用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 亞仔, 點解你咁"硬頸"???
go

亞仔, 點解你咁"硬頸"???

C6琴晚叫亞仔執番地下個波交比佢.
亞仔冇理佢, 照睇班尼DVD.
見亞仔冇反應, 熄電視, 指住地上個波叫亞仔執比佢.
亞仔用腳踢, C6唔收貨, 堅持一定要亞仔用手執.
我去"目及"下, 佢唔比我參與, 話亞仔一見到我會"得戚"(事實上係) 要我同工人係廚房迥避.
亞仔一向唔受硬, 係度喊唔做, C6最初都好好語氣, 後來火起好Q惡, 亞仔重喊得勁, 但後來都執比佢, 但C6玩野, 佢要亞仔重覆成10次, 有時做到有時做唔到, 我火起走出去, 佢話咁簡單亞仔都聽唔明, 第時點算...(下冊300字)
亞仔見到我好似見到救星咁, 我就好好聲氣叫亞仔執比我, 亞仔即做. C6叫我叫多次, 亞仔照執比我.
C6無聲20秒, 跟住我話:你咁既態度我係亞仔都唔高興啦, 將心比已, 自己諗下.
佢話: 而家係要佢聽大人指令, 下下做野要睇佢心情, 第時再大D點算?
之前早期訓練既導師及主任總結亞仔一句:
"不為也,非不能也"

原帖由 owl_2046 於 09-2-5 13:03 發表
我去"目及"下, 佢唔比我參與, 話亞仔一見到我會"得戚"( ...

第一, 小朋友看緊電視, 佢專心緊, 你叫佢聽指令做野, 吾好話a 仔(吾知你仔係吾係), 正常的小朋友(以我女為例), 都吾會聽你up

第二, 佢daddy 一下甘熄左電視, 係都要佢執既, 更加慶上加慶

如果要佢聽指令專心做野, 下次要set 一段時間比佢, 例如食飽飯之後, 做30分鐘訓練, table task 又好, 乜都好, 做完之後, 做得好既可以獎佢看電視

甘還好過看看下電視走去要佢聽指令

欲速則不達

我亞仔係AA地個隻
我返到屋企會比你篇野佢睇, 希望C6明解....
佢成日以為自己果套係0岩, 重話A仔唔大聲夾惡佢只會當你傻, 因好多時對亞仔大聲D佢個"魂魄"先返黎,以致C6好Q惡
再0咁落去, 我恐怕亞仔越大越唔likely佢:;pppp:

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-5 13:50 發表

第一, 小朋友看緊電視, 佢專心緊, 你叫佢聽指令做野, 吾好話a 仔(吾知你仔係吾係), 正常的小朋友(以我女為例), 都吾會聽你up

第二, 佢daddy 一下甘熄左電視, 係都要佢執既, 更加慶上加慶

如果要佢聽指令專心做野 ...

- 好正常, 大人都會咁啦.

- 點解人地睇緊電視, 要人地執波. 比着大人都吾采佢.

但後來都執比佢, 但C6玩野, 佢要亞仔重覆成10次, 有時做到有時做唔到, 我火起走出去, 佢話咁簡單亞仔都聽唔明, 第時點算...(下冊300寫)
- 教小朋友都要有方法, 吾急得. 讓佢地愉快學習, 有好既經驗, 自然會做得好.

佢話: 而家係要佢聽大人指令, 下下做野要睇佢心情, 第時再大D點算?
- 係呀, 而家咁細, 你就可以迫到佢做, 到大d, 佢采你都傻. 你諗下係吾係.
nil

其實我都想講下,我阿仔又係受軟唔受硬...

同一份玩具,佢自己玩,可以玩好耐;不過如果當一份task,你叫佢點做點做,佢就唔多like,可能會好勉強同你做一陣,然後走左去... 迫佢,佢喊,傷感情;唔迫,可能愈黎愈唔聽話.... 點算?

我成日o係度諗,應唔應該繼續迫佢?我train佢聽指令,係為左做評估果陣有高分?但係小朋友係應該開開心心,成日迫佢,大人小朋友都會好辛苦...

你又講得好0岩, 希望C6睇完可以改善.
我同老公由拍拖+結婚生仔已踏入第16個年頭(我地好後生就拍拖....呵呵呵)一向好少好少嘈交.
自從亞仔出世我為左照顧亞仔已好少理佢(因我超級緊張)
知道亞仔有A仔傾向, 我地兩個都從悲傷中振作起黎.
估唔到會為教仔問題開火好幾次, 有時甚至想帶埋亞仔返外家住, 費事比佢理.

原帖由 January 於 09-2-5 14:23 發表
- 好正常, 大人都會咁啦.

- 點解人地睇緊電視, 要人 ...

我同你一樣, 見佢返學返全日, 返到屋企都成4:00pm
再等我放工返到屋企都7:20pm
食埋晚飯沖埋涼都成9:00pm
一埋牙又要同亞仔training火拼, 真係唔想.
我都想晚晚親子, 同佢玩D佢鍾意既野.
所以對於home training 我唔係咁上心....

係呢, 係亞仔玩咩玩具?
我亞仔對玩具冇興趣

原帖由 annaanna 於 09-2-5 16:44 發表
其實我都想講下,我阿仔又係受軟唔受硬...

同一份玩具,佢自己玩,可以玩好耐;不過如果當一份task,你叫佢點做點做,佢就唔多like,可能會好勉強同你做一陣,然後走左去... 迫佢,佢喊,傷感情;唔迫,可能愈黎愈唔聽話.... 點算?

我成日o ...

我阿仔鐘意睇書,聽故事,玩abc拚板,玩fitball,寫字... 其實呢d 都唔係咩玩具,係平時o既task,不過比佢自己玩同我train佢係兩回事囉....

所以呢,我希望佢有一個愉快o既童年,唔想下下攪到大家都唔開心囉﹗

原帖由 owl_2046 於 09-2-5 17:25 發表
所以對於home training 我唔 ...

我比較懶,我囝返半日學,所以我將家居訓練交俾姐姐下午做,自己mointor,晚上我地同佢玩,但會加上一些訓練的元素,但就唔會訓練半個鐘咁formal。

同埋,我覺得我地d細佬是要迫的,但嘗試用多d正面話語、鼓勵語氣同方法,效果可能不同。

老公都唔完全認同我俾囝囝的訓練,尤其要俾好多$參加甚麼甚麼班,但我盡量不在囝面前爭論,私底下陰d陰d同佢講,有時叫佢自己帶囝去training,叫佢自己多d觀察囝在外的表現,佢就會明白多d。

原帖由 owl_2046 於 09-2-5 17:25 發表
所以對於home training 我唔 ...

我以住都非常就小兒,使小兒的脾氣不好,很硬頸.但後來我變得惡少少,對他firm一些,加一些食物的獎勵,他的脾氣好了,比以住合作少許.
此外,有些我會說一些反話,例如:我叫他刷牙,他說不想,我便說:哪不要刷牙,掉了牙刷.他便會立即說要刷牙.
這一套'你緊我不緊'在小兒身上幾work.

沒有人喜歡被限制,但無規矩則不成方圓,沒有人喜歡遭遇挫折,但不經風雨,不見成長,唯有經過壓力的淬煉,才能散發出耀眼奪目的光芒.
不為也,非不能也-是態度問題.沒有付諸行動,一切都是空談.

(假如我不能,我一定要,假如我一定要,我就一定能)

唉, 就係下下要迫佢先使出真功夫囉!
你講得0岩, 佢要既野好肯開口講, 我地叫佢講, 佢明明識都唔肯開口, 好硬頸.
好多時一路喊一路做, 我就最怕聽到喊聲, 會令我精神崩潰.

原帖由 pollybell 於 09-2-6 12:52 發表
沒有人喜歡被限制,但無規矩則不成方圓,沒有人喜歡遭遇挫折,但不經風雨,不見成長,唯有經過壓力的淬煉,才能散發出耀眼奪目的光芒.
不為也,非不能也-是態度問題.沒有付諸行動,一切都是空談.

(假如我不能,我一定要,假如 ...

Hi owl 2046,

如果你地想教好個仔,相信你同老公首先於管教方式要達成共識,你們各有一套,叫個仔跟邊套先啱

我個仔都好固執,情況很似,但我同老公步伐好一致,起初我會好易發火,似足你老公,但聽我老公話要有耐性,不過關最緊要堅持,要佢做的就一定要做,慢慢來啦

你地不如先達成共識,否則個仔變成雙面人之餘,亦傷害兩夫妻感情,何若呢

我個仔一樣都好硬頸,亞仔每次急屎,急尿都一定唔會自己去同唔會同你講,係一定要你叫佢去,佢先會去,有時佢好急,問佢係咪急尿,佢都會話唔係,直到佢急到就懶個隻,佢都唔會去,佢會走去你面前,望住你,要你叫佢去廁所,係學校直情要老師係廁所睇住佢,叫佢做,佢先會做,亞仔5歲多啦,我真係煩到想死呀!

回覆 # 的文章

咁呀long170908, 你有冇試過有得佢賴,然後罰佢呀,我個仔試過比我重責後,就肯開口講啦,不過次次都好遲先出聲

原帖由 yookko 於 09-2-6 23:15 發表
Hi owl 2046,

如果你地想教好個仔,相信你同老公首先於管教方式要達成共識,你們各有一套,叫個仔跟邊套先啱

我個仔都好固執,情況很似,但我同老公步伐好一致,起初我會好易發火,似足你老公,但聽我老公話要有耐性,不過關最緊要 ...

我贊成:首先於管教方式要達成共識。
可惜我沒有時間與奈性同老公談至達成共識。很多時要避免嘈,唯有一人少句。但是我們的共同底線是,就算我們管教方式沒共識,一方在管教時,另一方一定不可以在孩子前表達不同的教管方法。如孩子要找另一方做後台,另一方只會說,“你要聽Daddy/Mommy的話去做。”面部表情也要扮是與配偶站在同一陣線。有時真的做得很辛苦。做多幾次後,效果有顯著。因為小孩子意識到這場battle of will,他輸定了。

提起屎尿呢家野, 我都有野呻下.

亞仔開大都有D反應比我, 例如"禁"住個pet pet 好急促咁"騰黎騰去" 我見唔妥就問佢係咪"痾屎"但佢永遠唔答你, 所以我只係自問自答.....

至於小便, 佢只係好間唔中先同我講, 其餘時間我要隔半個至一個鐘叫佢去廁所, 如有得痾佢好主動入廁所企上櫈仔(亞仔得三歲)如冇得痾就雙腳夾實.....

唉, 佢係識講, 但唔知點解會咁.....有時忘記同佢小便攪到賴左, 佢老豆又會罰佢企, 攪到我又話工人好唔叫亞仔去廁所, 又內疚自己冇叫佢去.......

亞仔, 你唔好比你老豆知你識表達, 識又唔做, 唔打你都偷笑啦:;pppp:
原帖由 long170908 於 09-2-7 10:26 發表
我個仔一樣都好硬頸,亞仔每次急屎,急尿都一定唔會自己去同唔會同你講,係一定要你叫佢去,佢先會去,有時佢好急,問佢係咪急尿,佢都會話唔係,直到佢急到就懶個隻,佢都唔會去,佢會走去你面前,望住你,要你叫佢去廁所,係學 ...

我都想講吓我個仔, 佢差不多四歲, 同佢做
training時都心不再焉, 佢喺學校做得好好嗰喎, 老師就話佢虾我哋兩公婆, 呢樣嘢我知.

講開硬頸, 就今日之嘛, 佢話玩puzzle, 咁我教佢玩, 但佢死都唔聽我教佢點玩, 教佢好多次佢喺唔聽我講, 我咪好嬲咁鬧佢囉, 佢就喊喇, 同埋每次教佢嘢, 佢永遠都唔會望住點做, just望住妳, 我咪興又鬧佢喇, 又喊 死未, 都唔知有咩方法改善佢呢個習慣呢?

你阿仔o係學校做到咪好囉,我阿仔就衰,次次老師叫佢做都唔做,大家明知佢識做,但又唔做,咪仲激死人﹗

原帖由 NemoFish 於 09-2-10 10:31 發表
我都想講吓我個仔, 佢差不多四歲, 同佢做
training時都心不再焉, 佢喺學校做得好好嗰喎, 老師就話佢虾我哋兩公婆, 呢樣嘢我知.

講開硬頸, 就今日之嘛, 佢話玩puzzle, 咁我教佢玩, 但佢死都唔聽我教佢點玩, 教佢好多 ...

硬頸   有三個做法 1.放棄 2.你要堅持 硬過佢
我個仔4歲那年,我用了一年時間來train他穿鞋(只是要他自己把腳穿入鞋內),每天他為此哭一小時,我堅持了一年,成功;但代價很大,我不是鼓勵大家這樣做,只是提供一種過來人的做法. 3. 自己想辦法