用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鮮魚行學校
go

鮮魚行學校

Hi 各位媽咪,

點解呢個網無人講鮮魚行學校. 昨天聽左個油尖旺小一講座. 好欣賞梁校長既教育理想及不斷求變精神. 返到屋企再上網, 知道呢間學校, 曾經歷過 2 次剎校危機. 但呢間弱勢小學不斷掙扎, 不斷求生. 我相信呢間小學既學生一定有一種自強不息既精神. 唔知有無家長 可以再比多 D 意見.  

原帖由 Gar 於 09-2-9 22:38 發表
Hi 各位媽咪,

點解呢個網無人講鮮魚行學校. 昨天聽左個油尖旺小一講座. 好欣賞梁校長既教育理想及不斷求變精神. 返到屋企再上網, 知道呢間學校, 曾經歷過 2 次剎校危機. 但呢間弱勢小學不斷掙扎, 不斷求生. 我相信 ...

Always have news about the Principal who have been working hard for the school and for the students.  If I lived around that area, I would not have been hesitated to send my kid there.

Hi saiwanho,

好多謝妳既回應, 我仲諗住無人答我 "TIM". 我的確對呢間學校有興趣. 但我地係 34 網 (九龍城區), 因我擺烏龍先至聽左油尖旺區. 我好矛盾, 因呢間學校有下列優點及缺點.

優點 : -
1.) 我個人覺得係呢間學校學到既除左書本上知識外. 仲可以學到點樣係逆境中自強. 小朋友點樣對屋企有承擔, 因該校推行左 "交齊功課有米派" 小小年紀已知道自已責任. 要有成果必須付出. 現今小孩生活太富裕. 就算自已亦未真正捱過. 所有嘢都覺得係必然. 無左就唔知點算. 英文, 普通話, 樂器, 游水都可以比 $ 學. 但係鬥志及責任係比幾多 $ 都學唔到.

2.) 呢間學校應該係一間好踏實既學校, 學生絕不是富裕, 相信亦不會有名牌波鞋, 貴價文具及書包等.

缺點
3.) 如將小朋友送去呢間學校, 會有走綱線感覺, 因怕學壞. (Sorry, 我知咁諗係唔啱, 但作為家長一定要考慮清楚)

4.) 唔知升中校網如何.

5.) 唔知梁校長會唔會唔做.

6.) 因為係跨區, 驚入唔到而最後浪費左 34 區好學校.

send your kid there, good school

原帖由 Gar 於 09-2-10 02:23 發表
6.) 因為係跨區, 驚入唔到而最後浪費左 34 區好學校

一定唔會,你都識講佢年年面臨殺校危機,點會唔收。

梁校長確係一位好校長,愛學生如子,我曾因為工作關係,有一次要接觸好幾位校長,當中就只有梁校長能夠比我一個「好愛學生」既感覺。

你所提到既優點係好好,相信鮮魚行既學生響迹境自強方面會比其他學校優勝,但小學唔單止講呢d,講成績都真係好實際。家長要考慮清楚,留意既係,鮮魚行係油尖旺校網,比下有餘架。

醒目開學勳章 王國長老

你去下鮮魚行個網頁, 有晒d剪報, 之前偶然睇左一篇, 講個女學生考左入英華, 睇得出校長為左學生有個好"歸宿", 好盡心幫佢地舖排, 睇完都有d感動

原帖由 somedo 於 09-2-10 09:55 AM 發表

一定唔會,你都識講佢年年面臨殺校危機,點會唔收。

梁校長確係一位好校長,愛學生如子,我曾因為工作關係,有一次要接觸好幾位校長,當中就只有梁校長能夠比我一個「好愛學生」既感覺。

你所提到既優點係好好,相信鮮魚行既學 ...

原帖由 Gar 於 09-2-10 02:23 發表
Hi saiwanho,

好多謝妳既回應, 我仲諗住無人答我 "TIM". 我的確對呢間學校有興趣. 但我地係 34 網 (九龍城區), 因我擺烏龍先至聽左油尖旺區. 我好矛盾, 因呢間學校有下列優點及缺點.

優點 : -
1.) 我個人覺得係 ...

殺校這個問題,我覺得如果小孩已經入學,殺的話應該是針對來年(新的一批)收生,已入學的都應該可以讀到小學畢業吧,不知道我的理解對不對?

梁校長的作風非常踏實!我喜歡!

唯一遺憾就是校舍本身比較舊,硬件方面不夠強,不過從電視上看到的我覺得氣氛好溫馨,在外面的學校應該少見!

很難得有一個有心的校長,帶領全校師生一起努力!
值得一讚

34網有不少更好學校, 大抽獎不妨先碰碰運氣. 抽不中再回頭叩鮮魚行也不遲.

我都好欣賞"鮮魚行"校長的毅力和耐力,但教署真係好衰,呢頭殺校,果頭又起鬼咁多新校,驚死D舊校死唔切!
但早前又好似從報章得知梁校長話下次再有"殺校"危機,佢再無精力去救喎!唉!一個人的力量/精力真係限的..
殺校唔只針對來年收的學生,好似早前某D學校讀緊的學生都要轉校,教署安排喎!
其實香港不能只存在Band 1或2學校,有些學生學習能力是比較低和慢,如果堅持要他們去不適合的學校,只苦了學生和老師,Band 3的學校是有它的價值,正如Band 1/2學校都唔係個個精英啦!入面都有壞份子....

原帖由 saiwanho 於 09-2-10 13:53 發表

殺校這個問題,我覺得如果小孩已經入學,殺的話應該是針對來年(新的一批)收生,已入學的都應該可以讀到小學畢業吧,不知道我的理解對不對?

梁校長的作風非常踏實!我喜歡!

唯一遺憾就是校舍本身比較舊,硬件方面不夠強,不過從電視 ...

我都欣賞"鮮魚行",但係...又有幾多人願意將子女前途放在革命上.

我算是過來人,兒子曾在被殺小學就讀....情況不是咁樂觀的.

Hi Johnny,

可唔可以話比我地聽你仔仔讀邊間小學. 如果讀讀吓殺校, 係咪要轉其他學校. 鮮魚行應該唔會再遭殺校掛. 人地辛辛 苦苦先救番間學校. 呢頭又殺校. 唔比人生存. 係咪等於殺人兇手 . 梁校長都話唔知點解教育署唔鐘意佢地間學校. 唔知有無小朋友讀緊呢間學校既家長可以入嚟傾下.

Hi,

又係我 !! 如果你地有時間上下鮮魚行個網, 裡面既本校新聞一欄有好多感人故事, 講下 D 學生點樣發奮脫貧, 講下個校長點樣多計, 講下全校 300 人點樣護校, 真係好值得所有大人同小朋友學習.
http://www.ffts.edu.hk

Hi pipi331,

嘩油天個校長簡直離譜, 反而副校長仲好 D. 可能油天既校長不滿同一間弱勢小學同場. 話晒油天係個區都係數一數二既名校. 好多家長都想入, 甚至跨區都要入. 又有教會做 background, 根本唔駛諗咁多嘢. 點會知道一間弱勢學校既難處. 呢個校長夠讀得書多, 搵 $ 都應該唔少, 但心靈上既富足及那無私既精神就遠遠不及鮮魚行梁校長. 唔好意思, 油天既 Fans 得罪哂. 但我都係依我所見而講出嚟.

兒子之前是在灣仔學校讀書,未殺校前已經學生唔多,一級兩班50多人,當獲知殺校消息,雖然大家都表現得眾志成城,希望可以翻身,即使不能翻身,校長老師亦堅稱會守到所有學生畢業,但原來學生,老師....甚至校長都已經暗自籌謀,接著的一年,成績好的學生,有學歷的老師,陸陸續續轉校,一年後暑假,校長突然辭職,可說是雪上加霜,開學時全級只餘下20多人,結果學校在2年後便關閉了.

我本來猶豫應否說出兒子經歷出來,因怕會影響鮮魚行,我亦相信梁校長不是會拋棄學生的人,但我覺得...宣佈被殺的學校,已經被家長判了死刑,只能苟延殘存而已.....

與其叫梁校長花時間作長期抗爭,不如開辦間新學校,由梁校長做新校長,同時接收鮮魚行舊生,專心作育英材,相信會更可行.

**祝: 鮮魚行學校長長久久**

有咁好嘅九龍城校網一定要報。
至於去鮮鱼行,除非你窮到要個小朋友細細個就要憂柴憂米,如果唔係點解要去迹境自強,成日見埋D咁嘢边有心機讀書?校長好當然好,但不是主因,環境都好重要。
仲有間學校咁好点會成日比人殺校。點解少人讀。

Johnny tangcy 說出自己經歷,真是心地好。

而家有D 叫 AQ 課程, 即抗逆指數. 都係因為而家 D 人既抗逆能力唔夠, 郁 D 就自殺. 當然唔係話要去呢間學校 train up 呢樣嘢. 但我覺得如果係正面既嘢就應該表揚多 D. 唔理佢係貧定富.

原帖由 acer1 於 09-2-11 00:40 發表
仲有間學校咁好点會成日比人殺校。

因為鮮魚行係新移民學生居多,一般家長未必揀,學生不足,就面臨殺校。但佢雖然係新移民學生,但校長好好,識教小朋友,處處為小朋友有健康成長為出發點,絶唔係沽名釣譽既人。鮮魚行加油!!