用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節可否遲到入場?
go

校際音樂節可否遲到入場?

請問校際音樂節可否遲到登記入場,因撞正學校測驗,而 No. 是58,早上9:30,所以想測驗後才趕去比賽?

唔該Heide媽, 係五級鋼琴,可以放心測完驗才去,不用特登改時間.

謝謝!

原帖由 Heidi媽 於 09-2-10 10:36 發表
要睇番幾多級, 首歌長唔長, no.58 都排得好後, 11:00到場應該都幾穩陣.

我覺得,你不如申請改時間好過,唔知道過左申請日期未,而且是要俾錢的。
如果未過期的話,你只要photocopy學校張校曆俾,再加埋學校信,就可以申請改期了。
今年好多規則都改左,唔知會唔會使到一班報左名的人縮沙,如果前面有好多人縮沙,早左到你咁你就會遲到了。
你仲要check清楚no.58係咪真的由1號開始,有d項目有分場次,咁就會變成唔係1號開始。
你個小朋友參加咩項目?不如上www.hksmsa.org.hk check清楚d。

原帖由 petunia 於 09-2-10 13:33 發表
我覺得,你不如申請改時間好過,唔知道過左申請日期未,而且是要俾錢的。
如果未過期的話,你只要photocopy學校張校曆俾,再加埋學校信,就可以申請改期了。
今年好多規則都改左,唔知會唔會使到一班報左名的人縮沙,如果前面有好多 ...

Agree. 如果有人absent,好快就輪到你個no.,唔好博呀!

Please refer to the regulations 3.1.7 http://www.hksmsa.org.hk/download/61MRegc.pdf

I think it should be better to arrive before the competition start rather than late.

今日4點前,都可以提出申請調時間。不過一定係要學校的很重要事項,例如考試先至可以調。

另外呢,遲到係可以比賽,一過一律沒有評語,也沒有分數。

我有個學生,勁樣衰,佢係第三個比賽,因為朝早塞車,所以真的9點20分先至到會場。本來都只係no1果個比賽緊,點知出面個姐姐話入面演奏期間唔準出入,評判話要第10個先至入得,我個學生講明佢係第3個都唔俾佢入,結果佢真的無情得無評語又無分。

當時我嬲到死,不過.....又可以點?

為了你自己著想,調時間好d。