用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區 直資小學
go

荃灣區 直資小學

各位媽咪,

有否聽聞荃灣海濱花園有一直資小學 ?

玫瑰蕾,聽 bk ma 話好似較多 印巴籍人士(累似果d)

我住向海濱花園, 但無聽人講過"玫瑰蕾"得喎.

醒目開學勳章

荃灣區應該無直資同私立小學~

原帖由 newcook 於 09-2-9 14:23 發表
荃灣區應該無直資同私立小學~
係有玫瑰蕾小學在海濱,仲有一間弘爵國際小學,,另上年報紙登左一間吾知係直資定私小,應 2008 9月開,在麗城果頭,但我吾見

原帖由 Chincco 於 09-2-9 13:26 發表
我住向海濱花園, 但無聽人講過"玫瑰蕾"得喎.
但係佢又吾執喎

醒目開學勳章

原帖由 daniel44 於 09-2-9 14:27 發表
係有玫瑰蕾小學在海濱,仲有一間弘爵國際小學,,另上年報紙登左一間吾知係直資定私小,應 2008 9月開,在麗城果頭,但我吾見

咁可能太新, 教育局網頁仲未更新~

原帖由 newcook 於 09-2-9 14:33 發表

咁可能太新, 教育局網頁仲未更新~
2 間都好耐架拉,根本係學校網是找不到的,奇怪

醒目開學勳章

原帖由 daniel44 於 09-2-9 14:46 發表
2 間都好耐架拉,根本係學校網是找不到的,奇怪

吓????

原帖由 newcook 於 09-2-9 17:05 發表

吓????
好出奇呢但 呢個係事實,弘爵國際小學係方方幼稚園果度

我之前帶個女INTERVIEW過方方幼稚園, 佢同弘爵國際係打通架, D學生可以走來走去架,可能係同一個機構. 但兩間學校都向海濱好耐架啦. 我大女出年讀小一啦, 但係荃灣真係無直資小學架喎, 家吓只好考慮出九龍啦.最近海灣花園都好似開左間學校, 有無家長知道呀

原帖由 Chincco 於 09-2-9 17:22 發表
我之前帶個女INTERVIEW過方方幼稚園, 佢同弘爵國際係打通架, D學生可以走來走去架,可能係同一個機構. 但兩間學校都向海濱好耐架啦. 我大女出年讀小一啦, 但係荃灣真係無直資小學架喎, 家吓只好考慮出九龍啦.最近海灣 ...
係我講果間,應是 2008 9 月開,在海灣咩位置,好吾好架 ?

回覆 # 的文章

應該係第二座呀, 今晚返去睇吓叫咩名先,間學校咁新, 好似無咩人識咁, 所以唔知好唔好.

好担心呀 ! 都唔知幫個女報邊間好. K1的時候已經選錯過一次, 無那那要佢下學期轉校,到小學真係唔想再選錯啦 !

找到了.   那是一間剛開的私立學校, 在海灣花園. 名'基督教凱欣學校', 教學宗旨: 多元智能, 強化品格, 愉快學習. 採用國際學校課程,  師生比例 1:3        Sounds Good!!

但始終是新校!!?  唔知好唔好 ?

但在商場內環境一定吾得喎 ,我明日去 LOOK LOOK

就係基督教凱欣學, 但1:3 ? 咁即係無咩學生啦 ! 到底得唔得架 ! 但環境都好似OK, 始終都係新校

係呀, 係基督教凱欣學, 但1:3 ? 咁即係無咩學生啦 ! 得唔得架 !但環境都算OK, 始終都係新校舍.
你哋有無幫小朋友做履歷表呀 ? 有無人有copy可以提供吓呀 !

原帖由 Chincco 於 09-2-11 11:56 發表
係呀, 係基督教凱欣學, 但1:3 ? 咁即係無咩學生啦 ! 得唔得架 !但環境都算OK, 始終都係新校舍
是否吉之島對面,我吾見 

唔係吉之島個面喎 ! 係近青衣橋底個面 !

原帖由 Chincco 於 09-2-11 13:02 發表
唔係吉之島個面喎 ! 係近青衣橋底個面 !
攪錯左,甘是青衣定荃灣呀,我見佢地址寫荃灣