用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
go

買小提琴, 邊隻牌子好?

想買一個質素好少少既4/4, 係自己用既, 倍啊女一齊學...
睇緊Solo Strings既, 最平個個HK$960, 之後就係HK$1,900, 偏向想買HK$1,900個個, 試過di音色真係有分別, 但又怕半途而廢, 點簡好?

另外, 亦考慮緊VIF BV300, 都要成HK$2,000.....

Solo Strings vs VIF, 如果價錢相差唔遠, 邊個牌子好?

原帖由 cheapbombom 於 09-2-2 21:16 發表
想買一個質素好少少既4/4, 係自己用既, 倍啊女一齊學...
睇緊Solo Strings既, 最平個個HK$960, 之後就係HK$1,900, 偏向想買HK$1,900個個, 試過di音色真係有分別, 但又怕半途而廢, 點簡好?

另外, 亦考慮緊VIF BV300, ...

4/4都可以買個好d既,你唔學第時女都可以用丫麻,不過其實最好係睇個別琴,唔好睇牌子,同牌子唔同琴,都會有差異,我揀琴,係靠對耳,如果你覺得你聽得出千九同九百既分別,就買千九啦,好似我咁,五千同萬二,我聽唔出有乜分別,就五千算啦,因為我拉琴係比我自己聽

簽名被屏蔽

Ming2,

你係咪學緊小提琴? 想問, 如果價錢一樣, 你買Solo Strings既出品, 定係VIF BV300?

今日出左太子樂聲睇琴, 去到HK$2,000既琴, 都係半機半手製, 個sales話, 你想全人手製, 2-3千貨仔跟本無可能....咁, 點解VIF 既BV300 or above既model叫全手製? 唔通係騙人?

HK Strings 最平個部都要HK$2,610(Botani), 唔想買得太貴啦, 又唔係話一定學得好....

原帖由 ming2 於 09-2-3 20:16 發表

pls check pm

另, 灣仔粵華都好多小提琴, 價錢幾百都幾千都有, 個Sales ling左一部1千蚊既比我試拉, 都ok嫁, 不過又係唔知di咩水牌子...有少少欠信心...

原帖由 cheapbombom 於 09-2-3 21:25 發表
Ming2,

你係咪學緊小提琴? 想問, 如果價錢一樣, 你買Solo Strings既出品, 定係VIF BV300?

今日出左太子樂聲睇琴, 去到HK$2,000既琴, 都係半機半手製, 個sales話, 你想全人手製, 2-3千貨仔跟本無可能....咁, 點解VI ...

原帖由 cheapbombom 於 09-2-2 21:16 發表

隻隻琴既聲音都有分別,純粹係視乎你鐘意邊種聲,你最好親自試下先
除左hkstring同solo string之外,土瓜灣有間叫歐亞既d琴都似乎ok,我同老師去過試cello,D cello價格同質素都算合理,印象中佢地有賣比較平價既捷克小提琴,大陸琴一樣有,可以去試下比較....

點解未開始就怕半途而廢呢?...或者應該咁諗,花左咁多錢買左隻琴,點都要學好佢唔好浪費...

cheapbombom,

我都啱啱跟個女嘅老師學咗兩堂. 我部琴係老師帶我上Solo strings 買, $3,500大元. 本來一心想買$1,900個部, 試試下就失去定力mouth:" />  出事......

Solo string D琴是全人手製, 有專人做setting, 可以trade in.

beetle,

嘩, 你好dum本啊....我既budget頂龍2千蚊咋....

我今個星期日上第一堂啦, 家陣仲未買到小提琴....可能會買VIF BV300, 因為Solo Strings個隻HK$1,900既琴, 我唔係咁鍾意佢既色水 (偏紅色..), 望落同cheap琴分別唔大, 不過就好好聲, 今日打去問, 有無第二隻, 佢話, 只得一隻, 可以幫我係大陸攞多一隻返黎比較, 但要等2個星期....

啊女學左8個, 用緊3/4, 有板有眼, 佢再學多大半年, 就要換4/4啦....

我中學年代, 學過4年小提琴, 當年, 係經學校買埋di cheap琴, 好似HK$200幾蚊(成20年前啦), 咁多年之後再學番, 真係唔知會唔會三分鐘熱度, 不過, 心態上又想買一部好少少質素既, 以彌補當年既不足.....好矛盾..

既然大家都係陪啊女學, 又差唔多同期起步, 有機會互相支持啦, 畢竟, 學樂器漫漫長路...要互相加油!

原帖由 beetle 於 09-2-4 00:22 發表

我都啱啱跟個女嘅老師學咗兩堂. 我部琴係老師帶我上Solo strings 買, $3,500大元. 本來一心想買$1,900個部, 試試下就失去定力mouth:" />mouth:" />  出事......

Solo string D琴是全人手製,  ...

原來妳以前學過, 咁好快會pick up番.  至於我係新丁一名, 有鋼琴底, 希望幫到D啦. 我個女都係學左8個月. 用梗1/8size.
買部好d嘅琴, 學都會有心機d. 大家得閒交流下!

原帖由 cheapbombom 於 09-2-4 21:07 發表
beetle,

嘩, 你好dum本啊....我既budget頂龍2千蚊咋....

我今個星期日上第一堂啦, 家陣仲未買到小提琴....可能會買VIF BV300, 因為Solo Strings個隻HK$1,900既琴, 我唔係咁鍾意佢既色水 (偏紅色..), 望落同cheap琴 ...

與其買部2千幾!算吧啦,5354,不如揀隻幾百蚊好過。況且,街鋪D牌子琴點會有好野丫!

想問下小朋友幾多歲開始學拉小提琴較理想? 私人教授還是到琴行?  請指教。

原帖由 小伊 於 09-2-5 00:21 發表
與其買部2千幾!算吧啦,5354,不如揀隻幾百蚊好過。況且,街鋪D牌子琴點會有好野丫!

都有好既,但唔會超值囉

請問應該買幾錢會好D?
如果「街鋪D牌子琴點會有好野」﹐請問去那裏買?
是否搵人訂做好呢?

請賜教!

原帖由 Sindy 於 09-2-5 11:58 發表

都有好既,但唔會超值囉

點樣為之超值?

原帖由 PaPa 於 09-2-5 12:10 發表

點樣為之超值?

同一樣質素,而價錢平咪超值囉,不過要識,先知係咪同一質素,就有d難度

好似我上次係韓國,執左個千一蚊琴返黎,比個幾個人睇過,係香港街舖都要賣三千,咪超值囉........平時我係香港,同大陸廠訂琴,我買二千,街舖賣三千幾,咁咪超值囉.....

你搵Sindy幫你買咪超值囉

原帖由 PaPa 於 09-2-5 12:10 發表

點樣為之超值?

原帖由 beetle 於 09-2-5 14:41 發表
你搵Sindy幫你買咪超值囉

我都要係韓國入貨呀.........香港訂野大陸廠個中間人而家唔憂做咁(掛住炒股),我都好難訂囉

老師從上海琴廠訂購,但要麻煩他老人家,不行!
不如到時聲睇睇,黎生D琴都OK架!

咁應該買幾錢既先唔算唔三唔四呢....
我睇琴時都好煩惱,預算得三萬,三萬既琴應該剛剛夠用,試隻五萬既覺得五萬個隻幾好,幾鍾意,再諗下五萬個隻可以用耐d,不如儲多二萬啦,但到如果儲到五萬時又睇到十萬個隻幾好....十萬個隻好聲好多wor!咁我應該幾時買先好???  咁我買五萬個隻又算唔算唔三唔四?

其實買提琴睇牌子根本無咩用,最重要係隻琴既聲,同一個牌子既琴一樣有好D同無咁好既貨,牌子琴都唔一定唔好ga...去街鋪買一定要幫人比舖租同人工,無可能"超值",但一般人邊有咁易搵到中介人訂又或者會去琴展同歐洲既琴村睇琴呢.....

btw,香港都有D知明度低既樓上舖/倉,係yahoo拍賣場度好易搵到地址,如果有心機搵同慢慢試既話,個D地方應該會買到比較平同質料好既大陸琴...

原帖由 小伊 於 09-2-5 19:35 發表
老師從上海琴廠訂購,但要麻煩他老人家,不行!
不如到時聲睇睇,黎生D琴都OK架!

黎生d琴都合理,最衰我要超值,以前都有係佢度睇中琴(平貴都有丫麻佢)睇啱貴果d,要三千幾蚊,都幾赤,果時用緊1/4

不過西頁有間話係自己做琴咩超靚聲就真係幾搵笨,萬幾蚊隻琴,同人地三千差唔多,又話咩setting整好晒,鬼知咩.......佢賣千幾蚊隻琴,同人地五百蚊差唔多,佢就話較好晒setting,終於都係買唔落手,仲好笑到話紫樂軒個老細因為佢d琴靚得濟做唔住,所以執左粒.......