用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思幼稚園any comment!
go

啟思幼稚園any comment!

啟思幼稚園

九龍塘律倫街6號any  comment pls!

啟思(律倫街)都收左我個仔,我個朋友佢兩個女(10年前)都已經在這裏讀書,佢話裏面d課程好好,好配合小朋友的發展需要.而且我個朋友(因工作關係)也了解不同幼稚園的課程內容.
當然有d家長話這間幼稚園英文不及st.cat,根德......但其實只是現今家長要求小朋友學多d英文.所以米選擇這些學校.
啟思課程會教孩子多認字,活動教學,令孩子多接觸事物,孩子上學很開心.而且校舍設施完善.
不過啟思收左我個b讀下午班,我其實想佢讀am

原帖由 vickylyy 於 09-2-10 18:25 發表
(律倫街)都收左我個仔,我個朋友佢兩個女(10年前)都已經在這裏讀書,佢話裏面d課程好好,好配合小朋友的發展需要.而且我個朋友(因工作關係)也了解不同幼稚園的課程內容.
當然有d家長話這間幼稚園英文不及st.cat,根 ...

vickylyy,
咁你知唔知係咪間間啟思都係咁好架? 教既課程會唔會一樣架? 同埋香港杏花村o個間好唔好呢?唔該晒!

I heard that it was good before, but not that good these few year.

原帖由 smalleatb 於 09-2-10 21:46 發表

vickylyy,
咁你知唔知係咪間間啟思都係咁好架? 教既課程會唔會一樣架? 同埋香港杏花村o個間好唔好呢?唔該晒!

sorry,我就不太清楚了
原帖由 smalleatb 於 09-2-10 21:46 發表

vickylyy,

原帖由 iadalovebb 於 09-2-11 11:21 發表
I heard that it was good before, but not that good these few year.

thanks!

我個仔剛剛於下學期轉左黎啟思, 我覺得佢嘅課程真係好淺同埋係超活動教學囉, 我開頭都以為幾好啦活動教學, 但而家佢返左一個禮拜, 我覺得佢變到唔係好睇書囉, 以前佢間學校都係活動教學, 但就日日都有功課做, 返到屋企會即刻攞D書出黎溫習同埋自動自覺做功課, 但而家就日日返到黎就即刻玩囉, 又唔溫書, 可能D書教嘅野識哂啦, 佢冇興趣睇啦, 唉..我而家都唔知點好喇, 都唔知返唔返去以前間學校讀返, 其實之前都係諗住升小學問題而考慮啟思, 但我真係唔知呢間學校K2會係點囉..因為佢而家K1係冇功課冇字寫,我個仔返黎我問佢老師今日教左咩呀? 佢話教左玩囉..唉..

我都想知, 青衣啟思剛收左, 下午班, 唔知好唔好呢???

vickylyy,

想分享一下, 我個女返啟思已經半學期了;
我認同佢嘅課程真係淺同埋十分活動教學, 不過我唔覺得阿女因為咁而變得貪玩&唔睇書;
返學的3小時對佢來講係relax & 學習自信+團體生活,自理能力亦大有進步 (而且學校的分組時間, 小朋友都可以隨意選擇閱讀書本的);
每晚在家, 佢仍然起碼要睇4-5本書~(係自己的書, 因為啟思的書的確是淺左d), 讀讀英文字/數字,取出圖畫薄塗下顏色....etc. 我覺得佢係自發性地做緊"功課";

其實我自己覺得並非要學校日日有功課做, 上堂玩少d,至可以培養到小朋友的閱讀/學習興趣的, 家長的教育&配合都是十分重要;
現今有很多的家長選擇以功課/語言/興趣班去催谷孩子,而忽略了思維上的啟發, 其實, 要培養他們本身對學習的興趣, 才是最重要的!

原帖由 sugizo828 於 09-2-11 22:36 發表
我個仔剛剛於下學期轉左黎啟思, 我覺得佢嘅課程真係好淺同埋係超活動教學囉, 我開頭都以為幾好啦活動教學, 但而家佢返左一個禮拜, 我覺得佢變到唔係好睇書囉, 以前佢間學校都係活動教學, 但就日日都有功課做, 返到屋 ...

我同意carfoon的意見.因為我朋友兩個女都是讀啟思,每天放學,佢地午睡完就是工人帶去公園玩片刻,晚上父母放工便和她們看英文書或中文書.父母的培育是很重要,佢地兩個都入左一間九龍塘區的名女校
而我另一個朋友個仔讀藍田啟思,現在入了香港一間名校小學.(當然父母backup一定充足啦)
如果小朋友 一開始喜歡返學,起碼佢能培養主動學習,主動學習很重要.

我的仔仔亦是在啟思讀k2. 他們都有閱讀計劃, 但寫字少和課程淺. 不過他返學很開心. 充滿自信心.

因工作關係我都會接觸一些啟思的小朋友, 感覺上他們比較聽話, 但創意相對其它名幼稚園的似乎稍欠, 可能學校訓練比較傳統, 他們一般反應是比較大路. 當然父母另外裁培都很重要.