用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想入天主教
go

想入天主教

Where do you live? You can go to the catholic church nearby to get more information. You  need to take 慕道班 before you can get baptized. Usually the class last for more than a year.
sheep30

我自己係教徒.. 查實.. 我一家都係...... 我一直唔係好讚成因為想入某宗教學校而入教!  但係.. 從你地角度睇.. 你可能心裏想.. "唓!.. 你一家都係.. 更係咁講啦...!" ... 後黎有位好朋友好同事 (雖然唔同我宗教)講左句說話: "唏, 更係拉左佢入教先啦.. 跟住先慢慢"鍍"佢丫麻!" ..... 講完.. 呵呵... 入正題!
係呀!  入天主教.. 需要時間... 正如sheep30 講.. 要多過年時間 - 但係係以成人計喎 - 上慕道班要一年, 跟住.. 用大概兩個至三個月時間準備及透過領洗,加入教會!
至於小朋友,慕道班/主日學 - 通常係比已經領左洗, 或者父母其中一方係教友ge小朋友人讀!.. 如果父母都唔係教友, 通常就會係父母同時參加慕道班, 小朋友先可以入讀! 主日學以年齡分班(4-13歲).. 以讀满兩年及足9歲(大概四年班)才可領洗(以唔係一出世至三歲前已領洗嬰兒/兒童計)! 堂區通常會係6月收生, 9月或者10月開課! 你可以睇以下ge 網址.. 睇吓邊個堂區近你.. 早d打佢問下.  因為.. 某一d好熱門ge堂區, 好快會額满! 堂區當然歡迎非教友子女讀, 但係當太多人報名時, 父母其中一方/雙方是教友會優先考慮!

http://www.catholic.org.hk/v2/cath_db/search.php?l=b5
原帖由 Nique 於 09-2-3 19:03 發表
想入天主教, 應點做, (係因為想考天主教小學)

醒目開學勳章 王國長老

AhMe
你既資料都好正確呀

補充: 我一家都唔係教徒, 女女而家返sunday school, 佢已經p3了(我唔係教徒, 亦唔讚成入教係為左果5分, 當然如果真係有心想認識個宗教就係另一件事啦)
每年sunday school約9月開班 (我唔肯定係咪個個church都係, 但我問左幾間都係), 學AhMe話齋, 要返一年, 以我自己為例, 屋企唔係教徒, 想有sunday school收真係唔易的, 坦白講句, 如果小朋友係尷尬年齡(即準備考p1), 可能更難
試過問間好popular既church, 佢講明年年超額2倍申請, 收生一定有preference(有兄姐讀緊, 父母係教徒etc), 我而家呢間, 都有呢個concern(怕父母唔係教徒, 無心機帶小朋友返church, 學學下又唔學side埋個位), 結果我都係有朋友"擔保"我唔係玩玩下, 個church至收

原帖由 AhMe 於 09-2-4 11:46 AM 發表
我自己係教徒.. 查實.. 我一家都係...... 我一直唔係好讚成因為想入某宗教學校而入教!  但係.. 從你地角度睇.. 你可能心裏想.. "唓!.. 你一家都係.. 更係咁講啦...!" ... 後黎有位好朋友好同事 (雖然唔同我宗教)講左 ...

其實,我真的很憎為入讀天主教學校而去信教的人,因為我覺得這樣做已經遺反信教的原意,年年都有很多家長問如何信教,但其實除了born Catholic (baby 可以領洗,因為父母其中一方為教徒)之外,所有要信教的人都要參加慕道班。

醒目開學勳章

原帖由 MariaTsui 於 09-2-4 15:27 發表
其實,我真的很憎為入讀天主教學校而去信教的人,因為我覺得這樣做已經遺反信教的原意,年年都有很多家長問如何信教,但其實除了born Catholic (baby 可以領洗,因為父母其中一方為教徒)之外,所有要信教的人都要參加慕道 ...

唔...... 我自己外家冇一個係天主教徒,但我識左我 honey 後,就去參加慕道班(我 honey 全家都係 catholic),領洗左已經有10年!我女女係 born catholic!所以我 e+一家都係 catholic!

講返因為5分而入教個問題,我本人唔介意因o個5分入教,因為有好多人係因為5分入教但 e+ 都係好好嘅教徒,咁又何必去考究返呢!

醒目開學勳章 王國長老

嗯.........我都係覺得, 睇下個人係咩心態lor
好似有d church, 准許非教徒去結婚, 但條件係要先上慕道班, 呢個係牧師自己提出, 覺得如果因為咁而令人認識宗教, 咁都係件好事
原帖由 ChingChing730 於 09-2-4 04:02 PM 發表

唔...... 我自己外家冇一個係天主教徒,但我識左我 honey 後,就去參加慕道班(我 honey 全家都係 catholic),領洗左已經有10年!我女女係 born catholic!所以我 e+一家都係 catholic!

講返因為5分而入教個問題,我本人唔介意因 ...

原帖由 ChingChing730 於 09-2-4 16:02 發表

講返因為5分而入教個問題,我本人唔介意因 ...

係啦,就算連神父,都話無問題,起碼有個機會比佢接觸天主教,係有程序睇下你ready成點的,當然,神父問你信唔信,你講大話,就連細路仔幼稚園都係知道唔啱既野,但如果返完慕道班而信左領洗,係一個福氣黎既,當初係點既心態去聽道理唔緊要囉

原帖由 AhMe 於 09-2-4 11:46 發表
我自己係教徒.. 查實.. 我一家都係...... 我一直唔係好讚成因為想入某宗教學校而入教!  但係.. 從你地角度睇.. 你可能心裏想.. "唓!.. 你一家都係.. 更係咁講啦...!" ... 後黎有位好朋友好同事 (雖然唔同我宗教)講左 ...

有d堂區有親子班,可以同父母一齊入讀(佢有佢玩,你有你聽),都係一年,有d仲唔駛一年,但要上夠堂先比cert,不過而家二月就有'蚊'啦,出年洗就得

if you don't feel comfortable, don't try

.. agree.. .. 呢個就係exactly我好朋友好同事ge意思!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-4 18:27 發表
嗯.........我都係覺得, 睇下個人係咩心態lor
好似有d church, 准許非教徒去結婚, 但條件係要先上慕道班, 呢個係牧師自己提出, 覺得如果因為咁而令人認識宗教, 咁都係件好事
...

sindy 呀.. 唔好意思.. 係咪天主教架?  定係基督教?

原帖由 Sindy 於 09-2-4 22:09 發表

有d堂區有親子班,可以同父母一齊入讀(佢有佢玩,你有你聽),都係一年,有d仲唔駛一年,但要上夠堂先比cert,不過而家二月就有'蚊'啦,出年洗就得

原帖由 AhMe 於 09-2-5 10:43 發表
sindy 呀.. 唔好意思.. 係咪天主教架?  定係基督教?

天主教.........講緊天主教架

原帖由 Nique 於 09-2-4 19:17 發表
thanks very much for all your info!

Actually I don't feel comfortable to do this, still struggling!

希望你可以嘗試先返慕道班, 試下能否適應, 一年半的課程唔係個個可以讀完, 可能你中途巳放棄呢? 又或者最後你真心接納天主對你一家的恩賜.  

真係冇人知道個結果, 但做任何事都要踏出第一步, 唔好比小小心事阻礙你.  否則你會放棄左呢個福份. 比個機會你自己同小朋友.

以過來人經驗睇, 如果你本身冇宗教信仰, 為咗5分, 去認識天主教, 而之後你又真係信主, 咁真係你嘅福, 因為小朋友真係比到動力你去信靠天主, 令你得領受神恩

不過我有d 朋友, 佢本身有其他信仰, 咁就要諗清楚喇, 我都同佢講, 萬一你個囡真係入天主教學校, 你成屋都係神神佛佛, 要同小朋友溫聖經科時, 會唔會好難受, 代入唔到, 個小朋友喺學校學嘅係敬愛天主時, 會問你好多問題, 你第日點面對

溫聖經科時, 唔會好難受, 不必代入, 個小朋友喺學校學嘅係溫聖經科, 會問你好多問題, 照直答,不會有問題.

醒目開學勳章 王國長老

就係因為我個女問我太多宗教問題, 我唔識答, 我至決定俾佢返sunday school, 我相信果度會有"專業"答案
我自己返左多年天主教學校, 結果無信, 但幾廿年後又結果帶個女返sunday school.......至於女女最後選擇信定唔信, 我留返俾佢自己揀了, 我相信天父自有佢既安排

原帖由 ericby 於 09-2-6 09:44 AM 發表
溫聖經科時, 唔會好難受, 不必代入, 個小朋友喺學校學嘅係溫聖經科, 會問你好多問題, 照直答,不會有問題.

我知有親子班-但係, 以我所知..個d個中心都係放係個朋友度..ie. 讀個個係小朋友, 父母係"陪", 你講緊唔使用一年係成人班嗎? 真係恕我孤陋寡聞, 我仲以為其他宗教先會咁快就可以領洗!
原帖由 Sindy 於 09-2-5 11:34 發表

天主教.........講緊天主教架

Please dun lie in front of Jesus.

Even im not a cathloic, Im sure if you really believe our god. He should be arrange a good school to match your kid. He should be hear what you pray!

God bless, Mrs Hui