用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 哪家學習記憶班好
go

哪家學習記憶班好

各位媽咪:
希爾記憶班有沒有人學過. 有用嗎.
另, 有無其它記憶班,看報紙好像有介紹, 但就不知有沒有開班, 或叫什麼名稱

I want to know these kind of course is useful or not, thanks!!

我不認識希爾記憶班。

我個女而家小六,佢o係小四時學過XX憶習法,junior course$7,800共3堂(好似每堂4小時),之後兩年內上10堂補充班。如覺得未能掌握所學,果3堂可無限次任上(當然要有位先得啦!)

有免費試堂,我就是這樣帶埋女兒上去聽講座,然後那裡的呀Sir即席示範比觀眾睇佢有幾好記性,當然大家會驚歎他的記性咁好啦!後來d職員分開大人同小朋友,小朋友去學一些中、英文生字,大約二十個;另一面大人繼續聽另一位講者的講解。最後,一個職員對一個家庭,個職員就叫我呀女背番剛才學的生字出黎(我當時覺得記憶法好犀利喎!),估計那位小姐用了超過20分鐘向我地(大人同小朋友)落咀頭,卒之同佢簽左分期付款。

以我現在的觀察,憶習法對我個女黎講可以話無用!簡直浪費金錢!

原帖由 jennyma38 於 09-2-4 12:21 發表
各位媽咪:
希爾記憶班有沒有人學過. 有用嗎.
另, 有無其它記憶班,看報紙好像有介紹, 但就不知有沒有開班, 或叫什麼名稱

好難話有冇用, 可能學咗都要有時間用出來.
不過如果xx憶習法真係冇用. 點解仲可以經營甘多年,唔會有人投訴咩??
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

請留意:憶習法對我個女黎講可以話無用!
原帖由 dder 於 09-2-10 16:27 發表
好難話有冇用, 可能學咗都要有時間用出來.
不過如果xx憶習法真係冇用. 點解仲可以經營甘多年,唔會有人投訴咩??

醒目開學勳章

hi,

my son之前在社區中心上什么超強記憶法(可陪上),悶到嘔奶,不過如果你明嗰套理論,並可加以實踐嘅話,係work嘅!可惜我同個仔都冇呢類資質,上堂上到洽眼瞓! 橫觀班同学仔大約廿人,只得一兩個運用到,上咗一個course,我就give up咗!

yuk hei mun

回覆 # 的文章

我個仔由小五到現在初中都有用呢套xx憶習法. 最初个年真的無反應. 但他仍然嘗試運用. 日子耐, 他亦開始懂得運用, 成績亦有進步, 對任何學習亦有很大興趣.

我覺得它的特點是教你用方法來將學到的資料, 長久存放在我們的腦袋內. 我估未必每個人都能將方法溶會在實際學習中使用. 但如果你懂, 就真是一目十行, 進步神速.

回覆 # 的文章

補充 :

但不知我仔个間是不是你說的果間, 他是在佐敦果間XX超強記憶上課.

我現在上班的同一樓層都有一間類似的記憶法學習
中心,我見到很多明星的子女,及名牌幼稚園的小朋友,
但他們全部都不超過6歲,聽聞都是七,八千.但我見他們
手拿的課本都只不過是"人,手,口,眼....."

我都好明白為人父母都好想把最好的都給予子女.

我嘅仔仔以前學拼音,都學得很好,即使不明白意思,
也可以把報章朗讀,我還以為可以一生受用,點知而家
全都還番比老師. (所以學咗的東西,不常常練習或實
踐 = 無用)

在書店中有很多教人"快速閱讀",令我想起有朋友花
了幾干元去學"一目十行",最初還可以,最後又是失
敗而回. (因為他們再沒有運用呢個方法去練習)

我仔仔很喜歡看武俠小說,經過多年不停的看,我發
現他真是可以一目十行,而且是沒有跳過的. 當我看
完第二行,他已經完成一頁了.  但我要他看英文書,
他也只可以正常速度,我想道理都是一樣,他沒有看
英文書的習慣,所以不能在短時間理解及快讀.

所以學咗的東西,不常常練習或實
踐 = 無用)

同意!

仲有少少補充:我覺得我個女學那套是需要有豐富的想像力才較易用的。而我呀女o係呢方面較弱,所以對佢o黎講,比較困難。(我呀女學那間是在灣仔的)

另外,一目十行真係可以練出o黎架,只要小朋友鐘意睇書,我個女鐘意睇小說,佢真的可以睇得很快,我都係睇完兩、三行,呀女就話睇完一頁喇!

原帖由 littleyan 於 09-2-11 11:00 發表
我現在上班的同一樓層都有一間類似的記憶法學習
中心,我見到很多明星的子女,及名牌幼稚園的小朋友,
但他們全部都不超過6歲,聽聞都是七,八千.但我見他們
手拿的課本都只不過是"人,手,口,眼....."

我都好明白為人父母 ...

同意最初真係學了等於無學,我常同女女講, 唔係人人有機會讀(時間同$$) ,不過既然有甘既機會,不妨TRY TRY.
支持我比佢讀既主要原因係我唔BUY 補習既.
XX 憶習法就唔係教 記啤牌..其他就唔知.

原帖由 *~heARt~ 於 09-2-11 01:05 發表
我個仔由小五到現在初中都有用呢套xx憶習法. 最初个年真的無反應. 但他仍然嘗試運用. 日子耐, 他亦開始懂得運用, 成績亦有進步, 對任何學習亦有很大興趣.

我覺得它的特點是教你用方法來將學到的資料, 長久存放在我 ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.