用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實依家仲有無話邊間幼園可容易入邊間小學? ...
go

其實依家仲有無話邊間幼園可容易入邊間小學? [複製鏈接]

我仲以為依家一係自己去考面試, 一係電腦抽籤......電腦抽籤又唔會考慮讀緊邊間幼園瓜........

請賜教
   0    0    0    0

明年要幫仔仔報幼稚園, 我現時都係唔明白, 係咪要想埋邊間小學, 就要挑選邊間幼稚園較好, 定係跟本無關係.

醒目開學勳章 王國長老

如果根本無打算考直資私校, 只申請政府派位, 咁就真係邊間都無所謂
如果想有得直升, 咁有私小又包升既, 當然好好啦, 可以hold住私校個位黎抽獎wor! 幾爽呀
如果心儀學校係私立/直資, 無幼稚園, 但又特別鐘意收邊間幼稚園既學生, 咁都要及早舖路架
原帖由 phsara 於 09-2-6 04:06 PM 發表
明年要幫仔仔報幼稚園, 我現時都係唔明白, 係咪要想埋邊間小學, 就要挑選邊間幼稚園較好, 定係跟本無關係.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-6 16:13 發表
如果根本無打算考直資私校, 只申請政府派位, 咁就真係邊間都無所謂
如果想有得直升, 咁有私小又包升既, 當然好好啦, 可以hold住私校個位黎抽獎wor! 幾爽呀
如果心儀學校係私立/直資, 無幼稚園, 但又特別鐘意收邊間幼 ...

聖心幼稚園咪好囉 咁多同修會既小學,唔怕叩唔到門(女仔),每班多一兩個叩門位,我未見過收唔晒,除非唔係好有誠意既啫

坦白講,除了與幼稚園有關外,亦都好睇小朋友面試的表現.

表現當然唔可以太差

搭嘴.... 聖心私小收左係唔畀大抽獎架. 只可以自行時試聖心津小.

聖保祿私小就畀大抽獎. 所以聖保祿幼稚園更好. 不過, 入得聖保祿私小, 都唔想去第二度... (我都識有人去左第二度, 不過佢住九龍另計).

咁拔萃女私小都畀大抽獎. 所以CCKG也好. 不過, 入得拔萃女私小, 都唔想去第二度... (我都識人去左第二度, 不過都唔係好多).

原帖由 Sindy 於 09-2-10 05:48 發表

聖心幼稚園咪好囉 咁多同修會既小學,唔怕叩唔到門(女仔),每班多一兩個叩門位,我未見過收唔晒,除非唔係好有誠意既啫

原帖由 nicolemummy 於 09-2-11 23:48 發表
搭嘴.... 聖心私小收左係唔畀大抽獎架. 只可以自行時試聖心津小.

聖保祿私小就畀大抽獎. 所以聖保祿幼稚園更好. 不過, 入得聖保祿私小, 都唔想去第二度... (我都識有人去左第二度, 不過佢住九龍另計).

咁拔萃女私 ...

佢講緊唔駛比錢果d呀
‹ 上一主題|下一主題