用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 康傑幼兒園 -- any comment?
go

康傑幼兒園 -- any comment?

係bb展幫0711囡囡報左呢間,但好少聽到有關康傑的評價。
有冇人知呀?

我之前都有呢個問題,覺得點解間學校咁少comments?但其實都無咩所謂,最緊要係自己覺得點啫!我囡囡係Tsing Yi個間度讀得好開心呀!老師又nice,學校都有好多活動,今個月底又有聯校運動會,佢哋都好活動教學!我覺得每間學校都有好有唔好,如果妳係鐘意活動教學的話,呢間係唔錯的。

醒目開學勳章

我住MOS
睇過附近幾間有室外playground嘅學校, 較喜歡呢間, 不過純粹係open day入到學校嘅感覺
仲有, 好鍾意佢地好多visit

我0808報名打算0110入學。
請問幾時會通知interview,入讀機會大唔大?
我想小b打好d英語底,預備k班有可能搵九龍塘學校,所以想報國際班。
但又拍佢太細,讀n只應為學習自理和合群。
心大心細,唔知選國際班定係本地理
可給意見嗎?

如果妳係問康傑,佢無國際班,K1就會係兩文三語,我個小朋友而家係康傑讀N班,都有中文字同A-Z教。老師又好,學校係唔錯的。我諗應該無咁快interview,因為妳係報2010年,妳可以打去問吓,相信入讀都無咩問題。妳問報國際班好定本地班好,好睇妳自己平時同小朋友用咩語言溝通,其實本地班都有英文學。

原帖由 余魚媽 於 09-2-3 14:16 發表
我想小b打好d英語底,預備k班有可能搵九龍塘學校,所以想報國際班。
可給意 ...

醒目開學勳章

原帖由 07090610 於 09-2-6 10:18 發表
如果妳係問康傑,佢無國際班,K1就會係兩文三語,我個小朋友而家係康傑讀N班,都有中文字同A-Z教。老師又好,學校係唔錯的。我諗應該無咁快interview,因為妳係報2010年,妳可以打去問吓,相信入讀都無咩問題。妳問報國際班好定本地 ...

康傑有兩間分校有國際班架!

醒目開學勳章

原帖由 余魚媽 於 09-2-3 14:16 發表
可給意 ...

我唔清楚你報嗰間分校情況
我個case, MOS 個校長嗰之前open day 話: 今日報名, 聽日插班都得.. 只要有位!
我9月報今年4月插班, 一路都收唔到通知interview, 打電話問咗幾次, 一時話in 到2月插班.. 跟住in到3月插班! 最後係佢見我打去問, 就同我約時候in, 時間係我自己揀!

所以~ 如果你附近嗰間分校唔full嘅話, 基本上實收, MOS就因為多人報所以加咗班! 真係無乜嘢要擔心~ 我估佢年尾先會call你interview

thanks!
希望早d知到收唔收 ,等我個心定d。
原帖由 kerkermui 於 09-2-6 10:55 發表

我唔清楚你報嗰間分校情況
我個case, MOS 個校長嗰之前open day 話: 今日報名, 聽日插班都得.. 只要有位!
我9月報今年4月插班, 一路都收唔到通知interview, 打電話問咗幾次, 一時話in 到2月插班.. 跟住in到3月插班 ...

thanks
請問你小朋友讀邊間分校?
原帖由 07090610 於 09-2-6 10:18 發表
如果妳係問康傑,佢無國際班,K1就會係兩文三語,我個小朋友而家係康傑讀N班,都有中文字同A-Z教。老師又好,學校係唔錯的。我諗應該無咁快interview,因為妳係報2010年,妳可以打去問吓,相信入讀都無咩問題。妳問報國際班好定本地 ...

我個小朋友而家讀緊青衣分校,ok架,雖然校舍唔係好大,裹面唔係好新,但都算潔淨。我最like就係佢哋都幾多參觀(我小朋友讀N班,不過睇到學校個活動表,所以知佢哋K1-K3都有參觀活動),算係活動教學,而且囡囡讀係好開心,好like返學。妳除咗報康傑,仲打開報邊間?

原帖由 余魚媽 於 09-2-8 09:00 發表
thanks
請問你小朋友讀邊間分校?

依家荃灣迦南收左讀下午班(我想讀上午班多D),要比留位費,都唔知比唔比好。
仲報左康傑和救世軍,都無聲氣。
上述學校都係貪近

出年讀K可能會轉出去九龍塘。

恭喜小魚Jasmine仲等緊消息我上崖期打去康傑問佢地話現在見緊07年5月出世的小朋友,我們十一月出世的要等到五月份即十八個月大才可安排interview.所以只好等啦!
如果小魚讀迦南是否搭校車?我係這方面都有點兒擔心!

原帖由 余魚媽 於 09-2-9 12:14 發表
依家荃灣迦南收左讀下午班(我想讀上午班多D),要比留位費,都唔知比唔比好。
仲報左康傑和救世軍,都無聲氣。
上述學校都係貪近

出年讀K可能會轉出去九龍塘。 ...

HI!咁啱既?又見到你!
無論入到邊間都好,我不會搭校巴,始終兩歲B太細個。
如讀AM -- 爸爸送返學,印印姨姨接放學
      PM -- 印印姨姨送,我自己接
我想自己或爸爸每天都到校一次,了解一下上學情況。
係呢,你會選讀邊間?
原帖由 littleJasmine 於 09-2-9 13:23 發表
恭喜小魚Jasmine仲等緊消息我上崖期打去康傑問佢地話現在見緊07年5月出世的小朋友,我們十一月出世的要等到五月份即十八個月大才可安排interview.所以只好等啦!
如果小魚讀迦南是否搭校車?我係這方面都有點兒擔心!

...

Hi, 小魚媽媽
我哋住响靑衣,同埋我哋都有報康傑.
昨天收到海濱迦南的信了.
其實我最希望樓下的學之園能收小女啦,因不需搭車嘛,其次是康傑及卓思,聽朋友說這2所幼稚園都可以.我參觀過卓思openday,環境都可以,課程都算深(朋友告知)但今年只辦下午班,所以現在等埋這些interview才知道怎样選.
原帖由 余魚媽 於 09-2-9 13:36 發表
HI!咁啱既?又見到你!
無論入到邊間都好,我不會搭校巴,始終兩歲B太細個。
如讀AM -- 爸爸送返學,印印姨姨接放學
      PM -- 印印姨姨送,我自己接
我想自己或爸爸每天都到校一次,了解一下上學情況。
係呢,你會選讀邊間?
...

Hello,媽咪妳都係住VE架!其實我以前都好似妳咁,最好梗係樓下間LH收la,又方便又唔洗搭車,但N班同K班都好多人報,得70幾個位,收咁少學生,我個小朋友又唔得表現得好好,見N班時佢都得歲半,好多嘢都唔識。後來佢大d去見Good Health,佢表現又幾好,所以一直讀到而家。返學放學就叫工人姐姐用BB車同佢返la,都ok既!不過見LH時d老師好似好cool咁,比我個feeling係唔係好有愛心。不過我個小朋友Sat都有上LH個Playgroup,都ok既,妳哋可以考慮報名,小朋友會玩得幾開心。

原帖由 littleJasmine 於 09-2-10 07:03 發表
Hi, 小魚媽媽
我哋住响靑衣,同埋我哋都有報康傑.
昨天收到海濱迦南的信了.
其實我最希望樓下的學之園能收小女啦,因不需搭車嘛,其次是康傑及卓思,聽朋友說這2所幼稚園都可以.我參觀過卓思openday,環境都可以,課程都算 ...

07090610,JASMINE MA,
如果係你,康傑和迦南(不考慮地點因素),你會點揀?
原帖由 07090610 於 09-2-10 09:40 發表
Hello,媽咪妳都係住VE架!其實我以前都好似妳咁,最好梗係樓下間LH收la,又方便又唔洗搭車,但N班同K班都好多人報,得70幾個位,收咁少學生,我個小朋友又唔得表現得好好,見N班時佢都得歲半,好多嘢都唔識。後來佢大d去見Good Heal ...

原帖由 余魚媽 於 09-2-10 13:44 發表

Hi 余魚媽,康傑和迦南,我會選康傑.其實我也只是從BK媽媽給我們的分析.
老實說,地點因素對我來說都很重要,我都是和你一样不會給2歲的bb坐校車,所以近屋企是最好的,然后我會參考其他mami給輿的評價,老師有愛心,課程中等不太淺.
學之園--康傑--迦南是我n1的選擇
起初我只想報2-3間n1,但我有點害怕無一所收07細女.
余魚媽,從觀察中我估你從事教育工作,你對選擇幼兒園有伺高見呢?請分享

Hi 余魚媽,如果妳問我,我一定選康傑,因為我個小朋友而家讀緊呢間學校,而且我都唔鐘意d小朋友咁細個搭校車。不過我無參觀同了解過迦南,所以唔知佢好唔好。但係我個小朋友由上年8月讀到而家,佢都好鐘意返學,每日放學都要我哋同佢一齊做係學校學到既運動,又唱歌,我哋見到佢有進步,都好開心,不過相信每間幼稚園都會令每個小朋友進步。其實好睇妳鐘唔鐘意呢間學校,我知有d媽咪覺得佢外觀唔係好好,比較舊d,可能位置都唔係好好。不過我參觀過其他其實都差唔多,佢裹面都ok架!對我嚟講,我會留意間學校既教學同埋老師有無愛心,呢兩樣佢哋都ok,所以妳可以放心。

原帖由 余魚媽 於 09-2-10 13:44 發表

如果我係你,我都會選康傑(1ST),迦南(2ND)。
我覺得學之園比較商業化
康傑和迦南的水平產不多:
論老師質素(學位教師比例-都係低!)、校舍(都不太大,無室外活動地方)、課程(比屋村幼稚園好DD,但無所謂出名幼稚園程度高,但勝在活動和語文操練取得平衡,比較適合PN班,特別係我地D細B,返學目的最重要是學習自理和群體生活,不是死操語文)
到這兩學校我都要搭車。在我而言,我會選迦南,因為有學券,而且印印可以順道到荃灣買菜。
可惜,迦南依家收我囡讀PM,我希望亞囡讀AM,因為從小我已訓練她早睡早起(從未超過7:00AM)起床,而且早上是小朋友學習效能最高的時間。所以我都會視康傑既OFFER先決定。
原帖由 littleJasmine 於 09-2-10 20:09 發表

Hi 余魚媽,康傑和迦南,我會選康傑.其實我也只是從BK媽媽給我們的分析.
老實說,地點因素對我來說都很重要,我都是和你一样不會給2歲的bb坐校車,所以近屋企是最好的,然后我會參考其他mami給輿的評價,老師有愛心,課程中 ...