用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 未入學想轉校,請比d意見
go

未入學想轉校,請比d意見 [複製鏈接]

我個仔今年九月上小一,自行分配入左慈雲山(可立小學),但今日收到公屋配房信派左藍田,因為路程很遠,想轉入藍田嗰d小學,(心水係嗰兩間李兆強小學),如果真的要轉就要統一派位,派唔到嗰兩間都唔知點算.....唉!真係好頭痛,請大家幫幫忙比d意見.
   0    0    0    0

原帖由 lowah 於 09-2-9 17:34 發表
我個仔今年九月上小一,自行分配入左慈雲山(可立小學),但今日收到公屋配房信派左藍田,因為路程很遠,想轉入藍田嗰d小學,(心水係嗰兩間李兆強小學),如果真的要轉就要統一派位,派唔到嗰兩間都唔知點算.....唉!真係好頭痛 ...

真係好遠, 我就一定轉, 唔試點知唔得, 而且可立只係一般學校比李兆強, 就算統一派位入唔到兩間李兆強小學, 都可試下叩門藍田區其他學校, 點都好過咁遠返學

我不認識可立小學,但要一個小一生為了上學而長途跋涉,我覺得浪費了家長和孩子的時間,除非你認為這間學校有她優勝之處而令你覺得是值得的。

我們亦因為搬屋關係,小女曾於三年級轉讀另一間小學(現在六年級)兩所也是屋村學校(教會學校)但前者規模較少,後者較有名氣,小女此六年的學校生涯給我的感覺是:無論哪所學校,也有好老師的,相反的也有(但佔少數)。
原帖由 lowah 於 09-2-9 17:34 發表
我個仔今年九月上小一,自行分配入左慈雲山(可立小學),但今日收到公屋配房信派左藍田,因為路程很遠,想轉入藍田嗰d小學,(心水係嗰兩間李兆強小學),如果真的要轉就要統一派位,派唔到嗰兩間都唔知點算.....唉!真係好頭痛 ...

‹ 上一主題|下一主題