你覺得trinity 那些考試又怎樣呀?

** 我今晚會睇埋pet那份past paper, 睇下情況如何先.

[quote]原帖由 77777 於 09-2-20 11:15 發表
你唔好咁講啦, 我都係知小小扮代表 ......我阿仔都好懶架, 佢pass都係好彩......佢又係唔係好肯做, 有時叫佢作文, 鬼殺咁嘈.....不過真係一定要practice, 特別係D e-mail形式, 點先算寫得有禮貌, 會高分d架, 其實比佢作多d, 佢會識.......

我都偷師學識好多嘢.
多謝77777嘅經驗分享,
也多謝happypiano嘅提問,
因為你問的內容,好多也是我想知的.

醒目開學勳章

YES, 真係好多謝77777的解答. 我呢幾日個腦諗到頭都大埋, but尋日聽完佢既分析, 個答案出左黎了.

你都問下啦, 因為咁樣我都可以知道d 我問漏左既野嘛. but 77777就唔得我地死了........答到手都軟...haha

你個小朋友幾大呀? 你又諗住點安排呀?

原帖由 一家的太陽 於 09-2-20 15:15 發表
我都偷師學識好多嘢.
多謝77777嘅經驗分享,
也多謝happypiano嘅提問,
因為你問的內容,好多也是我想知的.

阿仔都係5年級.
舊年暑假時考了flyer,諗住今年5月考ket.
根據結果再考慮下一步點行.

原帖由 happypiano 於 09-2-20 15:29 發表
YES, 真係好多謝77777的解答. 我呢幾日個腦諗到頭都大埋, but尋日聽完佢既分析, 個答案出左黎了.

你都問下啦, 因為咁樣我都可以知道d 我問漏左既野嘛. but 77777就唔得我地死了........答到手都軟...haha : ...

Cambridge - KET English Test Extra 2008版(99%new)

1 workbook + 1 CD ROM + 1 audio CD

4 tests and each test has three parts : Writing and reading,Listening, Speaking

All tests with answers and recording script

原價 : HKD380    現價 : HKD250.00

reference webiste :
http://www.cambridge.org/elt/elt_projectpage.asp?id=2501059

My child just finished KET and I have a book of Past Papers (4 Papers) for sale.  It is the one sold in British Council.  
CAMBRIDGE
KEY ENGLISH TEST 4 WITH ANSWERS
EXAMINATION PAPER FROM UNVERSITY OF CAMBRIDGE ESOL EXAMINATIONS  
(Green / Black Book wth Audio CD)
http://www.cambridge.org.br/site/products/uk_products_components.php?id_tipo=199&isbn=9780521670838

Hi,

How much?

原帖由 nabi 於 09-3-22 18:43 發表
My child just finished KET and I have a book of Past Papers (4 Papers) for sale.  It is the one sold in British Council.  
CAMBRIDGE
KEY ENGLISH TEST 4 WITH ANSWERS
EXAMINATION PAPER FROM UNVERSITY OF ...